Indexes that are accepted by international organizations use to understand the effects that the innovation has brought to the health institutions and the health sector. These indexes evaluate the level of innovation of countries and institutions. The aim of the study is to provide information about innovation indexes accepted by organizations in all sectors including health sector and to comment on the impacts of the incides on the health sector by giving opinions on Turkey. In order to achieve this purpose, the opinions of the indexes are compiled. According to the reviews, Turkey has taken positive steps on innovation but there are some points that Turkey should work. Besides these observations contributed to the interpretation of the effects on the health sector.
Socioeconomic Factors Health Services Administration Health Care Facilities Manpower and Services Health Care Economics and Organizations
İnovasyonun sağlık
kuruluşlarına ve sağlık sektörüne getirmiş olduğu etkilerinin anlaşılması,
yapılacak inovasyonun sektörde yer alan kuruluşa ve bulunduğu sektöre olan
etkisinin anlaşılması amacıyla uluslararası kuruluşlarca kabul gören endeksler
kullanılmaktadır. Bu endekslere göre hem ülkelerin hem de kuruluşların
inovasyon düzeyleri değerlendirilmektedir. Bu
çalışmanın amacı sağlık sektörü dâhil bütün sektörlerde yer alan kuruluşlar
tarafından kabul edilen inovasyon endeksleri hakkında bilgiler sunarak;
endekslerin Türkiye hakkındaki görüşleri belirtilerek sağlık sektörüne olan
etkilerini yorumlamaktır. Bu amacın gerçekleştirilmesi amacıyla endekslerin
görüşleri derlenerek hazırlanmıştır. İncelemelere göre Türkiye’nin inovasyon
konusunda olumlu adımlar attığı fakat çalışması gerektiği bazı noktaların da
olduğu gözlenmiştir. Ayrıca bu gözlemler sağlık sektörüne olan etkilerinin de
yorumlanmasına katkı sağlamıştır.
Sosyoekonomik Faktörler Sağlık Hizmetleri Yönetimi Sağlık Tesisleri İnsan Gücü ve Hizmetleri Sağlık Ekonomisi ve Organizasyonları
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 2, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 2 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.