Review
BibTex RIS Cite

Effects of Omega-3 Fatty Acids on Human Health

Year 2017, , 105 - 112, 29.12.2017
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.319437

Abstract

Omega-3 fatty acids in order to investigate
effects on human health, review of previous studies and outlined in this study,
the results of previously conducted research on omega-3 fatty acids and mainly
cardiovascular disease and hypertension, including Alzheimer, depression,
schizophrenia, astima, stroke, rheumatoid arthritis, osteoporosis and prostate,
breast, bowel and lung cancer is of vitual importance in the preventation and
treatment of of many diseases and showed that no occurance of significant side
effects also concluded that this natural functional compounts of the name of
results can be used safely in the preventioan and treatment of the aforemetion ed
diseases.

References

  • Balçık, M. G., 2014. Balıklarda Lipitler, Yağ Asitleri ve Bunların Bazı Önemli Metabolik Fonksiyonları.Yunus Araştırma Bülteni, (1) 51-61.
  • Boudreu, M.D., Chanmugam, P.,S, Hart, S.B., Lee, S.H., Hwang, D.H., 1991. Lack Of Dose Response By Dietary n-3 Fatty Acids at a Constant Ratio of n-3 to n-6 Fatty Acids in Suppressing Eicosanoid Biosynthesis From Arachidonic Acid. Am J Clin Nutr., 54, 111-117.
  • Brossard, N., Croset, M., Pachiaudi, C., Riou, J.P., Tayot, J.L., Lagarde, M., 1996. Retroconversion And Metabolism of [13C] 22:6n-3 in Humans and Rats After İntake of a Single Dose of [13C] 22:6n-3-Triacylglycerols. Am. J. Clin. Nutr., 64, 577-586.
  • Bucher, H.C., Hengstler, P., Schindler, C., Meier, G., 2002. N-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Coronary Heart Disease: a Meta-Analysis Of Randomized Controlled Trials. Am. J. Med., 112, 298-304.
  • Canbulat, Z. ve Özcan, T., 2008. Süt Ürünlerinin EPA ve DHA İle Zenginleştirilmesi. Türkiye 10. Gıda Kongresi, 21-23 Mayıs; 713-716.
  • Ceylan, N., Yenice, E., Gökçeyrek, D., Tuncer, E., 1999. İnsan Beslenmesinde Daha Sağlıklı Yumurta Üretimi Yönünde Kanatlı Besleme Çalışmaları. YUTAV’99 Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı, 3-6 Haziran, İstanbul, 300-307.
  • Connor, W.E., 2000. Importance Of N−3 Fatty Acids in Health and Disease. Am. J. Clin. Nutr., 71, 1715-1755. Coşkun, T., 2005. Fonksiyonel Besinlerin Sağlımız Üzerine Etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48, 69-84.
  • Çabuk, M., Ergül, M., Basmacıoğlu, H., Akkan, S., 1999. Yumurta Ve Piliç Etindeki N-3 Yağ Asitlerinin Artırılma Olanakları. Uluslararası Hayvancılık 99 Kongresi, 224-24 Eylül, İzmir.
  • Çakmakçı, S. ve Kahyaoğlu, D.T., 2012. Yağ Asitlerinin Sağlık ve Beslenme Üzerine Etkileri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi; 5, 133-137.
  • Çelebi, Ş. ve Karaca, H., 2006. Yumurtanın Besin Değeri, Kolesterol İçeriği ve Yumurtayı N-3 Yağ Asitleri Bakımından Zenginleştirmeye Yönelik Çalışmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37, 257-265.
  • Das, U.N., 2006. Essential Fatty Acids: Biochemistry, Physiology and Pathology. Biotechnol., 420-439.
  • Daviglus, M.L., Stamler, J., Orencia, A.J., Dyer, A.R., Liu, K., Greenland, P., Walsh, M.K., Morris, D., Shekelle, R.B., 1997.Fish Consumption and The 30-Year Risk of Fatal Myocardial İnfarction. the New England Journal of Medicine, 1046-1053.
  • Du, M., Ahn, D.U., Sell, J.L., 2000. Effects of Dietary Conjugated Linoleic Acid and Linoleic:Linolenic Acid Ratio on Polyunsaturated Fatty Acid Status in Laying hens. Poultry Sci., 79, 1749-1756.
  • Dyerberg, J., 1986. Linolenate-Derived Polyunsaturated Fatty Acids and Prevention of Atherosclerosis. Nutr. Rev., 44, 125-135.
  • Eseceli, H., Değirmencioğlu, A., Kahraman, R., 2006. Omega Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Yönünden Önemi. Türkiye 9. Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs, Bolu, 403-406.
  • Geusens, P., Wouters, C., Nijs, J., Jiang, Y., Degueker, J., 1994. Long-Term Effect of Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Active Rheumatoid Arthritis. A 12-Month, Double-Blind, Controlled Study. Arthritis Rheum., 37, 824-829.
  • Gogus, U. ve Chris, S., 2010. n-3 Omega Fatty Acids: a Review of Current Knowledge. International Journal of Food Science and Technology, 45, 417-436.
  • Guo, Y., Shiyong, C., Xia, Z., Yuan, J., 2004. Effects of Different Types of Polyunsaturated Fatty Acids on İmmune Function and PGE2 Synthesis By Peripheral Blood Leukocytes of Laying Hens. Animal Feed Science and Technology, 116, 249-258.
  • Harris, W.S., Miller, M., Tiqhe, A.P., Davidson, M.H., Schaefer, E.J., 2008. Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease Risk: Clinical and Mechanistic Perspectives. Atherosclerosis, 197, 12-24.
  • Hu, F.B., Bronner, L., Willet, W.C., Stampfer, M.J., Rexrode, K.M., Albert, C.M., Hunter, D., Manson, J.E., 2002. Fish and Omega-3 Fatty Acid İntake and Risk of Coronary Heart Disease in Women. JAMA, 287, 1815-1821.
  • Iso, H., Rexrode, K.M., Stampfer, M.J., Manson, J.E., Colditz, G.A., Speizer, F.E., Hennekens, C.H., Willett, W.C., 2001. Intake of Fish and Omega-3 Fatty Acids and Risk of Stroke in Women. JAMA, 285, 304-312.
  • Kaergel, E., Muller, D.N., Honeck, H., Theuer, J., Shagdarsuren, E., Mullally, A., Luft, F.C., Schunck, W.H., 2002. P450-dependent Arachidonic Acid Metabolism and Angiotensin II-İnduced Renal Damage. Hypertension, 40, 273-279.
  • Kaput, K., 2004. Diet-Disease Gene İnteractions. Nutrition, 20, 26-31.
  • Karaca, E. ve Aytaç, S., 2007.Yağ Bitkilerinde Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Etki Eden Faktörler. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2, 123-131.
  • Keha, E. ve Küfrevioğlu, İ., 1993. Biyokimya. Derya Kitapevi. Trabzon.sayfa sayısı
  • Kinsella, J.E., Lokesh, B., Stone, R.A., 1990. Dietary n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Amelioration of Cardiovascular Disease: Possible Mechanisms. Am. J. Clin. Nutr., 52, 1-28.
  • Konukoğlu, D., 2008. hastalıklar ile ilişkileri Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin özellikleri, etkileri ve kardiyovasküler. Türk Aile Hek. Derg., 2, 121-129.
  • Leaf, A. ve Weber, P.C., 1988. Cardiovascular Effects Of n-3 Fatty Acids. N. Engl. J. Med., 318, 549-557.
  • Leskanich, C.O. ve Noble, R., 1997.Manipulation of The n-3 Polyunsaturated Fatty Acid Composition of Avian Eggs and Meat. World’s Poultry Science Journal, 53, 155-183.
  • Mahaffey, K.R., 2004. Fish and Shellfish as Dietary Sources of Methylmercury and the Omega-3 Fatty Acids, Eicosahexaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid: Risks and Benefits. Environ. Res., 95, 414-428.
  • Marangell, B.L.B., Martinez, J.M., Zboyan, H.A., Kertz, B., Kim, H.F., Puryear, L.J., 2003. A Double-Blind, Placebo-Controlled Study of the Omega-3 Fatty Acid Docosahexaenoic Acid in The Treatment of Major Depression. Am. J. Psychiatry., 160, 996-998.
  • Marchioli, R., Schweiger, C., Tavazzi, L., Valaqussa, F., 2001. Efficacy of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids After Myocardial İnfarction: Results of GISSI-Prevenzione Trial. Gruppo Italiano Per Lo Studio Della Sopravvivenza Nell'ınfarto Miocardico. Lipids, Suppl., 119-126.
  • Morris, M.C., Evans, D.A., Bienias, J.L., Tangney, C.C., Bennett, D.A., Wilson, R.S., Aqqardwal, N., Schneider, J., 2003. Consumption of Fish and n-3 Fatty Acids and Risk of İncident Alzheimer Disease. Arch. Neurol., 60, 940-946.
  • Nakamura, N., Hamazaki, T., Ohta, M., Urakaze, M., Sawazaki, S., Yamazaki, K., Satoh, A., Temaru, R., Ishikura, Y., Takata, M., Kishida, M., Kobayashi, M., 1999. Joint Effects of HMG-Coa Reductase İnhibitors and Eicosapentaenoic Acids on Serum Lipid Profile and Plasma Fatty Acid Concentrations in Patients With Hyperlipidemia. Int. J. Clin. Lab. Res., 29, 22-25.
  • Neuringer, M., Connor, W.E., Van Petten, C., Barstad, L., 1984. Dietary Omega-3 Fatty Acid Deficiency and Visual Loss in İnfant Rhesus Monkeys. J. Clin. Invest., 73, 272-276.
  • Olsen, S.H., 2002. Low Consumption of Seafood in Early Pregnancy as a Risk Factor For Preterm Delivery: Prospective Cohort Study. British Med. J., 23, 1447-1450.
  • Olson, R.E., 2003. Nutrition and Genetics: An Expanding Frontier. Am. J. Clin. Nutr., 78, 201-208.
  • Ruxton, C.H.S., Calder, P.C., Reed, S.C., Simpson, M.J.A., 2005. The İmpact of Long Chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Human Health. Nutrition Research Reviews, 18, 113-129.
  • Watkins, B.A., Li, Y., Lippman, H.E., Seifert, M.F., 2001. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Skeletal Health. Exp. Biol. Med. 226, 485-497.

Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri

Year 2017, , 105 - 112, 29.12.2017
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.319437

Abstract

Bu derleme çalışması, omega-3 yağ asitlerinin
insan sağlığı üzerine olan etkilerini belirlemek için daha önce yapılmış
çalışmaların incelenmesi ve konuda bir kanaate ulaşılması amacıyla yapılmıştır.
Bugüne kadar yapılan araştırma sonuçları, omega-3 yağ asitlerinin başta kalp
damar hastalıkları ve yüksek tansiyon olmak üzere Alzheimer, depresyon, şizofreni,
astım, felç, romatoid artrit, osteoporoz ile prostat, göğüs bağırsak ve akciğer
kanseri gibi çok sayıda hastalığın önlenmesi ve tedavisinde hayati bir öneme
sahip olduğunu ve herhangi bir yan etkinin bulunmadığını göstermiştir. Keza, bu
doğal fonksiyonel bileşiklerin adı geçen hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde
terettüd etmeden güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır

References

  • Balçık, M. G., 2014. Balıklarda Lipitler, Yağ Asitleri ve Bunların Bazı Önemli Metabolik Fonksiyonları.Yunus Araştırma Bülteni, (1) 51-61.
  • Boudreu, M.D., Chanmugam, P.,S, Hart, S.B., Lee, S.H., Hwang, D.H., 1991. Lack Of Dose Response By Dietary n-3 Fatty Acids at a Constant Ratio of n-3 to n-6 Fatty Acids in Suppressing Eicosanoid Biosynthesis From Arachidonic Acid. Am J Clin Nutr., 54, 111-117.
  • Brossard, N., Croset, M., Pachiaudi, C., Riou, J.P., Tayot, J.L., Lagarde, M., 1996. Retroconversion And Metabolism of [13C] 22:6n-3 in Humans and Rats After İntake of a Single Dose of [13C] 22:6n-3-Triacylglycerols. Am. J. Clin. Nutr., 64, 577-586.
  • Bucher, H.C., Hengstler, P., Schindler, C., Meier, G., 2002. N-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Coronary Heart Disease: a Meta-Analysis Of Randomized Controlled Trials. Am. J. Med., 112, 298-304.
  • Canbulat, Z. ve Özcan, T., 2008. Süt Ürünlerinin EPA ve DHA İle Zenginleştirilmesi. Türkiye 10. Gıda Kongresi, 21-23 Mayıs; 713-716.
  • Ceylan, N., Yenice, E., Gökçeyrek, D., Tuncer, E., 1999. İnsan Beslenmesinde Daha Sağlıklı Yumurta Üretimi Yönünde Kanatlı Besleme Çalışmaları. YUTAV’99 Uluslararası Tavukçuluk Fuarı ve Konferansı, 3-6 Haziran, İstanbul, 300-307.
  • Connor, W.E., 2000. Importance Of N−3 Fatty Acids in Health and Disease. Am. J. Clin. Nutr., 71, 1715-1755. Coşkun, T., 2005. Fonksiyonel Besinlerin Sağlımız Üzerine Etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 48, 69-84.
  • Çabuk, M., Ergül, M., Basmacıoğlu, H., Akkan, S., 1999. Yumurta Ve Piliç Etindeki N-3 Yağ Asitlerinin Artırılma Olanakları. Uluslararası Hayvancılık 99 Kongresi, 224-24 Eylül, İzmir.
  • Çakmakçı, S. ve Kahyaoğlu, D.T., 2012. Yağ Asitlerinin Sağlık ve Beslenme Üzerine Etkileri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi; 5, 133-137.
  • Çelebi, Ş. ve Karaca, H., 2006. Yumurtanın Besin Değeri, Kolesterol İçeriği ve Yumurtayı N-3 Yağ Asitleri Bakımından Zenginleştirmeye Yönelik Çalışmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37, 257-265.
  • Das, U.N., 2006. Essential Fatty Acids: Biochemistry, Physiology and Pathology. Biotechnol., 420-439.
  • Daviglus, M.L., Stamler, J., Orencia, A.J., Dyer, A.R., Liu, K., Greenland, P., Walsh, M.K., Morris, D., Shekelle, R.B., 1997.Fish Consumption and The 30-Year Risk of Fatal Myocardial İnfarction. the New England Journal of Medicine, 1046-1053.
  • Du, M., Ahn, D.U., Sell, J.L., 2000. Effects of Dietary Conjugated Linoleic Acid and Linoleic:Linolenic Acid Ratio on Polyunsaturated Fatty Acid Status in Laying hens. Poultry Sci., 79, 1749-1756.
  • Dyerberg, J., 1986. Linolenate-Derived Polyunsaturated Fatty Acids and Prevention of Atherosclerosis. Nutr. Rev., 44, 125-135.
  • Eseceli, H., Değirmencioğlu, A., Kahraman, R., 2006. Omega Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Yönünden Önemi. Türkiye 9. Gıda Kongresi, 24-26 Mayıs, Bolu, 403-406.
  • Geusens, P., Wouters, C., Nijs, J., Jiang, Y., Degueker, J., 1994. Long-Term Effect of Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Active Rheumatoid Arthritis. A 12-Month, Double-Blind, Controlled Study. Arthritis Rheum., 37, 824-829.
  • Gogus, U. ve Chris, S., 2010. n-3 Omega Fatty Acids: a Review of Current Knowledge. International Journal of Food Science and Technology, 45, 417-436.
  • Guo, Y., Shiyong, C., Xia, Z., Yuan, J., 2004. Effects of Different Types of Polyunsaturated Fatty Acids on İmmune Function and PGE2 Synthesis By Peripheral Blood Leukocytes of Laying Hens. Animal Feed Science and Technology, 116, 249-258.
  • Harris, W.S., Miller, M., Tiqhe, A.P., Davidson, M.H., Schaefer, E.J., 2008. Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease Risk: Clinical and Mechanistic Perspectives. Atherosclerosis, 197, 12-24.
  • Hu, F.B., Bronner, L., Willet, W.C., Stampfer, M.J., Rexrode, K.M., Albert, C.M., Hunter, D., Manson, J.E., 2002. Fish and Omega-3 Fatty Acid İntake and Risk of Coronary Heart Disease in Women. JAMA, 287, 1815-1821.
  • Iso, H., Rexrode, K.M., Stampfer, M.J., Manson, J.E., Colditz, G.A., Speizer, F.E., Hennekens, C.H., Willett, W.C., 2001. Intake of Fish and Omega-3 Fatty Acids and Risk of Stroke in Women. JAMA, 285, 304-312.
  • Kaergel, E., Muller, D.N., Honeck, H., Theuer, J., Shagdarsuren, E., Mullally, A., Luft, F.C., Schunck, W.H., 2002. P450-dependent Arachidonic Acid Metabolism and Angiotensin II-İnduced Renal Damage. Hypertension, 40, 273-279.
  • Kaput, K., 2004. Diet-Disease Gene İnteractions. Nutrition, 20, 26-31.
  • Karaca, E. ve Aytaç, S., 2007.Yağ Bitkilerinde Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Etki Eden Faktörler. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2, 123-131.
  • Keha, E. ve Küfrevioğlu, İ., 1993. Biyokimya. Derya Kitapevi. Trabzon.sayfa sayısı
  • Kinsella, J.E., Lokesh, B., Stone, R.A., 1990. Dietary n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Amelioration of Cardiovascular Disease: Possible Mechanisms. Am. J. Clin. Nutr., 52, 1-28.
  • Konukoğlu, D., 2008. hastalıklar ile ilişkileri Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin özellikleri, etkileri ve kardiyovasküler. Türk Aile Hek. Derg., 2, 121-129.
  • Leaf, A. ve Weber, P.C., 1988. Cardiovascular Effects Of n-3 Fatty Acids. N. Engl. J. Med., 318, 549-557.
  • Leskanich, C.O. ve Noble, R., 1997.Manipulation of The n-3 Polyunsaturated Fatty Acid Composition of Avian Eggs and Meat. World’s Poultry Science Journal, 53, 155-183.
  • Mahaffey, K.R., 2004. Fish and Shellfish as Dietary Sources of Methylmercury and the Omega-3 Fatty Acids, Eicosahexaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid: Risks and Benefits. Environ. Res., 95, 414-428.
  • Marangell, B.L.B., Martinez, J.M., Zboyan, H.A., Kertz, B., Kim, H.F., Puryear, L.J., 2003. A Double-Blind, Placebo-Controlled Study of the Omega-3 Fatty Acid Docosahexaenoic Acid in The Treatment of Major Depression. Am. J. Psychiatry., 160, 996-998.
  • Marchioli, R., Schweiger, C., Tavazzi, L., Valaqussa, F., 2001. Efficacy of n-3 Polyunsaturated Fatty Acids After Myocardial İnfarction: Results of GISSI-Prevenzione Trial. Gruppo Italiano Per Lo Studio Della Sopravvivenza Nell'ınfarto Miocardico. Lipids, Suppl., 119-126.
  • Morris, M.C., Evans, D.A., Bienias, J.L., Tangney, C.C., Bennett, D.A., Wilson, R.S., Aqqardwal, N., Schneider, J., 2003. Consumption of Fish and n-3 Fatty Acids and Risk of İncident Alzheimer Disease. Arch. Neurol., 60, 940-946.
  • Nakamura, N., Hamazaki, T., Ohta, M., Urakaze, M., Sawazaki, S., Yamazaki, K., Satoh, A., Temaru, R., Ishikura, Y., Takata, M., Kishida, M., Kobayashi, M., 1999. Joint Effects of HMG-Coa Reductase İnhibitors and Eicosapentaenoic Acids on Serum Lipid Profile and Plasma Fatty Acid Concentrations in Patients With Hyperlipidemia. Int. J. Clin. Lab. Res., 29, 22-25.
  • Neuringer, M., Connor, W.E., Van Petten, C., Barstad, L., 1984. Dietary Omega-3 Fatty Acid Deficiency and Visual Loss in İnfant Rhesus Monkeys. J. Clin. Invest., 73, 272-276.
  • Olsen, S.H., 2002. Low Consumption of Seafood in Early Pregnancy as a Risk Factor For Preterm Delivery: Prospective Cohort Study. British Med. J., 23, 1447-1450.
  • Olson, R.E., 2003. Nutrition and Genetics: An Expanding Frontier. Am. J. Clin. Nutr., 78, 201-208.
  • Ruxton, C.H.S., Calder, P.C., Reed, S.C., Simpson, M.J.A., 2005. The İmpact of Long Chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Human Health. Nutrition Research Reviews, 18, 113-129.
  • Watkins, B.A., Li, Y., Lippman, H.E., Seifert, M.F., 2001. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Skeletal Health. Exp. Biol. Med. 226, 485-497.
There are 39 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Reviews
Authors

Şaban Çelebi

Hatice Kaya

Adem Kaya

Publication Date December 29, 2017
Acceptance Date September 22, 2017
Published in Issue Year 2017

Cite

APA Çelebi, Ş., Kaya, H., & Kaya, A. (2017). Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Alinteri Journal of Agriculture Science, 32(2), 105-112. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.319437
AMA Çelebi Ş, Kaya H, Kaya A. Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Alinteri Journal of Agriculture Science. December 2017;32(2):105-112. doi:10.28955/alinterizbd.319437
Chicago Çelebi, Şaban, Hatice Kaya, and Adem Kaya. “Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”. Alinteri Journal of Agriculture Science 32, no. 2 (December 2017): 105-12. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.319437.
EndNote Çelebi Ş, Kaya H, Kaya A (December 1, 2017) Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Alinteri Journal of Agriculture Science 32 2 105–112.
IEEE Ş. Çelebi, H. Kaya, and A. Kaya, “Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”, Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 32, no. 2, pp. 105–112, 2017, doi: 10.28955/alinterizbd.319437.
ISNAD Çelebi, Şaban et al. “Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”. Alinteri Journal of Agriculture Science 32/2 (December 2017), 105-112. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.319437.
JAMA Çelebi Ş, Kaya H, Kaya A. Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2017;32:105–112.
MLA Çelebi, Şaban et al. “Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”. Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 32, no. 2, 2017, pp. 105-12, doi:10.28955/alinterizbd.319437.
Vancouver Çelebi Ş, Kaya H, Kaya A. Omega-3 Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2017;32(2):105-12.