Aim: Aim of this study was to evaluate the relationship between 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) values and
HbA1c and body mass index (BMI).
Method: 25(OH)D, BMI and HbA1c values were evaluated
in a diabetic population. Their relationship was evaluated
with spearman corelation analysis.
Results: Vitamin D hypovitaminosis was found in %78 of
patients. There was not found a significant corelation between vitamin D and HbA1c, BMI values.
Discussion: Large randomized controlled studies are needed to evaluate the relationship between DM and vitamin D.
Amaç:
Diyabetes Mellitus’lu hastalarda 25-Hidroksivitamin D (25(OH)D) düzeyleri ile HbA1c, Vücut kitle indeksi (VKİ) arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
Metod:
Diyabetik hastalarda vitamin D düzeyleri ile birlikte HbA1c düzeylerine ve VKİ’ ne bakıldı. Aralarındaki ilişkiyi değerlendirmek için spearman korelasyon testi uygulandı.
Sonuç:
Vitamin D hipovitaminozu hastaların %78’ inde bulundu. Vitamin D düzeyleri ile HbA1c ve VKİ değerleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmadı.
Tartışma:
Vitamin D, DM ilişkisini araştırmak için geniş randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 12 Issue: 3 |