Research Article
BibTex RIS Cite

Fungal İnokulasyon Yoluyla Lignoselülozik Yapının Parçalanabilirliği ve Buğday Samanında Yem Değerinin Artırılması I. Kuru Madde Parçalanabilirliği

Year 2017, Volume: 32 Issue: 1, 27 - 33, 23.06.2017
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.298756

Abstract

Araştırmada Pleurotus
eryngii
ve Phanerochaete
chrysosporium
funguslarınınbuğday samanına üre ilaveli ve üre ilavesiz
forumlarda inoküle edilerek hazırlanmışkarışımlarının rumen ortamındaki kuru
madde parçalanabilirliği tespit edilmiştir. 4 baş 20 aylık yaşta Siyah Alaca
erkek hayvan kullanılmıştır.
PC+S, PC+S+%1ÜRE, PE+S,PE+S+%1ÜRE,
S+%1ÜRE ve SAMAN (kontrol) biçiminde hazırlanan karışımlar 0, 4, 8, 16, 24, 48,
72 ve 96 saatlik inkübasyon sürelerinderumen ortamında tutulmuşlardır. Kuru
madde parçalanabilirliği bakımından karışım grupları ve inkübasyon süreleri arasındaki
farklılıkların önemli (P<0.01) olduğu tespit edilmiştir.

References

  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., Özdoğan, M., (2010). Türkiyede Kaba Yem Üretimi Ve Sorunları. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, VII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı -1, 11-15 Ocak 2010 Milli Kütüphane Kongre Salonu ANKARA
  • AOAC. 1998. Official methods of analysis. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
  • Duncan, D.B, 1955. Multiple range and multiple F test, Biometrics, 11:1-42.
  • Forsberg, C.W., Cheng, K.J. and White, B.A. (1997). Polysaccharide Degradation In The Rumen And Large Intestine. In: Gastrointestinal Microbiology (Mackie, R.I. and White, B.A., Eds.), pp. 319–379. Chapman and Hall, New York
  • Fox, D.G., Barry, M.C., Pitt, R.E., Roseler, D.K. and Stone, W.C. (1995) Application of the Cornell net carbohydrate and protein model for cattle consuming forages. J. Anim. Sci. 73, 267-277
  • Hungate, R.E. (1966). The Rumen and Its Microbes. Academic Press, New York.
  • Krause, D.O.,. Denman, S.E., Mackie, R.I., Morrison, M., Rae, A. L., Attwood, G.T. McSweeney, C.S., (2003). Opportunities To Improve Fiber Degradation In The Rumen: Microbiology, Ecology, And Genomics, FEMS Microbiology Reviews 27, 663:693.
  • McSweeney C.S., Dulieu A., Katayama Y., Lowry J.B. (1994) Solubilisation Of Lignin By The Ruminal Anaerobic Fungus Neocallimastix Patriciarum. Appl. Environ. Microbiol. 60, 2985–2989.
  • SPSS, 2014. SPSS for Windows. Released 20.0 SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA
  • Wilkins, R.J. and Minson D.J., 1970. The Effects Of Grinding, Supplementation And Incubation Period On Cellulose Digestibility In Vitro And Its Relationship With Cellulose And Organic Matter Digestibility In Vivo. J. Agric. Sci. 74,445–451.

Degradation of Lignocellulosic Structures by Fungal Inoculation and Determination of Feed Value Using In-situ Nylon Bag Technique of Wheat Straw: I. Dry Matter Degradability

Year 2017, Volume: 32 Issue: 1, 27 - 33, 23.06.2017
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.298756

Abstract

This study was carried out to determine the effect of
inoculation of Phanerochaete  chrysosporium (PC) and  Pleurotus 
eryngii
(PE) fungis in wheat straw (S) with  treated and untreated urea on in-situ dry
matter  degradability  in 
rumen. The four rumen cannulated 
Holstein  bulls,  average 
400  kg live weight, were used
as  animal  material. Wheat straw (control) and other
feed combination groups such as PCS, PCSU, PES, PESU, SU  were incubated  for 0, 4, 8, 16, 24, 48, 72 and 96 hours for
in-situ dry matter degradability and digestibility in the rumen. It was found
that differences in terms of dry matter degradibilities among the feed mixture
groups were found to be significant (P<0,01).

References

  • Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., Özdoğan, M., (2010). Türkiyede Kaba Yem Üretimi Ve Sorunları. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, VII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı -1, 11-15 Ocak 2010 Milli Kütüphane Kongre Salonu ANKARA
  • AOAC. 1998. Official methods of analysis. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
  • Duncan, D.B, 1955. Multiple range and multiple F test, Biometrics, 11:1-42.
  • Forsberg, C.W., Cheng, K.J. and White, B.A. (1997). Polysaccharide Degradation In The Rumen And Large Intestine. In: Gastrointestinal Microbiology (Mackie, R.I. and White, B.A., Eds.), pp. 319–379. Chapman and Hall, New York
  • Fox, D.G., Barry, M.C., Pitt, R.E., Roseler, D.K. and Stone, W.C. (1995) Application of the Cornell net carbohydrate and protein model for cattle consuming forages. J. Anim. Sci. 73, 267-277
  • Hungate, R.E. (1966). The Rumen and Its Microbes. Academic Press, New York.
  • Krause, D.O.,. Denman, S.E., Mackie, R.I., Morrison, M., Rae, A. L., Attwood, G.T. McSweeney, C.S., (2003). Opportunities To Improve Fiber Degradation In The Rumen: Microbiology, Ecology, And Genomics, FEMS Microbiology Reviews 27, 663:693.
  • McSweeney C.S., Dulieu A., Katayama Y., Lowry J.B. (1994) Solubilisation Of Lignin By The Ruminal Anaerobic Fungus Neocallimastix Patriciarum. Appl. Environ. Microbiol. 60, 2985–2989.
  • SPSS, 2014. SPSS for Windows. Released 20.0 SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA
  • Wilkins, R.J. and Minson D.J., 1970. The Effects Of Grinding, Supplementation And Incubation Period On Cellulose Digestibility In Vitro And Its Relationship With Cellulose And Organic Matter Digestibility In Vivo. J. Agric. Sci. 74,445–451.
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Fatma Yüksel

Publication Date June 23, 2017
Acceptance Date May 30, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 32 Issue: 1

Cite

APA Yüksel, F. (2017). Fungal İnokulasyon Yoluyla Lignoselülozik Yapının Parçalanabilirliği ve Buğday Samanında Yem Değerinin Artırılması I. Kuru Madde Parçalanabilirliği. Alinteri Journal of Agriculture Science, 32(1), 27-33. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.298756
AMA Yüksel F. Fungal İnokulasyon Yoluyla Lignoselülozik Yapının Parçalanabilirliği ve Buğday Samanında Yem Değerinin Artırılması I. Kuru Madde Parçalanabilirliği. Alinteri Journal of Agriculture Science. June 2017;32(1):27-33. doi:10.28955/alinterizbd.298756
Chicago Yüksel, Fatma. “Fungal İnokulasyon Yoluyla Lignoselülozik Yapının Parçalanabilirliği Ve Buğday Samanında Yem Değerinin Artırılması I. Kuru Madde Parçalanabilirliği”. Alinteri Journal of Agriculture Science 32, no. 1 (June 2017): 27-33. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.298756.
EndNote Yüksel F (June 1, 2017) Fungal İnokulasyon Yoluyla Lignoselülozik Yapının Parçalanabilirliği ve Buğday Samanında Yem Değerinin Artırılması I. Kuru Madde Parçalanabilirliği. Alinteri Journal of Agriculture Science 32 1 27–33.
IEEE F. Yüksel, “Fungal İnokulasyon Yoluyla Lignoselülozik Yapının Parçalanabilirliği ve Buğday Samanında Yem Değerinin Artırılması I. Kuru Madde Parçalanabilirliği”, Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 32, no. 1, pp. 27–33, 2017, doi: 10.28955/alinterizbd.298756.
ISNAD Yüksel, Fatma. “Fungal İnokulasyon Yoluyla Lignoselülozik Yapının Parçalanabilirliği Ve Buğday Samanında Yem Değerinin Artırılması I. Kuru Madde Parçalanabilirliği”. Alinteri Journal of Agriculture Science 32/1 (June 2017), 27-33. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.298756.
JAMA Yüksel F. Fungal İnokulasyon Yoluyla Lignoselülozik Yapının Parçalanabilirliği ve Buğday Samanında Yem Değerinin Artırılması I. Kuru Madde Parçalanabilirliği. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2017;32:27–33.
MLA Yüksel, Fatma. “Fungal İnokulasyon Yoluyla Lignoselülozik Yapının Parçalanabilirliği Ve Buğday Samanında Yem Değerinin Artırılması I. Kuru Madde Parçalanabilirliği”. Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 32, no. 1, 2017, pp. 27-33, doi:10.28955/alinterizbd.298756.
Vancouver Yüksel F. Fungal İnokulasyon Yoluyla Lignoselülozik Yapının Parçalanabilirliği ve Buğday Samanında Yem Değerinin Artırılması I. Kuru Madde Parçalanabilirliği. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2017;32(1):27-33.