Amaç: B grubu vitaminler ve D vitamini eksikliği/yetersiz alımının depresyonla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Önceki çalışmalar sadece folat (B9) ve B12 vitaminleri veya D vitaminine odaklanmıştı, bu çalışmada ise B1 B2 B9 B12 ve D vitaminlerinin serum ve diyetle alım düzeyleri araştırılmıştır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, bazı B grubu vitaminlerin ve D vitamininin üniversite öğrencilerinin depresyon düzeylerine etkisini araştırmaktır.
Yöntem: Bu çalışma, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde 18-25 yaşları arasında 104 kız öğrenci ile yürütülmüştür. Veriler bir anket kullanılarak toplanmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin depresyon düzeyleri Beck Depresyon Envanteri (BDÖ) kullanılarak belirlenmiştir ve serum B1, B2, B9, B12 ve D vitamini düzeyleri incelenmiştir.
Bulgular: Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) sınıflamasına göre; öğrencilerin %15.4’ünün depresyon riski yüksektir. Çalışmaya katılan tüm öğrencilerin serum B1 ve B9 seviyeleri referans aralığındaydı. Depresyon riski yüksek olan tüm öğrencilerin serum D vitamini düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür (p>0.05). Besinlerden yeterli miktarda protein, omega 3, B9 ve B12 vitamini alan bireylerin depresyon prevalansının daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0.05). Karbonhidrat alımındaki artış ile depresyon arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Diyetle B9 ve B12 vitamini, omega 3 ve protein alımının depresyon gelişme riskini azaltabileceği bunun aksine karbonhidrat alımının depresyon gelişme riskini arttırabileceği düşünülmektedir.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELER KORDİNATÖRLÜĞÜ
14H0241001
Objective: B vitamins and vitamin D deficiency / insufficient intake has been shown to be associated with depression. Previous studies have focused on only serum folate (B9) and vitamin B12 or vitamin D levels but this study investigated serum levels and dietary intake levels of B1 B2 B9 B12 and D vitamins. Therefore purpose of this study is to investigate the effect of some B vitamins and vitamin D on depression level of university students.
Methods: The study was received in Ankara University Faculty of Health Sciences 104 female students between the ages of 18-25 years. Data were collected using a questionnaire. Students who participated in the study using the Beck Depression Inventory (BDI), depression levels were determined and taking a tube the serum vitamin B1, B2, B9, B12 and vitamin D levels were examined.
Results: According to BDI classification; 15.4% of students have high risk of depression. All students participating in the study serum levels of B1 and B9 were in reference range. Depressed students serum vitamin D levels were low (p>0.05). The prevelans of depression was found to be lower among individuals who consumed adequate amounts of protein, omega 3, folate, and vitamin B12 from foods (p<0.05). It was determined that there is a statistically significant relationship between increase in carbohydrate intake and depression.
Conclusion: It is thought that dietary intake of vitamins B9 and B12, omega 3 and protein may reduce the risk of developing depression, on the contrary, carbohydrate intake may increase the risk of developing depression.
14H0241001
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 14H0241001 |
Publication Date | May 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 2 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.