Nitrate is a naturally occurring form of
nitrogen. It exists in the air, soil, water, and plants. It is also used as a
food additive in foodstuffs such as cured meats and some cheese types. Ever
since the nitrate was considered as a toxic contaminant of food and water with
potentially harmful effects such as methemoglobinemia and cancer. More recently,
it is reported that dietary nitrate has beneficial effects for the human body.
In this review, it is discussed the dietary sources of nitrate and their
affecting factors, and metabolism of nitrate in the human body, as well as its
benefits on human health.
Nitrat, doğal olarak meydana gelen azot formudur.
Hava, toprak, su ve bitkilerde bulunur. Aynı zamanda kür edilmiş et ürünleri ve
peynir gibi gıdalarda gıda katkı maddesi olarak da kullanılır. Eskiden beri,
methamoglobinemia ve kanser gibi potansiyel zararlı etkilere sahip, gıda ve su için
toksik kirletici olarak kabul edilmiştir. Son zamanlarda, nitratın insan vücudu
için potansiyel faydaları olduğu bildirilmektedir. Bu derlemede, nitrat
kaynakları ve akümülasyonu üzerine etki eden faktörler, insan vücudunda metabolizması yanı sıra
sağlık üzerine yararlı etkileri tartışılmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 27, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 3 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.