Research Article
BibTex RIS Cite

Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi

Year 2018, Volume: 33 Issue: 1, 55 - 63, 30.06.2018
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.362241

Abstract

Araştırmanın materyalini 75 günlük fermantasyon dönemi sonrasında açılan
mısır ve buğday balya silajları oluşturmuştur. Silaj örnekleri her muamele
grubunda 3’er tekerrür olmak üzere 7-8 oC, 24-25oC ve
32-33oC sıcaklıklarda aerobik stabilite testine tabi tutulmuşlardır.
Aerobik stabilitenin 0., 1., 4., 6. 12. ve 15. günlerinde silaj örneklerinde
kimyasal ve mikrobiyolojik parametrelere ilişkin analizler yürütülmüştür. Aynı
zamanda,
T200 IR marka
termal kamera ile 1 m
mesafeden silaj örneklerinde her muamele grubunda görüntüleme yapılarak
değerlendirme sonuçları kaydedilmiştir. Daha sonra elde edilen veriler
ThermaCAM software programında değerlendirilmiştir
.



Araştırma sonucunda, termal kamera görüntüleme
tekniğinin laboratuvar şartlarında silajların aerobik stabilitesini
değerlendirmede pratik bir yöntem olarak değerlendirilebileceği yönündedir.

References

  • Addah, W., Baah, J., Okine, K., McAllister, T.A., 2012. Use of Thermal Imaging and the In Situ Technique to Assess The Impact of an Inoculant with Feruloyl Esterase Activity on the Aerobic Stability and Digestibility of Barley Silage. Can. J. Anim. Sci., 92: 381-394.
  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara, 236 s.
  • Anonim, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427. London, Pp. 428.
  • Ashbell, G., Z.G. Weinberg, A. Azrieli, Y. Hen, and B. Horev, 1991. A simple system to study the aerobic deterioration of silages. Canadian Agricultural Engineering 33. 391-393.
  • Bolsen, K.K, Dickerson, J.T., Brent, B.E., Sonon, R.N, Dolke, B.S., Lin, C.J, Boyer, J.E., 1993. Rate and Extent of Top Spoilage in Horizontal Silos. J. Dairy Sci. 76: 2940-2962.
  • Borreani, G., Tabacco, E., 2010. The Relationship of Silage Temperature with the Microbiological Status of the Face of Corn Silage Bunkers. J. Dairy Sci., 93: 2620–2629.
  • Çayıroğlu, H., Coskun, İ., Şahin, A., 2016. Silajın Aerobik Stabilitesini Etkileyen Faktörler ve İyileştirme Stratejileri. Alınteri Dergisi, 31(B): 91-97.
  • Chen, J, Stokes, M.R, Wallace, C.R., 1994. Effects of Enzyme – Inoculant Systems on Preservation and Nutritive Value of Hay Crop and Corn Silage, J. Dairy Sci., 77: 501-512.
  • Daniel, P., Honig, H., Weise, F., Zimmer, E., 1970. Das Wirtshaftseigene Futter, 16: 239-256.
  • Düzgün, D., Erman, M., 2009. Termal Kameraların Veteriner Hekimlikte Kullanımı. TUBAV Bilim Dergisi, 2(4): 468-475.
  • Filya, İ., ,2001. Silaj Fermantasyonu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 32 (1): 87-93.
  • Filya, I., Ashbell, G., Hen, Y., Weinberg, Z. G., 2000. The effect of bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability of whole crop wheat silage. Animal Feed Science and Technology, 88, 39-46.
  • Gowen, A.A., Tiwari, B.K., Cullen, P.J., McDonnell, K., O’Donnell, C.P., 2010. Applications of Thermal Imaging in Food Quality and Safety Assessment (review). Trends Food Sci. Technol., 21: 190-200.
  • Jonsson, A., 1990. Enumeration and Confirmation of Clostridium tyrobutyricum in Silages Using Neutral Red, D-Cycloserine, and Lactate Dehydrogenase Activity. J. Dairy Sci. 73: 719–725.
  • Kızılsimşek, M., Erol, A., Ertekin, İ., Dönmez, R., Katrancı, B., 2016. Silaj Mikro Florasının Birbirleri ile İlişkileri, Silaj Fermentasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkileri. KSÜ Doğa Bil. Derg., 19 (2): 136-140.
  • Koç, F., Coşkuntuna, L., 2003. Silo Yemlerinde Organik Asit Belirlemede İki Farklı Metodun Karşılaştırılması. Hayvansal Üretim, 44 (2): 37-47.
  • Koç, F., Coşkuntuna, L., Özdüven, M.L., Coşkuntuna, A., 2010. Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri. JOTAF/Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (2): 159-165.
  • Koc, F., Coskuntuna, L., Ozduven, M.L., Coskuntuna, A., Samlı, H.E., 2009. The Effects of Temperature on the Silage Microbiology and Aerobic Stability of Corn and Vetch-Grain Silages. Acta Agriculture Scand Section, 59: 239-246.
  • Koç, F., Ünal, Ö., Okur, E., Okur, A.A., Kara, B., 2015. Mısır ve Buğday Silajlarında Aerobik Stabilite Süresince Mikrobiyal Kompozisyondaki Değişikliklerin Termal Kamera Görüntüleme Tekniği İle Değerlendirilmesi" (Poster). 9. Ulusal Zootekni Kongresi, Konya 3-5 Eylül.
  • Manickavasagan, A., Jayas, D.S., White, N.D.G., Jian, F., 2006. Thermal Imaging of a Stored Grain Silo to Detect a Hot Spot. Appl. Eng. Agric., 22: 891-897.
  • Manickavasagan, A., Jayas, D.S., White, N.D.G., Paliwal, J., 2010. Wheat Class Identification Using Thermal Imaging. Food Bioprocess Technol. 3: 450-460. McDonald, P., Henderson, N., Heron, S., 1991. The Biochemistry of Silage Cambrian Printers Ltd., Aberystwyth, 340p.
  • Middelhoven, W.J., Van Baalen, A.H.M., 1988. Development of the Yeast Flora of Whole-Crop Maize During Ensiling and During Subsequent Aerobiosis. J. Sci. Food Agric., 42: 199.
  • Muck, R.E, Holmes, B.J., 2000. Factors Affecting Silage Bunker Silo Densities. Applied Engineering in Agriculture, 16 (69): 613-619.
  • Roy, M.B., Treblay, Y., Pomerleau, P., Savoie, P., 2001. Compaction and Density of Forage Bunker Silos. ASAEA Annual Int. Meeting, paper no: 011089, California, USA.
  • Ruppel, K.A., Pitt, R.E, Chase, L.E., Galton, D.M., 1995. Bunker Silo Management and Its Relationship to Forage Freservation on Dairy Farms. J. Dairy Sci. 78:141-153.
  • Seale, D.R, Pahlow, G., Spoelstra, S.F., Lindgren, S., Dellaglio, F., Lowe, J.F., 1990. Methods for The Microbiological Analysis of Silage, Proceeding of The Eurobac Conference, 147. Uppsala.
  • Soysal, M.İ., 1993. Biyometrinin Prensipleri (İstatistik I ve II Ders Notları), Yayın No: 95, Ders Kitabı No: 64, T. Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tekirdağ. Statistics for the Windows Operating System, 1999. Stat Soft Inc., Tulsa, OK, USA.
  • Uriarte, M.E., 2001. Aerobic Stability of Corn Silage. Kansas State University Unpublished Ph.D. Thesis, Manhattan.
  • Vadivambal, R, Jayas, D.S., 2011. Applications of Thermal Imaging in Agriculture and Food Industry _ A review. Food Bioprocess Technol., 4: 186-199.
  • Wilkinson, J.M., Davies, D.R., 2012. The Aerobic Stability of Silage: Key Finding and Recent Developments. Grass and Forage Science , 68: 1-19.

Using Thermal Imaging Camera Technique to Evaluation of the Aerobic Stability of Corn and Wheat Silage

Year 2018, Volume: 33 Issue: 1, 55 - 63, 30.06.2018
https://doi.org/10.28955/alinterizbd.362241

Abstract

The material of the study consisted of corn and wheat bale silages after 75-days fermentation period. Silage samples in each treatment group, including three replications 7-8°C, 24-25°C and 32-33°C temperature and were subjected to an aerobic stability test. Analyzes of chemical and microbiological parameters was carried out in silage samples at days 0, 1, 4, 6, 12 and 15 of aerobic stability. At the same time, evaluation results were recorded for each treatment group by a thermal imaging camera (T200 IR) at a distance of 1 m. Subsequently, the obtained data were evaluated in the ThermaCAM software program. As a result of the research, it is concluded that the thermal camera imaging technique might be used as a practical method to evaluate the aerobic stability of silages in laboratory conditions.

References

  • Addah, W., Baah, J., Okine, K., McAllister, T.A., 2012. Use of Thermal Imaging and the In Situ Technique to Assess The Impact of an Inoculant with Feruloyl Esterase Activity on the Aerobic Stability and Digestibility of Barley Silage. Can. J. Anim. Sci., 92: 381-394.
  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara, 236 s.
  • Anonim, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427. London, Pp. 428.
  • Ashbell, G., Z.G. Weinberg, A. Azrieli, Y. Hen, and B. Horev, 1991. A simple system to study the aerobic deterioration of silages. Canadian Agricultural Engineering 33. 391-393.
  • Bolsen, K.K, Dickerson, J.T., Brent, B.E., Sonon, R.N, Dolke, B.S., Lin, C.J, Boyer, J.E., 1993. Rate and Extent of Top Spoilage in Horizontal Silos. J. Dairy Sci. 76: 2940-2962.
  • Borreani, G., Tabacco, E., 2010. The Relationship of Silage Temperature with the Microbiological Status of the Face of Corn Silage Bunkers. J. Dairy Sci., 93: 2620–2629.
  • Çayıroğlu, H., Coskun, İ., Şahin, A., 2016. Silajın Aerobik Stabilitesini Etkileyen Faktörler ve İyileştirme Stratejileri. Alınteri Dergisi, 31(B): 91-97.
  • Chen, J, Stokes, M.R, Wallace, C.R., 1994. Effects of Enzyme – Inoculant Systems on Preservation and Nutritive Value of Hay Crop and Corn Silage, J. Dairy Sci., 77: 501-512.
  • Daniel, P., Honig, H., Weise, F., Zimmer, E., 1970. Das Wirtshaftseigene Futter, 16: 239-256.
  • Düzgün, D., Erman, M., 2009. Termal Kameraların Veteriner Hekimlikte Kullanımı. TUBAV Bilim Dergisi, 2(4): 468-475.
  • Filya, İ., ,2001. Silaj Fermantasyonu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 32 (1): 87-93.
  • Filya, I., Ashbell, G., Hen, Y., Weinberg, Z. G., 2000. The effect of bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability of whole crop wheat silage. Animal Feed Science and Technology, 88, 39-46.
  • Gowen, A.A., Tiwari, B.K., Cullen, P.J., McDonnell, K., O’Donnell, C.P., 2010. Applications of Thermal Imaging in Food Quality and Safety Assessment (review). Trends Food Sci. Technol., 21: 190-200.
  • Jonsson, A., 1990. Enumeration and Confirmation of Clostridium tyrobutyricum in Silages Using Neutral Red, D-Cycloserine, and Lactate Dehydrogenase Activity. J. Dairy Sci. 73: 719–725.
  • Kızılsimşek, M., Erol, A., Ertekin, İ., Dönmez, R., Katrancı, B., 2016. Silaj Mikro Florasının Birbirleri ile İlişkileri, Silaj Fermentasyonu ve Kalitesi Üzerine Etkileri. KSÜ Doğa Bil. Derg., 19 (2): 136-140.
  • Koç, F., Coşkuntuna, L., 2003. Silo Yemlerinde Organik Asit Belirlemede İki Farklı Metodun Karşılaştırılması. Hayvansal Üretim, 44 (2): 37-47.
  • Koç, F., Coşkuntuna, L., Özdüven, M.L., Coşkuntuna, A., 2010. Farklı Ortam Sıcaklıklarında Organik Asit Kullanımının Fiğ-Tahıl Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerine Etkileri. JOTAF/Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7 (2): 159-165.
  • Koc, F., Coskuntuna, L., Ozduven, M.L., Coskuntuna, A., Samlı, H.E., 2009. The Effects of Temperature on the Silage Microbiology and Aerobic Stability of Corn and Vetch-Grain Silages. Acta Agriculture Scand Section, 59: 239-246.
  • Koç, F., Ünal, Ö., Okur, E., Okur, A.A., Kara, B., 2015. Mısır ve Buğday Silajlarında Aerobik Stabilite Süresince Mikrobiyal Kompozisyondaki Değişikliklerin Termal Kamera Görüntüleme Tekniği İle Değerlendirilmesi" (Poster). 9. Ulusal Zootekni Kongresi, Konya 3-5 Eylül.
  • Manickavasagan, A., Jayas, D.S., White, N.D.G., Jian, F., 2006. Thermal Imaging of a Stored Grain Silo to Detect a Hot Spot. Appl. Eng. Agric., 22: 891-897.
  • Manickavasagan, A., Jayas, D.S., White, N.D.G., Paliwal, J., 2010. Wheat Class Identification Using Thermal Imaging. Food Bioprocess Technol. 3: 450-460. McDonald, P., Henderson, N., Heron, S., 1991. The Biochemistry of Silage Cambrian Printers Ltd., Aberystwyth, 340p.
  • Middelhoven, W.J., Van Baalen, A.H.M., 1988. Development of the Yeast Flora of Whole-Crop Maize During Ensiling and During Subsequent Aerobiosis. J. Sci. Food Agric., 42: 199.
  • Muck, R.E, Holmes, B.J., 2000. Factors Affecting Silage Bunker Silo Densities. Applied Engineering in Agriculture, 16 (69): 613-619.
  • Roy, M.B., Treblay, Y., Pomerleau, P., Savoie, P., 2001. Compaction and Density of Forage Bunker Silos. ASAEA Annual Int. Meeting, paper no: 011089, California, USA.
  • Ruppel, K.A., Pitt, R.E, Chase, L.E., Galton, D.M., 1995. Bunker Silo Management and Its Relationship to Forage Freservation on Dairy Farms. J. Dairy Sci. 78:141-153.
  • Seale, D.R, Pahlow, G., Spoelstra, S.F., Lindgren, S., Dellaglio, F., Lowe, J.F., 1990. Methods for The Microbiological Analysis of Silage, Proceeding of The Eurobac Conference, 147. Uppsala.
  • Soysal, M.İ., 1993. Biyometrinin Prensipleri (İstatistik I ve II Ders Notları), Yayın No: 95, Ders Kitabı No: 64, T. Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tekirdağ. Statistics for the Windows Operating System, 1999. Stat Soft Inc., Tulsa, OK, USA.
  • Uriarte, M.E., 2001. Aerobic Stability of Corn Silage. Kansas State University Unpublished Ph.D. Thesis, Manhattan.
  • Vadivambal, R, Jayas, D.S., 2011. Applications of Thermal Imaging in Agriculture and Food Industry _ A review. Food Bioprocess Technol., 4: 186-199.
  • Wilkinson, J.M., Davies, D.R., 2012. The Aerobic Stability of Silage: Key Finding and Recent Developments. Grass and Forage Science , 68: 1-19.
There are 30 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Özge Ünal This is me

Fisun Koc

Aylin Ağma Okur

Ersen Okur This is me

Mehmet Levent Özdüven This is me

Publication Date June 30, 2018
Acceptance Date February 19, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 33 Issue: 1

Cite

APA Ünal, Ö., Koc, F., Ağma Okur, A., Okur, E., et al. (2018). Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science, 33(1), 55-63. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.362241
AMA Ünal Ö, Koc F, Ağma Okur A, Okur E, Özdüven ML. Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science. June 2018;33(1):55-63. doi:10.28955/alinterizbd.362241
Chicago Ünal, Özge, Fisun Koc, Aylin Ağma Okur, Ersen Okur, and Mehmet Levent Özdüven. “Mısır Ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi”. Alinteri Journal of Agriculture Science 33, no. 1 (June 2018): 55-63. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.362241.
EndNote Ünal Ö, Koc F, Ağma Okur A, Okur E, Özdüven ML (June 1, 2018) Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science 33 1 55–63.
IEEE Ö. Ünal, F. Koc, A. Ağma Okur, E. Okur, and M. L. Özdüven, “Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi”, Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 33, no. 1, pp. 55–63, 2018, doi: 10.28955/alinterizbd.362241.
ISNAD Ünal, Özge et al. “Mısır Ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi”. Alinteri Journal of Agriculture Science 33/1 (June 2018), 55-63. https://doi.org/10.28955/alinterizbd.362241.
JAMA Ünal Ö, Koc F, Ağma Okur A, Okur E, Özdüven ML. Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2018;33:55–63.
MLA Ünal, Özge et al. “Mısır Ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi”. Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 33, no. 1, 2018, pp. 55-63, doi:10.28955/alinterizbd.362241.
Vancouver Ünal Ö, Koc F, Ağma Okur A, Okur E, Özdüven ML. Mısır ve Buğday Silajlarının Termal Kamera Görüntüleme Tekniği Kullanılarak Aerobik Stabilitesinin Değerlendirilmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2018;33(1):55-63.