Bu çalışma; mısır (Zea mays L.), sorgum (Sorghum bicolor L.), yonca (Medicago sativa L.) ve kargının (Arundo donax L.) saf ve değişik karışım oranlarındaki silajlarının besin maddesi içerikleri ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, söz konusu bitkiler yalın ve % 25, % 50, % 75 oranında karıştırılarak silolanmıştır. Yirmi dört farklı karışım oranıyla elde edilen silajlarda yapılan kimyasal analizde, nötr deterjan lif (NDF), asit deterjan lif (ADF), ham protein (HP), ham yağ (HY), kuru madde (KM), suda çözünen kuru maddeler (SÇKM-Briks/%), pH ve asitliğe (%) bakılmıştır. Ayrıca fleig puanı ve fiziksel değerlendirmeler de yapılmış olup incelenen özellikler arasında istatistiki olarak önemli (P<0.01) farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Silaj oluşumu sonrası yapılan analizlerde, en yüksek HP, % 18,13 ile 75S*25K’dan, NDF % 69,21 ile 25S*75K’dan, ADF ise % 45,87 ile 33MSK’dan elde edilmiştir. Fiziksel analiz sonucunda en iyi karışımlar 50M*50S ve 50S*50Y tespit edilirken, en yüksek fleig puanının % 100M, % 100S, 75M*25S, 50M*50S, 25M*75S, 75M*25Y, 75M*25K, 75M*25K, 75S*25K ve 50S*50K karışımlarından elde edildiği tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, halen yaygın olarak silajı yapılan mısır ve sorgumun, proteince zengin yoncayla karışım yapılması halinde silaj kalitesinin arttığı, kargının protein ve karbonhidratça zengin olmasına rağmen karışımına girdiği silajları olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.
Silaj, Besleme değeri, Karışım oranları, Fleig puanı, Fiziksel analiz.
This study was conducted to determine the crude nutrient contents and quality characteristics of silages prepared from corn (Zea mays L.), sorghum (Sorghum bicolor L.), alfalfa (Medicago sativa L.) and giant reed (Arundo donax L.) with pure and different mixture ratios. For this purpose, these plants were ensiled purely and at the rates of 25%, 50%, 75% respectively. Apart then, neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), crude protein (CP), ether extract, dry matter (DM), soluble solids content, pH and acidity (%) measurements of the 24 different silage mixtures were calculated, also some physical observations and fleig scores were calculated. Moreover, fleig point was considered and there were statistically significant variations (P<0.01) between among all the characteristics. As a result of analysis the highest crude protein value was obtained from 75S*25K at 18,13 %, the highest NDF value was obtained from 69,21 % at 25S*75K, the highest ADF value obtained from 33MSK at 45,87 %. The best mixture were determined 50M*50S and 50S*50Y as a result of the physical analyses. The highest fleig points were obtained from the mixture 100M %, 100S %, 75M*25S, 50M*50S, 25M*75S, 75M*25Y, 75M*25K, 75M*25K, 75S*25K and 50S*50K. In conclusion, it was determined that the silage quality was increased when alfalfa was mixed with corn and sorghum that still commonly made silage. When giant reed (Arundo donax L.) entered the mixture, it has been found that it adversely affected to the silage, although it is rich in proteins and carbohydrates.
Silage, Nutritive value, Mixture rates, Fleig point, Physical analysis
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors |
|
Publication Date | December 21, 2016 |
Application Date | July 31, 2017 |
Acceptance Date | |
Published in Issue | Year 2016, Volume 26, Issue 2 |
Bibtex | @research article { anadolu331989, journal = {ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi}, issn = {1300-0225}, eissn = {2667-6087}, address = {}, publisher = {Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü}, year = {2016}, volume = {26}, number = {2}, pages = {33 - 43}, title = {Bazı Yem Bitkileri ve Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Silaj Kalitelerinin Farklı Yöntemlerle Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {Öten, Mehmet and Kiremitçi, Semiha and Çınar, Orçun} } |
APA | Öten, M. , Kiremitçi, S. & Çınar, O. (2016). Bazı Yem Bitkileri ve Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Silaj Kalitelerinin Farklı Yöntemlerle Belirlenmesi . ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi , 26 (2) , 33-43 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/anadolu/issue/30715/331989 |
MLA | Öten, M. , Kiremitçi, S. , Çınar, O. "Bazı Yem Bitkileri ve Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Silaj Kalitelerinin Farklı Yöntemlerle Belirlenmesi" . ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 (2016 ): 33-43 <https://dergipark.org.tr/en/pub/anadolu/issue/30715/331989> |
Chicago | Öten, M. , Kiremitçi, S. , Çınar, O. "Bazı Yem Bitkileri ve Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Silaj Kalitelerinin Farklı Yöntemlerle Belirlenmesi". ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 (2016 ): 33-43 |
RIS | TY - JOUR T1 - Bazı Yem Bitkileri ve Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Silaj Kalitelerinin Farklı Yöntemlerle Belirlenmesi AU - Mehmet Öten , Semiha Kiremitçi , Orçun Çınar Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - DO - T2 - ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 33 EP - 43 VL - 26 IS - 2 SN - 1300-0225-2667-6087 M3 - UR - Y2 - 2022 ER - |
EndNote | %0 ANADOLU Journal of Aegean Agricultural Research Institute Bazı Yem Bitkileri ve Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Silaj Kalitelerinin Farklı Yöntemlerle Belirlenmesi %A Mehmet Öten , Semiha Kiremitçi , Orçun Çınar %T Bazı Yem Bitkileri ve Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Silaj Kalitelerinin Farklı Yöntemlerle Belirlenmesi %D 2016 %J ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi %P 1300-0225-2667-6087 %V 26 %N 2 %R %U |
ISNAD | Öten, Mehmet , Kiremitçi, Semiha , Çınar, Orçun . "Bazı Yem Bitkileri ve Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Silaj Kalitelerinin Farklı Yöntemlerle Belirlenmesi". ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 / 2 (December 2016): 33-43 . |
AMA | Öten M. , Kiremitçi S. , Çınar O. Bazı Yem Bitkileri ve Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Silaj Kalitelerinin Farklı Yöntemlerle Belirlenmesi. ANADOLU. 2016; 26(2): 33-43. |
Vancouver | Öten M. , Kiremitçi S. , Çınar O. Bazı Yem Bitkileri ve Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Silaj Kalitelerinin Farklı Yöntemlerle Belirlenmesi. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016; 26(2): 33-43. |
IEEE | M. Öten , S. Kiremitçi and O. Çınar , "Bazı Yem Bitkileri ve Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Silaj Kalitelerinin Farklı Yöntemlerle Belirlenmesi", ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 26, no. 2, pp. 33-43, Dec. 2016 |