Safra Taşı İleusunda Direkt Grafi ve BT Bulguları
Öz
Safra taşı ileusu, bir fistül aracılığıyla bağırsak lümenine safra taşı geçmesinden kaynaklanan mekanik barsak tıkanıklığıdır. Safra taşı ileusu tanısı zor olabilen, nadir görülen bir durumdur. Abdominal bilgisayarlı tomografi (BT), ayakta batın grafisi ve abdominal ultrasonografi ile karşılaştırıldığında safra taşı ileusu tanısında daha önemli bir görüntüleme yöntemidir. Bu yazıda, safra taşı ileuslu bir hastanın görüntüleme bulguları sunulmuştur. Safra taşı ileusu, bir veya daha fazla sayıda safra kesesi taşının gastrointestinal (GİS) sistemin herhangi bir lokalizasyonuna, bilioenterik fistül aracılığı ile ulaşması sonucunda tıkanıklık oluşturmasıdır1 . Görülme sıklığına göre fistül lokalizasyonları kolesistoduodenal (%76), kolesistokolik (%11), kolesistogastrik (%6), koledokoduodenal (%4), kolesistokoledokal (%3)
Anahtar Kelimeler
References
- 1. R. Muratori et al. Colonic gallstone ileus treated with radiologically guided extracorporeal shock wave lithotripsy followed by endoscopic extraction. Endoscopy 2012; 44: E88–E89.
- 2. 2) Metehan Gümüş, Hatice Gümüş, Fehmi Çelebi. Safra Taşı İleusu. AÜTD 2002; 34: 47-49.
- 3. Hasan Yerli, Tuğbahan Yılmaz, Ali Er, Arzu Kobak. Safra Taşı İleusu: Düz Radyografi ve Bilgisayarlı Tomografi Bulguları. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2010; Cilt: 1 Sayı: 3
- 4. Naime Altınkaya, Zafer Koç, Özlem Alkan, Şenay Demir, Sedat Belli. Multidetector Computed Tomography Diagnosis of İleal and Antropyloric Gallstone İleus. Turkish Journal of Trauma&Emergency Surgery 2011;17 (5):461-463.
- 5. Mehmet Selim Nural, Sibel Bakan, Meltem Ceyhan, İlkay Koray Bayrak, Ahmet Baydın. Computed tomography findings of gallstone ileus: a case report. Turk J Emerg Med 2007; 7(4):175-178.
- 6. Atıl Çakmak ve arkadaşları. Gallstone Ileus: Report Of Two Cases. Turkish Journal of Geriatrics 2011; 14 (1) 75-78.
- 7. Savaş Yakan, Ömer Engin, Tahsin Tekeli ve arkadaşları. Gallstone ileus as an unexpected complication of cholelithiasis: diagnostic difficulties and treatment. Turkish Journal of Trauma&Emergency Surgery 2010;16 (4):344-348.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Neşat Çullu
This is me
Emel Yiğit
This is me
Ekrem Karakaş
This is me
Mehmet Doğan
This is me
Sümeyra Doğan
This is me
Publication Date
April 1, 2012
Submission Date
April 24, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2012 Volume: 12 Number: 4