This study was
carried out to determine cattle breeders’ farm management and calf raising
practices in Narman county of Erzurum province. For this purpose, some data
were obtained by conducting a face to face survey study with 208 producers in
Narman county. Just 13,5 %of breeders
who participated in the survey stated that they kept records of their animals
regularly. 59 %of the cattle breeders indicated that they were in the need of
technical assistance about cattle rearing, and 31%of them who needed
assisstance got this knowledge through College of Veterinary. In most of the
enterprises (43%), breeders based on all
of the general signs of heat and cows in the 83%of the enterprises cows are
inseminated in the first heat after birth.While 66%of the breeders used
artificial insemination, 97%of breeders who used this method claimed that they
were happy with this practice.It was determined that in 47%of the enterprises
colostrum is not offered to new-born calves. In the enterprises that colostrum
is offered to calves, they got the colostrum by sucking their dams (40%) or by
milk bottles (57%). Furthermore, 84%of breeders stated that they fed their
calves by colostrum less than 3 days. Milk feeding period for calves were
usually 4-5 months (51%).
Erzurum Narman dairy cattle farm management calf feeding weaning
Bu araştırma,
sığır yetiştiricilerinin çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamalarını
belirlemek amacıyla Erzurum İli Narman İlçesi’nde yapılmıştır. Bu amaçla Narman
ilçe ve köylerinde 208 işletme sahibiyle yüz yüze anket çalışması yapılarak
veriler elde edilmiştir. Ankete katılan yetiştiricilerin sadece % 13,5'i, düzenli
olarak kayıt tuttuğunu ifade etmiştir. İşletmelerin % 59’unun teknik bilgi
desteği alma ihtiyacı hissettiklerini ve çoğunlukla (% 31) bu bilgiyi Veteriner
Fakültesi vasıtasıyla edindikleri belirlenmiştir. İneklerin kızgınlığa gelme belirtisi olarak işletmelerin çoğunluğunun (%
43) genel belirtilerin hepsini esas aldığı ve yetiştiricilerin % 83’ünün doğum
sonrası ilk kızgınlıkta tohumlama yaptıkları tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin % 66’sının suni
tohumlama yaptırırken % 97’si bu uygulamadan memnun kaldığını bildirmiştir.
İşletmelerin % 47’sinde buzağılara ağız sütü verilmediği belirlenmiş, verilen
işletmelerde ise buzağıların ağız sütünü annesini emerek (% 40) ya da biberonla
(% 57) aldığı saptanmıştır. Ayrıca, yetiştiricilerin % 84 ü üç günden daha az
süreyle ağız sütü verdiklerini ifade etmişlerdir. Buzağılara normal süt verme
süreleri ise çoğunlukla 4-5 (% 51) aydır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 23, 2017 |
Acceptance Date | May 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 32 Issue: 1 |