Different preservation and packing techniques are applied to maintain quality and safety
during food transportation and storage. Changing in world and increasing consumer
demands led to new techniques and procedures in packing. Light, easy opening, ecofriendly,
bioplastic and edible packaging materials are improved to resolve problems that
occured nowadays. Edible packaging material are environment-friendly because they
decompose quickly in nature even if don’t consume. In addition edible films increase
food’s organoleptic properties and support nutritional values when used with inserted
supporting member. Fruits and vegetables are high sensitive product; therefore, attention
should be paid while transporting and storing and they must be packed in the right way.
. Delaying ripening and reducing loss of weight in fruit and vegetable could be supplied
with edible films and coatings.
Gıdaların taşınması ve depolanması esnasında kalite ve güvenliğinin sağlanmasında faklı
muhafaza ve ambalaj teknikleri uygulanmaktadır. Modern dünyadaki değişim ve artan
tüketici istekleri ambalajlamayı çağdaş tekniklere ve işlemlere itmiştir. Özellikle
günümüzde var olan sorunları giderebilmek için hafif, kolay açılabilen, çevreye duyarlı,
bioplastik ve yenilebilir ambalaj materyalleri geliştirilmiştir. Yenilebilir ambalaj
materyalleri çevre açısından ideal bir ambalajdır. Nitekim tüketilmeseler dahi doğada
hızlı bir şekilde parçalanmaktadırlar. Ayrıca içine eklenen komponentlerle desteklenerek
uygulandığı gıdanın organoleptik özelliklerini artırmakta ve beslenme değerini de
desteklemektedirler. Meyve ve sebzelerde oldukça hassas ve nazik ürünlerdir. Dolayısıyla
bunlar taşınırken veya depolanırken çok dikkat edilmeli ve mutlaka en doğru ambalajlar
ile ambalajlanmalıdırlar. Yenilebilir filmler ve kaplamalar ile kaplanmış meyve ve
sebzelerde olgunlaşma geciktirilebildiği gibi ağırlık kaybında da azalmalar
sağlanabilmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2018 |
Acceptance Date | August 7, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 2 |