Objective: In this study, it was aimed to examine the effects of some factors such as age, gender, cancer and sedentary life on homocysteine levels.
Method: The study included 266 people aged three to 93 years. Of these 266 people, 109 are men and 157 are women. In addition, 120 out of 266 patients are bedridden (living a sedentary life) and 146 are healthy individuals. Of these 120 patients, 78 patients were diagnosed with cancer and the others were patients without a diagnosis of cancer. Homocysteine analysis was performed in the immunochemistry module of the Cobas®8000 analyzer using electrochemiluminescence technology. Correlation analysis was performed to see the relationship between homocysteine levels and age. The effects of gender, cancer and sedentary life factors were measured with the Mann-Whitney U test.
Results: A positive correlation was found between the homocysteine levels and age of the individuals included in the study (r=0.610, p<0.001). Homocysteine levels of male healthy individuals were found to be significantly higher than female healthy individuals' homocysteine levels (p=0.001). Homocysteine levels of patients diagnosed with cancer were found to be significantly higher than those of individuals not diagnosed with cancer (p<0.001). The homocysteine levels of the bedridden patients were found to be significantly higher than the homocysteine levels of the individuals who were not bedridden (p<0.001).
Conclusion: As a result, the effects of age, gender, cancer and sedentary life on homocysteine levels were determined. In addition, hyperhomocysteinemia has been observed in patients with cancer and in patients with a sedentary life.
Amaç: Bu çalışmada, yaş, cinsiyet, kanser ve sedanter yaşam gibi bazı faktörlerin homosistein düzeyleri üzerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmaya, yaşları üç ile 93 arasında değişen 266 kişi dahil edildi. Bu 266 kişiden 109'u erkek, 157'si kadındır. Ayrıca 266 kişiden 120'si sedanter yaşam süren yatalak hasta ve 146'sı sağlıklı bireydir. Bu 120 hastanın 78'i kanser tanısı alan hasta, diğerleri kanser tanısı olmayan hastalardan oluşmaktadır. Homosistein analizi, elektrokemilüminesans teknolojisi kullanılarak Cobas®8000 analizörünün immünokimya modülünde yapılmıştır. Homosistein düzeyleri ile yaş arasındaki ilişkiyi görmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Cinsiyet, kanser ve sedanter yaşam faktörlerinin etkisi Mann-Whitney U testi ile yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen bireylerin homosistein düzeyleri ile yaşları arasında pozitif korelasyon saptandı (r=0.610, p<0.001). Erkek sağlıklı bireylerin homosistein düzeyleri, kadın sağlıklı bireylerin homosistein düzeylerinden anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0.001). Kanser tanısı alan hastaların homosistein düzeyleri, kanser tanısı almayan bireylerin homosistein düzeylerinden anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p<0.001). Yatalak hastaların homosistein düzeyleri, yatağa bağımlı olmayanların homosistein düzeylerinden anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p<0.001).
Sonuç: Hemşirelerin Sonuç olarak, yaş, cinsiyet, kanser ve sedanter yaşamın homosistein düzeylerine etkisi saptanmıştır. Ayrıca, kanser tanısı olan hastalarda ve sedanter yaşam süren hastalarda hiperhomosisteinemi gözlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 6 Issue: 3 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.