Bu çalışma; mısır (Zea mays L.), sorgum (Sorghum
bicolor L.), yonca (Medicago sativa
L.) ve kargının (Arundo donax L.) saf ve değişik karışım oranlarındaki
silajlarının besin maddesi içerikleri ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, söz konusu bitkiler yalın ve % 25, % 50, % 75
oranında karıştırılarak silolanmıştır. Yirmi dört farklı karışım oranıyla elde
edilen silajlarda yapılan kimyasal analizde, nötr deterjan lif (NDF), asit
deterjan lif (ADF), ham protein (HP), ham yağ (HY), kuru madde (KM), suda çözünen kuru
maddeler (SÇKM-Briks/%), pH ve asitliğe (%) bakılmıştır. Ayrıca fleig
puanı ve fiziksel değerlendirmeler de yapılmış olup incelenen özellikler
arasında istatistiki olarak önemli (P<0.01) farklılıkların olduğu tespit
edilmiştir. Silaj oluşumu sonrası yapılan analizlerde, en yüksek HP, % 18,13
ile 75S*25K’dan, NDF % 69,21 ile 25S*75K’dan, ADF ise % 45,87 ile 33MSK’dan
elde edilmiştir. Fiziksel analiz sonucunda en iyi karışımlar 50M*50S ve 50S*50Y
tespit edilirken, en yüksek fleig puanının % 100M, % 100S, 75M*25S, 50M*50S,
25M*75S, 75M*25Y, 75M*25K, 75M*25K, 75S*25K ve 50S*50K karışımlarından elde
edildiği tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, halen yaygın olarak silajı
yapılan mısır ve sorgumun, proteince zengin yoncayla karışım yapılması halinde
silaj kalitesinin arttığı, kargının protein ve karbonhidratça zengin olmasına
rağmen karışımına girdiği silajları olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.
This study was
conducted to determine the crude nutrient contents and quality characteristics
of silages prepared from corn (Zea mays
L.), sorghum (Sorghum bicolor L.),
alfalfa (Medicago sativa L.) and
giant reed (Arundo donax L.) with
pure and different mixture ratios. For this purpose, these plants were ensiled
purely and at the rates of 25%, 50%, 75% respectively. Apart then, neutral
detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), crude protein (CP), ether
extract, dry matter (DM), soluble solids content, pH and acidity (%)
measurements of the 24 different silage mixtures were calculated, also some
physical observations and fleig scores were calculated. Moreover, fleig point
was considered and there were statistically significant variations (P<0.01)
between among all the characteristics. As a result of analysis the highest
crude protein value was obtained from 75S*25K at 18,13 %, the highest NDF value
was obtained from 69,21 % at 25S*75K, the highest ADF value obtained from 33MSK
at 45,87 %. The best mixture were determined 50M*50S and 50S*50Y as a result of
the physical analyses. The highest fleig points were obtained from the mixture
100M %, 100S %, 75M*25S, 50M*50S, 25M*75S, 75M*25Y, 75M*25K, 75M*25K, 75S*25K
and 50S*50K. In conclusion, it was determined that the silage quality was
increased when alfalfa was mixed with corn and sorghum that still commonly made
silage. When giant reed (Arundo donax L.) entered the mixture,
it has been found that it adversely affected to the silage, although it is rich
in proteins and carbohydrates.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 21, 2016 |
Submission Date | July 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 26 Issue: 2 |