Proloterapi ,proliferatif ve irritan (dekstroz ,gliserin ,fenol v.b) solüsyonların sorunlu bağ ve kiriş dokularına enjekte edilmesi ile oluşan enflamasyona karşı vücudun iyileştirici bir savunma mekanizması geliştirme esasına dayanan bir tamamlayıcı tıp yöntemidir. Kas iskelet sisteminin değişik bölgelerinde kronik ağrıya neden olan Tendinopati,gonatroz ,bel ağrısı,epikondilit vb sorunlarda değişik irritan sıvıların kişinin gereksinimi ve yaşına göre değişen miktarlarda sorunlu bölgeye enjekte edilmesi yolu ile uygulanan ve yaklaşık yarım asırdan fazla süredir kullanılan bir yöntemdir.Konu ile ilgili yapılmış çalışmaların farklı sonuçlar göstediği gibi tedavi yöntemleri ve süreleride farklılıklar göstermektedir.Sternoklaviküler instabilitesinde ağrıda azalma ve tam aktiviteye dönüş sağlanmış olup mikropeforasyon yöntemi önerilmektedir.Lateral epikondilitte cerrahi olmayan tedavilerin tercih edilen yöntemler arasında net üstünlük yoktur. Kronik bel ağrılarında proloterapi başka modaliteler ile birlikte kullanıldıkları taktirde yakınmaları ve engelliliği azaltabileceğini bildirmektedir .Osteitis pubis ile ilgili bir vaka serisinde yapılan çalışmalar son derece başarılı bulunmuş, çoğu sporcu ağrılarında kurtulmuş ve tamamı spora dönebilmiştir. Gonartroza ilişkin bir çalışmada proloterapi uygulama öncesi duruma göre ağrı ve işlevselliğe dair ölçülerde iyileşme sağlarken, kontrol grubuna göre anlamlı fark elde edememiştir. Aşil tendinitte proloterapi ağrıyı azaltıp, hasta memnuniyetini artırdığı gösterilmiştir. Ülkemizde ise bu uygulama Proloterapi Derneği ve Entegratif Tıp Derneği gibi dernekler öncülüğünde uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde önümüzdeki süreçte hekimlere eğitimler verilecektir. Proloterapiyi destekleyen kanıt düzeyi yüksek çalışmalara gereksinim sürmektedir . Iyi yetiştirilmiş ellerde proloterapi uygun hastalarda iyi neticeler vermesi beklenilen bir tamamlayıcı tıp yaklaşımıdır. Kas iskelet sorunlarının yaygın olduğu gündelik aile hekimliği pratiğinde medikal tedavilerin yararlı olmadığı ya da yan etkilerinden çekinildiği durumlarda maliyet etkin destekleyici bir uygulama olarak son derece yararlı bir tedavi yöntemidir.
Prolotherapy is a complementary medicine method which is based on the principle of healing body defens , against inflammation caused by injecting proliferative and irritant (dextrose, glycerin, phenol, etc.) solution into the problematic tissue ,ligaments and tendons.Problems like tendinopathy ,gonatroz, lumbago, epicondylitis etc. which causes chronic pain in different regions of the musculoskeletal system various irritant liquids applied by way of injection into the problematic area varying to the requirements and the age of a person and is more than half a century is a employed method. İn Sternoclavicular instability micropeforastion method is recommended,pain reduction and return to full activity is achieved. There is no clear superiority among the preferred methods of non-surgical treatment of lateral epicondylitis .Prolotherapy can reduce symptoms of chronic low back pain and disability if they are used in conjunction with other modalities. It has been successfully case series studies reported relating to Osteitis pubis , in many athletes pain liberated and all have able to return to full fitness.
In a study of osteoarthritis taken Prolotherapy application improvement in pain and function were provided .It has been unable to obtain significant difference compared to the control group. Achilles tendonitis taken Prolotherapy reduced the pain has been shown to improve patient satisfaction. In our country this application is practiced under the leadership of Prolotherapy and Integrative Medicine associations . The Ministry of Health will be given training to physicians in the future. Proloterapy is complementary medicine approach and In trained hands it is expected to give good results in appropriate patients.
musculoskeletal problems are common in family practice if medical treatment is not useful or in cases where it is feared from side effects proloteraphy is an effective supportive therapy practice.
Journal Section | Reviews |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 20, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 16 Issue: 2 |