Tıbbi ve aromatik bitkiler içerdikleri
sekonder metabolitlerden dolayı geçmişten günümüze farklı amaçlarla
kullanılmaktadırlar. Bu bitkiler; çoğu zaman doğrudan kullanılabilirken bazı
durumlarda farklı çözücülerde hazırlanmış ekstraktları veya esansiyel yağları
kullanılmaktadır. Farklı biyolojik aktivitelere sahip esansiyel yağlar gıda,
sağlık ve kozmetik gibi alanlarda sıkça kullanılmaktadır. Vetiveria zizanioides (L.) Nash bitkisinin esansiyel yağı en yaygın
kullanılan yağlardan biridir. Bu bitki çok yıllık, yoğun, sağlam ve demet tip
otsu bir gövdeye ve oldukça derin ve güçlü kök sistemine sahip bir bitkidir.
Bitki, antimikrobiyal, antifungal, antiviral, antikarsinojenik vb. Birçok
biyolojik aktiviteye sahiptir. Bu çalışmada ilk defa yetirilen Giresun’da vetiver otundan elde edilen esansiyel
yağın antibakteriyel aktivitesi dört farklı patojen mikroorganizmaya karşı (Enterobacter cloaceae (ATCC 13047), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Escherichia coli (ATCC 25922) ve Proteus vulgaris (ATCC 13315) değerlendirilmiştir.
Bu çalışmanın sonuçlarına göre, vetiverden elde edilen esansiyel yağın dikkate
değer antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu anlaşılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2019 |
Acceptance Date | December 18, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 34 Issue: 1 |