Yaşlılarda Düşmenin Değerlendirilmesi: Huzursuz Bacak Sendromu ile Düşmeler Arasında İlişki Var mı?
Öz
Amaç: Düşme riski yaşlı hastalarda ileri yaşa eşlik eden komorbid hastalıklar nedeni ile yüksektir. Sensörimotor bir bozukluk olan huzursuz bacak sendromu (HBS) parestezi ve motor semptomlar ile karakterize olup uyku bozukluklarına yol açar. Bu çalışmanın amacı geriatrik hastalarda huzursuz bacak sendromunun düşmeler üzerine etkisini ve düşmelerle ilişkili diğer risk faktörlerini araştırmaktır.
Materyal ve Metot: Çalışmamız kesitsel olup, 65 yaş ve üzeri hastaları kapsamaktadır. HBS tanısı Uluslararası Huzursuz Bacak Sendromu Çalışma Grubu, 2012 kriterlerine göre konulmuştur. Hastalar kapsamlı geriatrik muayene ile değerlendirilmiştir. HBS, geriatrik problemler ve düşmeler arasındaki ilişki binominal lojistik regresyon ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya toplam 70 hasta alınmıştır. Hastaların otuz yedisi kadın olup, %44.3’ü yaşlı bakım evinde kalmaktadır. Huzursuz bacak sendromu oranı %15.7’dir. Bir önceki yılda düşme oranı %24.3’tür. Komorbidite ve polifarmasi oranları sırasıyla %37.1 ve % 65.7’dir. Çalışmaya katılanların %21.4’ü günlük yaşam aktivelerinde (GYA) bağımlı bulunmuşken; %40’ında kalk ve yürü testi pozitiftir. Depresyon ve kognitif bozukluk tarama testleri sırasıyla %47.1 ve %38.6’sında pozitiftir. Huzursuz bacak sendromu, kalk ve yürü testi ile düşmeler arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.041, OR=6.59 ve p=0.046, OR=6.31).
Sonuç: Çalışmamız huzursuz bacak sendromunun yaşlı hastalarda düşmeler için bir risk faktörü olduğunu göstermiştir. Bu çalışma klinisyenlerin huzursuz bacak sendromunun bir düşme riski olabileceği konusundaki duyarlılığını arttıracaktır. Yaşlı hastalarda düşmelere sebep olan risk faktörleri araştırılıp, modifiye edilirken huzursuz bacak sendromu da göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca düşme ve pozitif kalk ve yürü testi ilişkisi de anlamlı bulunmuştur. Bu bağlamda kalk ve yürü testi düşme değerlendirmesinin önemli bir parçası olarak ele alınmalıdır.
Anahtar Kelimeler
References
- Ohayon MM, O'Hara R, Vitiello MV. Epidemiology of restless legs syndrome: a synthesis of the literature. Sleep Med Rev 2012; 16(4): 283-95.
- Allen RP, Picchietti D, Hening WA, Trenkwalder C, Walters AS, Montplaisi J. Restless legs syndrome: diagnostic criteria, special considerations, and epidemiology. A report from the restless legs syndrome diagnosis and epidemiology workshop at the National Institutes of Health. Sleep Med 2003; 4(2): 101-19.
- International Restless Legs Syndrome Study Group, 2011 revised diagnostic criteria.
- Allen RP, Picchietti DL, Garcia-Borreguero D, Ondo WG, Walters AS, et al. Restless legs syndrome/Willis-Ekbom disease diagnostic criteria: updated International Restless Legs Syndrome Study Group (IRLSSG) consensus criteria--history, rationale, description, and significance. Sleep Med 2014; 15(8): 860-73.
- Pasquetti P, Apicella L, Mangone G. Pathogenesis and treatment of falls in elderly.Clin Cases Miner Bone Metab. 2014; 11(3): 222-5.
- Carlson C, Merel SE, Yukawa M. Geriatric syndromes and geriatric assessment for the generalist. Med Clin North Am. 2015; 99(2): 263-79.
- Tchalla AE, Dufour AB, Travison TG, Habtemariam D, Iloputaife I, Manor B et al. Patterns, predictors, and outcomes of falls trajectories in older adults: the MOBILIZE Boston Study with 5 years of follow-up. PLoS One. 2014 ; 9(9): e106363.
- Luk JK, Chan TY, Chan DK. Falls prevention in the elderly: translating evidence into practice. Hong Kong Med J. 2015 ; 21(2):165-71.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Hilal Özkaya
This is me
Sema Akıncı
This is me
Arife Ulaş
This is me
Bülent Yalçın
This is me
Ahmet Yalçın
This is me
Esin Öztürk
This is me
Merve Canbaz
This is me
Publication Date
March 4, 2016
Submission Date
October 16, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016 Volume: 16 Number: 1