BibTex RIS Cite

Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği)

Year 2010, Volume: 18 Issue: 1, 20 - 27, 24.03.2012

Abstract

İnsanlar çok eski çağlardan beri yalnız başlarına değil topluluk oluşturarak yaşarlar.
Toplumlarda belli bir yapı birlikteliği söz konusudur. Yaşam tarzının oluşmasında beslenme
olayı geniş bir yer tutmaktadır. Beslenme tarzı farklı nedenlerle değişim gösterse bile
geleneksel yapısını uzun süre koruyabilmektedir. Çalışmada bitkisel ve hayvansal üretimin
yoğun olduğu ilçe ve köyler gayeli olarak seçilmiş ve kullanılan veriler tespit edilen köylerde
tesadüfi olarak belirlenen işletmelerden anketlerle (176 anket) elde edilmiştir. Kırsalda
(Erzurum ili örneği) beslenme alışkanlıklarını ortaya koymak amacıyla yapılan bu çalışmada
beslenme düzeyleri ve beslenmeyi etkileyen faktörler araştırılmış sonuç olarak
hedef kitlenin basit ve sağlıksız beslendiği, kültürel değişimle geleneksel yapısından hızla
uzaklaştığı tespit edilmiştir. Toplumların geleceği sağlıklı nesillere, sağlıklı nesiller ise
sağlıklı beslenme tutum ve alışkanlıklarının sürdürülmesine bağlıdır. Nesillerin bir arada
bulunmasını sağlayan değerler korunmalı, eğitim ve yayım çalışmaları ile doğru beslenme
alışkanlıkları kazandırılmalıdır

References

  • Anonim, 2005. Süt üret hızlı büyü. http//www.argemar.com/sut.html yeni para/20-26 Mart 2005 Sayı:12.
  • Anonim, 2006. Gıda, su ve beslenme konusunda sık sorulan sorular. II. TC. sağlık bakanlı- ğı Gıda güvenliği daire başkanlığı ISBN: 975-590-181-7 Ekim-2006 Ankara.
  • Anonim, 2009a. TUİK istatistik verileri. http//www.tuik.gov.tr
  • Anonim, 2009b. FAOSTAT istatistik verileri. http//www.fao.org/faostat/
  • Ballara, M. 1992. Women and Literacy. Zed Books Ltd., London.
  • Baysal, A. 1990. Beslenme Kültürümüz. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Baysal, A. 1995. Genel Beslenme. Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hatiboğlu Yay., Ankara.
  • Brown, A. 2000. Understanding Food. Wadsworth Company. USA.
  • Çiçek, A. ve Erkan, O. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üni. Zir. Fak. Yay. No.12 Ders Notları Serisi No.6, Tokat.
  • Demirci, M. 2003. Beslenme. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühen- disliği Bölümü, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ .
  • Demirel, N. 1997. Antalya ili Merkez ilçede Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Kadınların Yiyecek Hazırlama Pişirme ve Saklamaları Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üni. Sos. Bil. Enst.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara.
  • Kavas, A. 2000. Sağlıklı Yaşam İçin Beslenme. İzmir, Literatür Yayınları.
  • Kesici, C. Soylu, M. ve Bilici, S. 2009. Tam buğday unu. TSE yayınları yıl: 48, Sayı, 568.
  • Smyke, P. 1991. Women and Health. Zed Books Ltd., London.
  • Talas, M., 2006. “Tarihî Süreçte Türk Beslenme Kültürü ve Mehmet Eröz’e Göre Türk Yemekleri”, Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Bahar 2006, Sayı:18, Konya, s.273-283
  • Tekeli, T. 1970. Türkiye’de Köy Ekmekleri ve Tekniği, A.Ü. Zir. Fak. Yay. No. 402, An- kara.
  • Telsiz, M. 1994. Evli Kadınların Evlilik Öncesi Evde İş Bölümüyle İlgili Beklentileri ve Mevcut Uygulamanın Karşılaştırmalı Analizi. Kadın Araştırmaları Dergisi 3:83-93.
  • Whitney, E., Rolfes, S. 2002. Understanding Nutrition. Wadsworth Company, USA.
Year 2010, Volume: 18 Issue: 1, 20 - 27, 24.03.2012

Abstract

References

  • Anonim, 2005. Süt üret hızlı büyü. http//www.argemar.com/sut.html yeni para/20-26 Mart 2005 Sayı:12.
  • Anonim, 2006. Gıda, su ve beslenme konusunda sık sorulan sorular. II. TC. sağlık bakanlı- ğı Gıda güvenliği daire başkanlığı ISBN: 975-590-181-7 Ekim-2006 Ankara.
  • Anonim, 2009a. TUİK istatistik verileri. http//www.tuik.gov.tr
  • Anonim, 2009b. FAOSTAT istatistik verileri. http//www.fao.org/faostat/
  • Ballara, M. 1992. Women and Literacy. Zed Books Ltd., London.
  • Baysal, A. 1990. Beslenme Kültürümüz. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Baysal, A. 1995. Genel Beslenme. Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hatiboğlu Yay., Ankara.
  • Brown, A. 2000. Understanding Food. Wadsworth Company. USA.
  • Çiçek, A. ve Erkan, O. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üni. Zir. Fak. Yay. No.12 Ders Notları Serisi No.6, Tokat.
  • Demirci, M. 2003. Beslenme. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühen- disliği Bölümü, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ .
  • Demirel, N. 1997. Antalya ili Merkez ilçede Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Kadınların Yiyecek Hazırlama Pişirme ve Saklamaları Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üni. Sos. Bil. Enst.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara.
  • Kavas, A. 2000. Sağlıklı Yaşam İçin Beslenme. İzmir, Literatür Yayınları.
  • Kesici, C. Soylu, M. ve Bilici, S. 2009. Tam buğday unu. TSE yayınları yıl: 48, Sayı, 568.
  • Smyke, P. 1991. Women and Health. Zed Books Ltd., London.
  • Talas, M., 2006. “Tarihî Süreçte Türk Beslenme Kültürü ve Mehmet Eröz’e Göre Türk Yemekleri”, Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Bahar 2006, Sayı:18, Konya, s.273-283
  • Tekeli, T. 1970. Türkiye’de Köy Ekmekleri ve Tekniği, A.Ü. Zir. Fak. Yay. No. 402, An- kara.
  • Telsiz, M. 1994. Evli Kadınların Evlilik Öncesi Evde İş Bölümüyle İlgili Beklentileri ve Mevcut Uygulamanın Karşılaştırmalı Analizi. Kadın Araştırmaları Dergisi 3:83-93.
  • Whitney, E., Rolfes, S. 2002. Understanding Nutrition. Wadsworth Company, USA.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language tr;en
Journal Section Research Articles
Authors

Banu Kadıoğlu This is me

Sibel Kadıoğlu This is me

Canan Kaya This is me

Yasemin Turan This is me

Publication Date March 24, 2012
Published in Issue Year 2010 Volume: 18 Issue: 1

Cite

APA Kadıoğlu, B., Kadıoğlu, S., Kaya, C., Turan, Y. (2012). Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği). Alinteri Journal of Agriculture Science, 18(1), 20-27.
AMA Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Kaya C, Turan Y. Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği). Alinteri Journal of Agriculture Science. March 2012;18(1):20-27.
Chicago Kadıoğlu, Banu, Sibel Kadıoğlu, Canan Kaya, and Yasemin Turan. “Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği)”. Alinteri Journal of Agriculture Science 18, no. 1 (March 2012): 20-27.
EndNote Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Kaya C, Turan Y (March 1, 2012) Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği). Alinteri Journal of Agriculture Science 18 1 20–27.
IEEE B. Kadıoğlu, S. Kadıoğlu, C. Kaya, and Y. Turan, “Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği)”, Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 18, no. 1, pp. 20–27, 2012.
ISNAD Kadıoğlu, Banu et al. “Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği)”. Alinteri Journal of Agriculture Science 18/1 (March 2012), 20-27.
JAMA Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Kaya C, Turan Y. Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği). Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;18:20–27.
MLA Kadıoğlu, Banu et al. “Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği)”. Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 18, no. 1, 2012, pp. 20-27.
Vancouver Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Kaya C, Turan Y. Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği). Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;18(1):20-7.