BibTex RIS Cite

-

Year 2013, Volume: 23 Issue: 2, 9 - 20, 01.12.2013

Abstract

This study was conducted in order to determine some morphological and quality characteristics of Salvia tomentosa Mill. Populations Distribution in South Marmara Region in 2010. 20 plant and soil sample collected from Yalova (3), Bursa (7), Çanakkale (7) and Balıkesir (3) province in this study. Plant height vary to 30,9-95,5 cm, stem diameter 0,4-1,1 cm, branch number 13-22, leaf length 5,13,2 cm, leaf width 2,3-2,5 and diameter 33,7-105,3 cm between populations in the flora. While essential oil yield vary to 0,7-3,5% between populations, main components and rates the essential oil were αpinene (%1,8-38,9), β-pinene (%1,9-35,8) and camphor (%1,5-40,9) respectively. It was determined that spread areas of Salvia tomentosa Mill. had very different soil characters

Güney Marmara Florasındaki Adaçayı (Salvia tomentosa Mill.) Populasyonlarının Bazı Morfolojik ve Kalite Özellikleri

Year 2013, Volume: 23 Issue: 2, 9 - 20, 01.12.2013

Abstract

Bu çalışma Güney Marmara Florasında yayılış gösteren Salvia tomentosa Mill. populasyonarının bazı morfolojik ve kalite özelliklerini belirlemek amacı ile 2010 yılında yürütülmüştür. Çalışmada Yalova (3), Bursa (7), Çanakkale (7) ve Balıkesir (3) illerinden toplam 20 adet bitki ve toprak örneği alınmıştır. Floradaki yapılan ölçümlerde bitki boyu 30,9-95,5 cm, gövde kalınlığı 0,4-1,1 cm, dal sayısı 13-22 adet, yaprak boyu 5-13,2 cm, yaprak eni 2,3-5,2 cm ve habitus çapı 33,7-105,3 cm olarak ölçülmüştür. Populasyonların uçucu yağ oranları %0,7-3,5 arasında değişirken, uçucu yağın ana bileşenleri ve oranları sırası ile α-pinene (%1,8-38,9), β-pinene (%1,9-35,8) ve camphor (%1,5-40,9) olmuştur. Salvia tomentosa Mill.’ın çok farklı toprak karakterine sahip alanlarda yayılış gösterdiği tespit edilmiştir

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Ünal Karık This is me

Ayşe Canan Sağlam This is me

Mine Kürkçüoğlu This is me

Publication Date December 1, 2013
Submission Date September 7, 2015
Published in Issue Year 2013 Volume: 23 Issue: 2

Cite

APA Karık, Ü., Sağlam, A. C., & Kürkçüoğlu, M. (2013). Güney Marmara Florasındaki Adaçayı (Salvia tomentosa Mill.) Populasyonlarının Bazı Morfolojik ve Kalite Özellikleri. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 23(2), 9-20.
AMA Karık Ü, Sağlam AC, Kürkçüoğlu M. Güney Marmara Florasındaki Adaçayı (Salvia tomentosa Mill.) Populasyonlarının Bazı Morfolojik ve Kalite Özellikleri. ANADOLU. December 2013;23(2):9-20.
Chicago Karık, Ünal, Ayşe Canan Sağlam, and Mine Kürkçüoğlu. “Güney Marmara Florasındaki Adaçayı (Salvia Tomentosa Mill.) Populasyonlarının Bazı Morfolojik Ve Kalite Özellikleri”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 23, no. 2 (December 2013): 9-20.
EndNote Karık Ü, Sağlam AC, Kürkçüoğlu M (December 1, 2013) Güney Marmara Florasındaki Adaçayı (Salvia tomentosa Mill.) Populasyonlarının Bazı Morfolojik ve Kalite Özellikleri. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 23 2 9–20.
IEEE Ü. Karık, A. C. Sağlam, and M. Kürkçüoğlu, “Güney Marmara Florasındaki Adaçayı (Salvia tomentosa Mill.) Populasyonlarının Bazı Morfolojik ve Kalite Özellikleri”, ANADOLU, vol. 23, no. 2, pp. 9–20, 2013.
ISNAD Karık, Ünal et al. “Güney Marmara Florasındaki Adaçayı (Salvia Tomentosa Mill.) Populasyonlarının Bazı Morfolojik Ve Kalite Özellikleri”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 23/2 (December 2013), 9-20.
JAMA Karık Ü, Sağlam AC, Kürkçüoğlu M. Güney Marmara Florasındaki Adaçayı (Salvia tomentosa Mill.) Populasyonlarının Bazı Morfolojik ve Kalite Özellikleri. ANADOLU. 2013;23:9–20.
MLA Karık, Ünal et al. “Güney Marmara Florasındaki Adaçayı (Salvia Tomentosa Mill.) Populasyonlarının Bazı Morfolojik Ve Kalite Özellikleri”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 23, no. 2, 2013, pp. 9-20.
Vancouver Karık Ü, Sağlam AC, Kürkçüoğlu M. Güney Marmara Florasındaki Adaçayı (Salvia tomentosa Mill.) Populasyonlarının Bazı Morfolojik ve Kalite Özellikleri. ANADOLU. 2013;23(2):9-20.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016