ÖZ: Bu çalışma farklı NaCl ve PEG uygulamalarının yabani
hardalın (Sinapis
arvensis L.) çimlenme ve erken vejetatif
gelişme üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2016 yılında yürütüldü. Çalışmada
kullanılan yabani hardal tohumları Konya’da yabani koşullarda yetişen
bitkilerden alınmıştır. Denemede yedi farklı polietilen glikol
(PEG-6000) solüsyonu (0, -2, -4, -6, -8, -10 ve -12 bar) ve dokuz farklı NaCI
solüsyonu (0, 2, 5, 10, 15, 20, 25, 30 ve 35 dSm-1) kullanılmıştır.
Farklı PEG ve NaCl uygulamalarında kök uzunluğu (cm), sürgün uzunluğu (cm),
fide yaş ağırlığı (mg), fide kuru ağırlığı (mg), final çimlenme oranı (%),
çimlenme indeksi (%) ve fide canlılık indeksi ölçümleri yapılmıştır. Çalışma
sonucunda, final çimlenme oranının ve fide büyüme parametrelerinin artan PEG
konsantrasyonlarına (-4 / -10 bar) bağlı olarak azaldığı; final çimlenme
oranının 10 dSm-1 (-4,4 bar)’den itibaren azalmaya başladığı ve fide
büyüme parametrelerinin 5 dSm-1 (-2,2 bar)’den itibaren azalmaya
başladığı belirlenmiştir. Ayrıca, NaCl ve PEG uygulamalarının çimlenme ve fide
gelişimini düşürdüğü; fakat PEG’e kıyasla NaCl’ün etkisinin çimlenmede daha az
olduğu; çimlenmenin -12 bar PEG ve 35 dSm-1 (-15,6 bar) NaCl
dozlarında tamamen durduğu tespit edilmiştir.
ABSTRACT: This study was conducted to evaluate the effect of
NaCl and peg-induced osmotic stress on the germination
and early seedling growth of wild mustard (Sinapis
arvensis L.) in 2016. The seeds of mustard used in this study were
obtained from plants growing under wild conditions in the Konya, Turkey.
Trials were carried out to study the effects of osmotic potential of
polyethylene glycol (PEG-6000) solutions at seven levels (0, -2, -4, -6, -8,
-10 and -12 bars) and salt concentrations at eight levels (0, 2, 5, 10, 15, 20,
25, 30 and 35 dSm-1) on seedling growth of wild mustard. Under PEG
and salt stress the radicula length (cm), plumula length (cm), seedling
fresh weight (mg), seedling dry weight (mg), final germination percentage (%),
germination index (%) and seedling vigor index (%) were measured in the study.
Final germination percentage and seedling growth parameters decreased by
concentration of -4 to -10 bar for PEG stress; final germination percentage
decreased by 10 dSm-1 (-4.4 bar) and seedling growth parameters
decreased by 5 dSm-1 (-2.2 bar) for NaCl stress. Both NaCl and PEG
treatments decreased final germination percentage and seedling growth
properties in wild mustard, but the effects of NaCl compared to PEG were less
on germination. Seed germination was completely inhibited at -12 bar for PEG
stress, 35 dSm-1 (-15.6 bar) for NaCl stress.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 15, 2018 |
Submission Date | July 7, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 28 Issue: 1 |