Uluslararası ticaret asıl olarak denizyolu üzerinden gerçekleştiği için denizcilik sektörü aynı zamanda küresel ekonominin temel yapı taşlarından biri olarak görülmektedir. Artan deniz trafiği, taşınan tehlikeli ve zararlı yüklerin, gemi inşa sanayisinin gelişimi, limanların yoğunlukları dikkate alındığında, deniz ticaretinin devamlılığını ve sektör çalışanlarının güvenliğini sağlamak oldukça önem arz etmektedir. Denizcilik sektöründeki gemi, liman ve tersanelerde meydana gelen kazalar, çalışanlara, denize ve çevreye farklı boyutlarda zararlar vermektedir. Bu çalışmanın amacı, denizcilik alanında iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan makale ve bildirilerin, bibliyometrik ve içerik analizini yapmaktır. Bu amaca yönelik olarak TR Dizin, Google Akademik, Acar Index, SOBIAD, ASOS Index, ProQuest veri tabanlarından ve yönetim organizasyon kongrelerinden, örgütsel davranış sempozyumlarından, iş sağlığı ve güvenliği sempozyumlarının bildiri kitaplarında yer alan çalışmalar; çalışmaların iş sahalarına göre konu alanları, makalelerin ve bildilerin yazarlarının cinsiyetleri, çalışmalarda kullanılan veri tipleri, çalışmaları yürüten araştırmacı sayı ve unvanları, çalışmalarda kullanılan kaynak sayıları, çalışmaların bitirildiği yıllar, çalışmalarda kullanılan anahtar kelimeler gibi değişkenler ile bibliyometrik ve içerik analizleri yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulguların, gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse denizcilik alanlarına ilgi duyan araştırmacılara konu ile ilgili istatistikler sunduğu, ayrıca yapılan içerik analizi neticesinde birçok makale ve bildiriyi aynı anda inceleme imkanı verdiği düşünülmektedir.
The maritime sector is also seen as one of the basic building blocks of the global economy, as international trade is mainly carried out by sea. Considering the increasing maritime traffic, the dangerous and harmful cargoes carried, the development of the shipbuilding industry, and the density of the ports, it is very important to ensure the continuity of maritime trade and the safety of the sector employees. Accidents that occur in ships, ports and shipyards in the maritime sector cause damage to employees, the sea and the environment in different dimensions. The aim of this study is to analyze the bibliometric contents of articles and papers on occupational health and safety in the field of marine. For this purpose TR index, Google Academic, Acar Index, Sobiad, Asos Index, ProQuest databases and management organization congresses, organizational behavior symposiums, work health and safety symposiums in the paper books; subject areas according to the fields of work of the studies, genders of the authors of articles and familiarities, data types used in studies, number of researchers and titles used in studies, source bibliometric and content analyses were performed with variables such as numbers, years of completion of studies, keywords used in studies. It is thought that the findings of the research provide statistics on the subject to researchers interested in both occupational health and safety and maritime fields, as well as the opportunity to examine many articles and papers at the same time as a result of the content analysis.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Maritime Engineering (Other), Business Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 1 Issue: 1 |
Dergimize gönderilecek makalelerin aşağıda linki verilen şablon dosyasına göre hazırlanması gerekmektedir. Şablon dosyasını indirip üzerinde düzeltmeler de yapılabilir. Şablon dosyasına uygun olarak hazırlanmayan makaleler editör tarafından yazara iade edilir.
Makale Şablonu için tıklayınız...