Yüksek Katlı Yapının Sarsma Tablası Üzerinde Deprem Performansının İncelenmesi
Abstract
Yerkabuğu içinde oluşan kırılmalar nedeniyle ortaya çıkan deprem titreşimleri, dalgalar halinde yayılarak binaları etkilemektedir. Binalar özellikle tasarım aşamasında, etkileneceği deprem titreşimlerini karşılayacak performansa sahip olacak şekilde tasarlanmalıdır. Teknolojideki ilerlemeler sayesinde, mevcut ya da üretilmiş deprem kayıtları kullanılarak, yapıların deprem sırasında göstereceği performans gözlemlenebilmektedir. Çalışmamızda balsa ağacından yapılan 30 katlı bina, sarsma tablasına yerleştirilerek, mevcut deprem kayıtları kullanılarak, yapının gösterdiği performans bulunmuştur. Binanın en üst katına yerleştirilen ivme ölçerden elde edilen ivme kayıtları yardımı ile binada oluşan çatı ivme ve deplasman değerlerini hesaplanmıştır. Ayrıca yapılan bu deneysel çalışma, Sap2000 sonlu eleman programında zaman tanım alanında hesap kullanılarak, nümerik analizi yapılmıştır. Nümerik analiz ve deneysel çalışma sonuçlarından elde edilen tepe ivme, hız ve yer değiştirme değerleri kıyaslanmıştır. Yapılan kıyaslama sonucunda, oluşturulan sonlu eleman modelinin deneysel model davranışını yaklaşık olarak doğru tespit edildiği anlaşılmıştır.
Keywords
References
- [1] Özmen, G. (2001), Plan Geometrisinin Burulma Düzensizliğine Etkisi. Türkiye Mühendislik Haberleri, 46, 37-41.
- [2] Bahçecioğlu, A. Ş. (2015), Planda Düzensiz Yapıların Deprem Etkileri Altındaki Davranışı, Doktora Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
- [3] Polat, G. (2015), Betonarme Yüksek Yapılarda Kullanılabilecek Taşıyıcı Sistemler Ve Perde-çerçeveli Bir Yapının Statik Ve Dinamik Hesabı Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
- [4] Demir, A. ve Dönmez, D. (2008), Çok Katlı Yapılarda Burulma Düzensizliğine Etki Eden Faktörler. Celal Bayar.Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 4(1).
- [5] Şahin H, Alyamaç KE, Erdoğan AS(2013), Perdeli çerçeveli yapılarda zemin sınıfı ve kat adedi dikkate alınarak gerekli perde oranının tespiti. SDU International Technologic Science. Cilt:5, sayı:1 s:74-86, 2013.
- [6] Sayın E, Yön B, Calayır Y.(2010), Perde konumunun ve zemin sınıfının betonarme yapılardaki hasar oranına etkisi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt:26, Sayı:1, s:1-6.
- [7] Özsoy AE, Özgen K.(2005) Perdelerdeki boşlukların yatay ötelenmeye etkisi. Deprem Sempozyumu, Kocaeli.
- [8] Işık, M. (2015). Çok Katlı Betonarme Yapılarda Taşıyıcı Sistem Etkisi, Doktora Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Elif Ağcakoca
*
0000-0001-8228-0592
Türkiye
Publication Date
December 31, 2019
Submission Date
June 13, 2019
Acceptance Date
October 30, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 1 Number: 3
Cited By
Bir yönde perdeli 15 katlı yapının dinamik davranışının incelenmesi
European Journal of Science and Technology
https://doi.org/10.31590/ejosat.824708Design and Manufacturing of Shaking Table From Scrap/Used Parts
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.17798/bitlisfen.1707347