Bu çalışmada, % 20 oranında hümik asit içeren farklı gübre dozlarının (0, 3, 6, 9, 12 g/saksı kompoze gübre - % 12 N: % 12 P: % 12 K: % 20 Hümik asit) gül bitkisinin bazı agronomik ve floristik özelliklerine (boy, yaprak sayısı, yaprak kuru madde oranı, yaprak kuru madde verimi, goncaçiçek sayısı, kök kuru madde oranı) etkisi, Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu seralarında yürütülen saksı denemeleriyle araştırılmıştır. Türkiye’nin Yalova yöresinden sonra ikinci sırada yer alan Bayındır çiçek üreticilerine kompakt bir öneri sunmak amacıyla yürütülen çalışmada, gözlem ve ölçümler Mayıs 2006- Mayıs 2007 sürecinde gerçekleştirilmiş ve özellikle 6 g/saksı’lık gübre dozunda en olumlu sonuç elde edilmiştir. Ayrıca, 3 g/saksı’lık gübre dozunun da kök kuru madde oranı dışındaki tüm karakterler üzerine olumlu etki yaptığı saptanmıştır. Bu tip çalışmaların, bitki besin maddelerini ayrı ayrı denenerek yürütülmesi yararlı olacağı kanaatine varılmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2009 |
Submission Date | September 7, 2015 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 19 Issue: 2 |