The study was performed to determine the effects of different modified atmosphere (MA) packaging on decay development, weight loss, color and sensory properties of ‘Hicaznar’ (Punica granatum L.) pomegranate fruit. Fruits harvested at fully mature stage were packed in 7 MA packages produced by different companies, and modified atmosphere packages (MAP) were sealed after pre-cooling with air. Pomegranate fruits were stored at 6± 0.5o C temperature and 90% relative humidity conditions for 5 months. In samples taken at pre-storage and after 3, 4 and 5 months of storage, the quality changes and losses were investigated. Significant variations were detected in respect to O2 (10.1%-18.8%) and CO2 (3.1%-6.1%) levels in MAP. After 5 months of storage, MAP were classified into 3 groups according to weight loss as high (12.4%-13.5%), moderate (6.9%) and low (1.7% 2.3%). In MA packages that display high rate of weight loss, the skin of the pomegranate fruit had wrinkles and shape deformity. In MAP where weight loss is low, there were higher incidences of decay revealing a significant negative linear correlation (R2= 0.81) between weight loss and development of decay. MA packages exerted similar effects on skin and arils color (C* and ho) of pomegranate fruits. The length of storage period is highly determined by MA package used thus, storage time needs to be taken into consideration in the selection of packaging.
Pomegranate Punica granatum L. MA packaging storage pathological losses physiological disorders
Çalışma, farklı modifiye atmosfer (MA) ambalajlarının ‘Hicaznar’ (Punica granatum L.) nar
çeşidine ait meyvelerde, depolama
süresince çürüklük gelişimi, ağırlık kaybı, renk ve duyusal özelliklerine
etkisini ortaya koymak amacı ile yürütülmüştür. Tam olgunlukta hasat
edilen nar meyveleri, 7 farklı firma tarafından üretilen MA ambalajlarına
yerleştirilmiş ve hava ile ön soğutma yapıldıktan sonra ağızları kapatılmıştır. Nar meyveleri 6±0,5oC sıcaklık ve %90 oransal
nemde 5 ay süreyle muhafazaya alınmıştır. Depolama başlangıcında ve 3, 4 ve 5
aylık depolama sonrası alınan örneklerde kayıplar ve değişimler incelenmiştir. MA ambalajlarında saptanan O2
(%10,1-%18,8) ve CO2 (%3,1-%6,1) oranları önemli farklılıklar
göstermiştir. Beş aylık depolama sonunda ağırlık kaybı bakımından MA
ambalajları fazla (%12,4-%13,5), orta (%6,9) ve düşük olanlar (%1,7-%2,3) olmak
üzere üç farklı gruba ayrılmıştır. Ağırlık
kaybı fazla olan MA ambalajlarındaki nar meyvelerinin kabuğunda buruşma ve
şekil bozukluğu (köşeleme) görülmüştür. Ağırlık kaybı az olan
MA ambalajlarında çürüklük gelişimi belirgin (%35,0-%47,5) şekilde daha yüksek
bulunmuştur. Nar meyvelerinde ağırlık kaybı ile çürüklük gelişimi arasında
lineer ters bir ilişki (R2= 0,81) bulunmuştur. MA ambalajlarının nar
meyvelerinin kabuk ve tane renk değerleri birbirine benzerlik göstermiştir. MA ambalajlarının etkilerinin depolama
süresiyle yakından ilişkili olduğundan nar depolamasında uygun MA ambalajın
seçiminde depolama süresinin dikkate alınması gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 20, 2014 |
Submission Date | July 13, 2017 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 24 Issue: 2 |