In this study, it was aimed that determine the effects of on liver + gut weight, total body weight and feed
conversion ratio Taraxacum officinale L. and Hypericum scabrum L. extract add ratio broiler rations under normal
conditions and heat stress. Taraxacum officinale L. and Hypericum scabrum L. plants used in the research were
collected from Erzurum province that added to feed by being extract under suitable conditions. As animal material were
used 96 pieces of Ross 308 male broiler chicks. Broiler chicks were randomly selected and divided into 6 groups of 4
repetitions, with 16 chicks in each group. While 3 groups were examined under normal conditions, 3 groups were
subjected to temperature stress (S) at 38-390c between only 15-30 days of the test period. The animals in the first trial
group was formed Control group (Group K) by feeding with no added (Basal) feed. The animals in the second
experimental group was fed 0.1% T. officinale L. extract (Group T). The animals in the third experimental group was
added to 0.1% of H. scrabum L. extract (Group H). The animals in the fourth experimental group was given
unadulterated feed by applying heat stress (Group K + S). The animals in the fifth experiment group was applied
temperature stress to and T. officinale L. extract feed added (Group T + S). The animals in the sixth experiment group
was applied temperature stress to and 0.1% H. scabrum L. extract feed added (Group H + S). Work lasted 45 days.
While total body weight similar values of Group K, Group T and Group H, group K was significant difference between
all groups to which the heat stress was applied (p< 0.05). Liver and intestinal weights were significantly different
between Group K and Group T and all groups to which heat stress was applied (p< 0.05). As a result, H. scrabum L.
and T. officinale L. extract, which were added to the broiler diet, had no positive effect on the negative effects of heat
stress.
Bu araştırma da, normal şartlar da ve ısı stresi altında yetiştirilen broilerlerin rasyonlarına Taraxacum officinale L.
ve Hypericum scabrum L. ekstraktı katkısının Karaciğer+Bağırsak ağırlığı ile canlı ağırlık ve yemden yararlanma oranı
üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan Taraxacum officinale L. ve Hypericum scabrum
L. bitkileri Erzurum ilinden toplanarak uygun şartlarda eksrakte edilerek yemlere ilave edildi. Hayvan materyali olarak
96 adet Ross 308 erkek broiler civciv kullanılmıştır. Broiler civcivler rastgele seçilerek her grupta 16 civciv olacak
şekilde, 4 tekerrürlü 6 gruba ayrıldı. Grupların 3’ü normal şartlarda bakılırken, 3 gruba da deneme periyodunun sadece
15-30. günleri arasında 38-390c’de sıcaklık stresi (S) uygulandı. Birinci deneme grubun daki hayvanlar, herhangi bir
katkı ilave edilmeyen (Bazal) yemle beslenerek kontrol (Grup K) grubu oluşturuldu. İkinci deneme grubun daki
hayvanlara %0,1 oranında T. officinale L. ekstraktı katkılı yem verildi (Grup T). Üçüncü deneme grubun daki
hayvanlara %0,1 oranında H. scrabum L. ekstraktı katkılı yem verildi (Grup H). Dördüncü deneme grubun daki
hayvanlara sıcaklık stresi uygulanarak katkısız yem verildi (Grup K+S). Beşinci deneme grubun daki hayvanlara
sıcaklık stresi uygulanarak % 0,1 oranında T. officinale L. ekstraktı katkılı yem verildi (Grup T+S). Altıncı deneme
grubun daki hayvanlara sıcaklık stresi uygulanarak % 0,1 oranında H. scabrum L. ekstraktı katkılı yem verildi (Grup
H+S). Çalışma 45 gün sürdü. Deneme sonu canlı ağırlıklarında Grup K, Grup T ve Grup H’ nin değerleri benzer
olurken, Grup K ile sıcaklık stresi uygulanan tüm gruplarla arasındaki fark önemli olmuştur (p< 0.05). karaciğer ve
Bağırsak ağırlıklarında da Grup K ve Grup T ile sıcaklık stresi uygulanan tüm gruplar arasındaki fark önemli olmuştur
(p< 0.05). Sonuç olarak, broiler yemine katılan H. scrabum L. ve T. officinale L. ekstraktının ısı stresinin olumsuz
etkileri üzerine herhangi bir olumlu etkisi olmamıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2018 |
Acceptance Date | February 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 1 |