Yüksek fruktozlu mısır şurubu (YFMŞ) besin endüstrisinde tatlandırıcı olarak kullanılan, şeker ile karşılaştırıldığında daha az maliyetle kaliteli ürünlerin üretiminde fayda sağlayan FDA (Food and Drug Administration; Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından doğal olarak sınıflandırılan gıda katkı maddesidir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu mısır nişastasının, kimyasal ve enzimatik hidroliz tekniklerinin kullanımı sonucunda sıvılaştırma, parçalama ve izomerizasyon süreçlerinden geçmesiyle üretilmektedir. Genellikle meşrubatlarda, hazır atıştırmalıklarda kullanımı yaygındır. Ürüne istenilen tat, doku ve uzun süreli raf ömrünü kazandırmada rol oynar. Teknolojinin gelişmesiyle 1970- 80’li yıllarda üretimi artmış ve obezite, şeker hastalığı, kardiyovasküler rahatsızlıklar gibi metabolik hastalıkların gelişimiyle ilişkilendirilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda fazla miktarda YFMŞ içeren ürünlerin tüketimiyle hastalıkların gelişimi arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu derlemede YFMŞ tüketimi ile non alkolik karaciğer hastalıkları ve obezite ilişkisi değerlendirilmiştir. Yüksek fruktozlu ürünlerin diyette kullanımıyla yağ metabolizmasını olumsuz yönde etkilemesi ve inflamatuvar sitokin, kolesterol seviyelerinde meydana getirdiği anlamlı artışla karaciğer yağlanmasını; vücut kütle indeksinde, bel çevresi ölçümünde oluşturduğu artışla da abdominal obezite oluşumunu tetiklediği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
High fructose corn syrup (HFCS) is a food additive which classified as natural, used in food industry instead of sugar, can provide low cost and high quality. Generally, it is produced with condensation, isomerization and disintegration processes with use of corn starch, chemical and enzymatic hydrolysis techniques. It plays a role to provide the desirable taste, texture and long term shelf life to product. With developed technology, by 1970s and 1980s, production of HFCS increase and it is associated with progression of metabolic dieases such as obesity, diabetes, cardivascular diseases. Researches show that ingestion of HFCS in excessive amounts is related with metabolic diseases positively. In this review, relationship between consumption of HFCS and nonalcoholic fatty liver diseases and obesity was evaluated. Use of products include HFCS in diet can progress fatty liver in terms of increase of inflamatuvar cytocins, cholesterol and effect on lipid metabolism negatively. Also it is proved to stimulate abdominal obesity with providing increasing waist circumference and body mass index (BMI).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | May 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 5 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.