Year 2018, Volume 33 , Issue 1, Pages 1 - 6 2018-06-30

Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broilerde Yeme İlave Edilen Hypericum scabrum L. (Mayasıl Otu) ve Taraxacum officinale L. (Karahindiba) Bitki Ekstraktlarının Performans Değerleri ile Karaciğer ve Bağırsak Ağırlığı Üzerine Etkileri
Effects on Performance Values with Liver and Intestinal Weight of Taraxacum officinale L. and Hypericum scabrum L. Plant Extracts Feed Added to Heat Stress Broilers

Muhammet Ali TUNÇ [1]


Bu araştırma da, normal şartlar da ve ısı stresi altında yetiştirilen broilerlerin rasyonlarına Taraxacum officinale L.

ve Hypericum scabrum L. ekstraktı katkısının Karaciğer+Bağırsak ağırlığı ile canlı ağırlık ve yemden yararlanma oranı

üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan Taraxacum officinale L. ve Hypericum scabrum

L. bitkileri Erzurum ilinden toplanarak uygun şartlarda eksrakte edilerek yemlere ilave edildi. Hayvan materyali olarak

96 adet Ross 308 erkek broiler civciv kullanılmıştır. Broiler civcivler rastgele seçilerek her grupta 16 civciv olacak

şekilde, 4 tekerrürlü 6 gruba ayrıldı. Grupların 3’ü normal şartlarda bakılırken, 3 gruba da deneme periyodunun sadece

15-30. günleri arasında 38-390c’de sıcaklık stresi (S) uygulandı. Birinci deneme grubun daki hayvanlar, herhangi bir

katkı ilave edilmeyen (Bazal) yemle beslenerek kontrol (Grup K) grubu oluşturuldu. İkinci deneme grubun daki

hayvanlara %0,1 oranında T. officinale L. ekstraktı katkılı yem verildi (Grup T). Üçüncü deneme grubun daki

hayvanlara %0,1 oranında H. scrabum L. ekstraktı katkılı yem verildi (Grup H). Dördüncü deneme grubun daki

hayvanlara sıcaklık stresi uygulanarak katkısız yem verildi (Grup K+S). Beşinci deneme grubun daki hayvanlara

sıcaklık stresi uygulanarak % 0,1 oranında T. officinale L. ekstraktı katkılı yem verildi (Grup T+S). Altıncı deneme

grubun daki hayvanlara sıcaklık stresi uygulanarak % 0,1 oranında H. scabrum L. ekstraktı katkılı yem verildi (Grup

H+S). Çalışma 45 gün sürdü. Deneme sonu canlı ağırlıklarında Grup K, Grup T ve Grup H’ nin değerleri benzer

olurken, Grup K ile sıcaklık stresi uygulanan tüm gruplarla arasındaki fark önemli olmuştur (p< 0.05). karaciğer ve

Bağırsak ağırlıklarında da Grup K ve Grup T ile sıcaklık stresi uygulanan tüm gruplar arasındaki fark önemli olmuştur

(p< 0.05). Sonuç olarak, broiler yemine katılan H. scrabum L. ve T. officinale L. ekstraktının ısı stresinin olumsuz

etkileri üzerine herhangi bir olumlu etkisi olmamıştır.

In this study, it was aimed that determine the effects of on liver + gut weight, total body weight and feed

conversion ratio Taraxacum officinale L. and Hypericum scabrum L. extract add ratio broiler rations under normal

conditions and heat stress. Taraxacum officinale L. and Hypericum scabrum L. plants used in the research were

collected from Erzurum province that added to feed by being extract under suitable conditions. As animal material were

used 96 pieces of Ross 308 male broiler chicks. Broiler chicks were randomly selected and divided into 6 groups of 4

repetitions, with 16 chicks in each group. While 3 groups were examined under normal conditions, 3 groups were

subjected to temperature stress (S) at 38-390c between only 15-30 days of the test period. The animals in the first trial

group was formed Control group (Group K) by feeding with no added (Basal) feed. The animals in the second

experimental group was fed 0.1% T. officinale L. extract (Group T). The animals in the third experimental group was

added to 0.1% of H. scrabum L. extract (Group H). The animals in the fourth experimental group was given

unadulterated feed by applying heat stress (Group K + S). The animals in the fifth experiment group was applied

temperature stress to and T. officinale L. extract feed added (Group T + S). The animals in the sixth experiment group

was applied temperature stress to and 0.1% H. scabrum L. extract feed added (Group H + S). Work lasted 45 days.

While total body weight similar values of Group K, Group T and Group H, group K was significant difference between

all groups to which the heat stress was applied (p< 0.05). Liver and intestinal weights were significantly different

between Group K and Group T and all groups to which heat stress was applied (p< 0.05). As a result, H. scrabum L.

and T. officinale L. extract, which were added to the broiler diet, had no positive effect on the negative effects of heat

stress.

  • Alarslan, Ö.F, 2000. Kümes Hayvanlarının Beslenmesi. A.Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü.Ders Notu, Ankara, 188 s.
  • Amin Mir, M1 *., Sawhney, S.S1., and Jassal, M.S2., 2016. Antimicrobial Activity of Various Extracts of Taraxacum officinale. J Microb Biochem Technol. 8:3. http://dx.doi.org/10.4172/1948-5948.1000287
  • Apaydın Yıldırım, B., 2016. Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broylerlerde Yeme İlave Edilen Taraxacum officinale L. ve Hypericum scabrum L. Bitki Ekstraktlarının Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkileri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 47 (1): 65-70. ISSN : 1300-9036.
  • Basch E., 2005. Evidence-based systematic review of dandelion (Taraxacum officinale) by natural standard research collaboration Journal of Herbal Pharmacotherapy 5, pp. 79– 93.
  • Baytop, T., 1997. Türkçe Bitki Adları Sözlüğü. 2. Baskı. Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.
  • Bisset, N.G., Phillipson, J.D., Czygan, F.C., Frohne, D., Höltzel, D., Nagell, A., Pfande,r H.J., Willuhn, G., Buff, W. (Eds.)., 1994. Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals: A Handbook for Practice on a Scientific Basis, CRC Press, Boca Raton, Ann Arbor, London, Tokyo. pp. 486–489.
  • Christie, P.J., Alfenito, M.R., Walbot, V., 1994. Impact of low-temperature stress on general phenylpropanoid and anthocyanin pathways: enhancement of transcript abundance and anthocyanin pigmentation in maize seedlings. Planta 194:541–549.
  • Çınar, A., Belge, F., Dönmez, N., Taş, A., Selçuk, M., Tatar, M., 2006. Effects of Stress Produced by Adrenocorticotropin (ACTH) on ECG and some Blood Parameters in Vitamin C Treated and Non-treated Chickens. Veterinarski Arhiv. 76 (3), 227- 235.
  • Çiftci, M., Şimşek, Ü.G., Azman, M.A., Çerçi, H.İ., Tonbak, F., 2013. The Effects of Dietary Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) Oil Supplementation on Performance, Carcass Traits and Some Blood Parameters of Japanese Quail Under Heat Stressed Condition. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 19 (4): 595-599. DOI: 10.9775/kvfd.2012.8474.
  • Daneshyar, M., Kermanshahi, H., Golian, A., 2009. Changes of biochemical parameters an enzyme activities in broiler chickens withcold-induced ascites. Poult Sci; 88: 106-110.
  • Davis, P.H., 1965. Flora of Turkey and The East Aegea Islands, Edinburg, The University Press.
  • Donkoh, A., Ambient temperature: A factor affecting performance and physiological response of broiler chickens. Int J Biometeorol. 33, 259-265, 1989.
  • Dönmez, H.H., Yörük, M., Çınar, A., Dönmez, N., 2007. Effects of Vitamin C on ANAE Positivity and Blood Cells in ACTH Induced Stress in Chicken. Ind. Vet. J. in press.
  • Ebrahimzadeh, M., Nabavi, S., Nabavi, S., Ahangar, N., (2013) Anticonvulsant activity of Hypericum scabrum L.; possible mechanism involved. Eur Rev Med Pharmacol Sci 17:2141–2144.
  • Ertaş, Ö.S., Aktaş, H.F., Haznedaroğlu, M.Z., 2005. Analysis of sodium and potassium levels in Taraxacum officinale by flame emission photometry Acta Pharmaceutica Turcica,47, pp. 127–130.
  • Jamroz1, D., Orda1, J., Kamel2, C., Wiliczkiewicz1, A., Wertelecki1, T., and Skorupińska1, J 2003. The influence of phytogenic extracts on performance, nutrient digestibility,carcass characteristics, and gut microbial status in broiler chickens. Journal of Animal and Feed Sciences. 12, 583–596.
  • Ho, C., Choi, E.J., Yoo, G.S., Kim, K.M., Ryu, S.Y., 1998. Desacetylmatricarin, an anti-allergic component from Taraxacum platycarpum. Planta Medica 64, 577–578.
  • Hosseinzadeh*1, Z., and Moghaddam2, G., 2014. Effects of Tarragon Powders’ Different Levels (Artemisia Dracunculus) on general Performance and Anetometric Properties of Digestive System of male Broiler chickens. International journal of Advanced Biological and Biomedical Research. Volume 2, Issue 5, 1599-1605.
  • Hu, C., Kitts, D.D., 2005. Dandelion (Taraxacum officinale) flower extract suppresses both reactive oxygen species and nitric oxide and prevents lipid oxidation in vitro Phytomedicine. 12, pp. 588–597.
  • Jiang, L., Numonov, S., Bobakulov, K., Qureshi, M.N., Zhao, H., Aisa, H.A., 2015. Phytochemical profiling and evaluation of pharmacological activities of Hyperic scabrum L. Molecules 20:11257–11271.
  • Keskin, C., 2015. Antioxidant, anticancer and anticholinesterase activities of flower, fruit an seed extracts of Hypericum amblysepalum HOCHST. Asian Pac J Cancer Prev 16:2763–2769.
  • Kim, H.M., Shin, H.Y., Lim, K.H., Ryu, S.T., Shin, T.Y., Chae, H.J., Kim, H.R., Lyu, Y.S. An, N.H., Lim, K.S., 2000. Taraxacum officinale inhibits tumor necrosis factor alpha production from rat asterocytes Immunopharmacology and Immunotoxicology 22, pp.519–530.
  • Koç, H., 2002. Doğrudan, doğadan bitkilerle sağlıklı yaşama. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Yayını. Tokat, Ümit Ofset. Kurbanov, M. K., Mutayev, M. M., 1993. Contents of biologically active substances in Hypericum scabrum L. growing in different regions of Tajikistan Rastit Resur 29(1):40-43.
  • Landy, N., Ghalamkari, G. H., and Toghyani, M., 2012. Evaluation of St John's Wort (Hypericum perforatum L.) as an antibiotic growth promoter substitution on performance, carcass characteristics, some of the immune responses, and serum biochemical parameters of broiler chicks. J. Med Plants Res 6:510–515.
  • Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Freher, M., Losa, R., Beynen, A.C., 2003. Effects of dietary essantial oil components on growth performance, digestive enzymes and lipit metabolism in female broiler chickens. Brit Poult Sci 44, 450-457.
  • Muhl, A., Liebert, F., 2007. Growth nutrient utilization and threonine requirement of growing chicken fed threonine limiting diets with commercial blends of phytogenic feed additives. J Poult Sci 44, 297-304.
  • Önal, S., Timur, S., Okutucu, B., Zihnioğlu, F., 2005. Inhibition of α-glucosidase by aqueous extract of some potent antidiabetic medicinal herbs Preparative Biochemistry & Biotechnology 35, pp. 29–36.
  • Pirbalouti1,2, A.G., Fatahi-Vanani1, M., Craker2, L., and Shirmardi3, H., 2014. Chemical composition and bioactivity of essential oils of Hypericum helianthemoides, Hypericum perforatum and Hypericum scabrum. Pharm Biol 52(2): 175–181. ISSN 1388-0209 print/ISSN 1744-5116 online.
  • Puvaldopirod, S., Thaxton, J.P., 2000. Model of physiological stres in chickens 2. Dosimetry of Adrenocorticotropin. Poult. Sci. 80, 1190- 1200. Sweeney B., Vora M., Ulbricht C.,
  • Unal, E.L., Mavi, A., Kara, A.A., Cakir, A., Şengül, M., Yildirim, A., 2008. Antimicrobial and antioxidant activities of some plants used as remedies in Turkish traditional medicine. Pharm Biol 46:207–224.
  • Yun, S.O., Cho, H.R., Choi, H.S., 2002. Anticoagulant from Taraxacum platycarpum. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 66, 1859–1864.
Primary Language tr
Subjects Science
Published Date 2018-1
Journal Section Research Articles
Authors

Author: Muhammet Ali TUNÇ
Country: Turkey


Dates

Publication Date : June 30, 2018

Bibtex @research article { alinterizbd325919, journal = {Alinteri Journal of Agriculture Science}, issn = {2564-7814}, eissn = {2587-2249}, address = {}, publisher = {Adem Yavuz SÖNMEZ}, year = {2018}, volume = {33}, pages = {1 - 6}, doi = {10.28955/alinterizbd.325919}, title = {Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broilerde Yeme İlave Edilen Hypericum scabrum L. (Mayasıl Otu) ve Taraxacum officinale L. (Karahindiba) Bitki Ekstraktlarının Performans Değerleri ile Karaciğer ve Bağırsak Ağırlığı Üzerine Etkileri}, key = {cite}, author = {Tunç, Muhammet Ali} }
APA Tunç, M . (2018). Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broilerde Yeme İlave Edilen Hypericum scabrum L. (Mayasıl Otu) ve Taraxacum officinale L. (Karahindiba) Bitki Ekstraktlarının Performans Değerleri ile Karaciğer ve Bağırsak Ağırlığı Üzerine Etkileri . Alinteri Journal of Agriculture Science , 33 (1) , 1-6 . DOI: 10.28955/alinterizbd.325919
MLA Tunç, M . "Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broilerde Yeme İlave Edilen Hypericum scabrum L. (Mayasıl Otu) ve Taraxacum officinale L. (Karahindiba) Bitki Ekstraktlarının Performans Değerleri ile Karaciğer ve Bağırsak Ağırlığı Üzerine Etkileri" . Alinteri Journal of Agriculture Science 33 (2018 ): 1-6 <https://dergipark.org.tr/en/pub/alinterizbd/issue/38063/325919>
Chicago Tunç, M . "Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broilerde Yeme İlave Edilen Hypericum scabrum L. (Mayasıl Otu) ve Taraxacum officinale L. (Karahindiba) Bitki Ekstraktlarının Performans Değerleri ile Karaciğer ve Bağırsak Ağırlığı Üzerine Etkileri". Alinteri Journal of Agriculture Science 33 (2018 ): 1-6
RIS TY - JOUR T1 - Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broilerde Yeme İlave Edilen Hypericum scabrum L. (Mayasıl Otu) ve Taraxacum officinale L. (Karahindiba) Bitki Ekstraktlarının Performans Değerleri ile Karaciğer ve Bağırsak Ağırlığı Üzerine Etkileri AU - Muhammet Ali Tunç Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.28955/alinterizbd.325919 DO - 10.28955/alinterizbd.325919 T2 - Alinteri Journal of Agriculture Science JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 6 VL - 33 IS - 1 SN - 2564-7814-2587-2249 M3 - doi: 10.28955/alinterizbd.325919 UR - https://doi.org/10.28955/alinterizbd.325919 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Alınteri Zirai Bilimler Dergisi Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broilerde Yeme İlave Edilen Hypericum scabrum L. (Mayasıl Otu) ve Taraxacum officinale L. (Karahindiba) Bitki Ekstraktlarının Performans Değerleri ile Karaciğer ve Bağırsak Ağırlığı Üzerine Etkileri %A Muhammet Ali Tunç %T Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broilerde Yeme İlave Edilen Hypericum scabrum L. (Mayasıl Otu) ve Taraxacum officinale L. (Karahindiba) Bitki Ekstraktlarının Performans Değerleri ile Karaciğer ve Bağırsak Ağırlığı Üzerine Etkileri %D 2018 %J Alinteri Journal of Agriculture Science %P 2564-7814-2587-2249 %V 33 %N 1 %R doi: 10.28955/alinterizbd.325919 %U 10.28955/alinterizbd.325919
ISNAD Tunç, Muhammet Ali . "Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broilerde Yeme İlave Edilen Hypericum scabrum L. (Mayasıl Otu) ve Taraxacum officinale L. (Karahindiba) Bitki Ekstraktlarının Performans Değerleri ile Karaciğer ve Bağırsak Ağırlığı Üzerine Etkileri". Alinteri Journal of Agriculture Science 33 / 1 (June 2018): 1-6 . https://doi.org/10.28955/alinterizbd.325919
AMA Tunç M . Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broilerde Yeme İlave Edilen Hypericum scabrum L. (Mayasıl Otu) ve Taraxacum officinale L. (Karahindiba) Bitki Ekstraktlarının Performans Değerleri ile Karaciğer ve Bağırsak Ağırlığı Üzerine Etkileri. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2018; 33(1): 1-6.
Vancouver Tunç M . Sıcaklık Stresi Oluşturulan Broilerde Yeme İlave Edilen Hypericum scabrum L. (Mayasıl Otu) ve Taraxacum officinale L. (Karahindiba) Bitki Ekstraktlarının Performans Değerleri ile Karaciğer ve Bağırsak Ağırlığı Üzerine Etkileri. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2018; 33(1): 1-6.