Bu çalışma, Menemen ekolojik koşullarında ticari ve
yerel fesleğen (Ocimum basilicum L.)
çeşitlerinin morfolojik, verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacı ile
2013-2014 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışmada 4 adet ticari fesleğen
çeşidi ile 3 adet yerel çeşit kullanılmıştır. Elde edilen veriler ışığında ticari
ve yerel çeşitler arasında önemli farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Yerel
çeşitler, “Kırmızı” ve “Anamur” verim özellikleri açısından ticari çeşitlerin
önünde yer almıştır. Ticari ve yerel çeşitler arasında uçucu yağ oranı ve uçucu
yağ verimi bakımından “Anamur” yerel çeşidi ilk sırada yer almıştır. Bu çalışmada, uçucu
yağlarda toplam 23 bileşen tanımlanmıştır. Uçucu yağların ana bileşenleri ve
oranları sırası ile linalool (%0,41-74,43),
1,8-cineole (%8,47-44,94) ve p-allylanisole (%5,22-22,53) olmuştur.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 20, 2014 |
Submission Date | July 12, 2017 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 24 Issue: 2 |