Mindful eating, which emerged as a combination of eating behavior and mindfullness, aims to enable the person to recognize the types of hunger by listening to physiological hunger signals apart from hedonic and emotional hunger. The increasing interest in mindful eating in recent years has led to an increase in studies in this field. It is thought that calorie restriction in the treatment of obesity can only be a temporary solution, and individuals with mindful eating provide better weight control in the long term. In addition, in the treatment of various eating disorders (e.g. emotional eating, anorexia nervosa, binge eating disorder), mindful eating can also be used in the control of blood sugar in individuals with diabetes.
Yeme davranışı ve farkındalığın bir kombinasyonu olarak ortaya çıkan yeme farkındalığı, kişinin açlık türlerinin farkında olmasını sağlayarak hedonik ve duygusal açlığın dışında fizyolojik açlık sinyallerini dinleyerek beslenmesini hedefler. Son yıllarda yeme farkındalığına yönelik giderek artan ilgi, bu alandaki çalışmaların artmasına sebep olmuştur. Obezitenin tedavisinde kalori kısıtlamasının sadece geçici bir çözüm olabileceği, yeme farkındalığına sahip bireylerin kilo kontrolünü uzun vadede daha iyi sağladığı düşünülmektedir. Ayrıca, çeşitli yeme bozukluklarının tedavisinde, (örneğin; duygusal yeme, anoreksiya nervoza, tıkınırcasına yeme bozukluğu) diyabetli bireylerin kan şekerinin kontrolünde de yeme farkındalığı kullanılabilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | May 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.