ABSTRACT: In
recent years, the volume of use of Medicinal and Aromatic Plants (MAPs)
increases with the formation of new usage areas and increasing the demand for
natural products day by day. One of these plants is dill (Anethum graveolans L.),
which is usually an annual herb in Umbelliferae (Apiaceae) family. Its origin
is Asia and it is seen commonly in our country due to grow naturally in the
mediterranean basin. India and Pakistani are the most producer countries of
this plant. Moreover, USA, UK, Mexico, Germany, Hungary and Netherlands produce
high amounts of dill. In addition to growing naturally, it also is grown in
gardens in our country frequently. In Turkey dill had cultivated in 7387 da
areas and it was produced 7208 tons in 2017. 111 tons of dill was produced in 84
da areas under protective cover (low tunnel, plastic greenhouse and high
tunnel) greenhouse conditions in 2017.
Dill was most growth in Mediterranean region with 4113 da cultivation areas and
4061 tones production and followed Marmara, Aegean and Internal Anatolia in 2017
year in Turkey. In the present review, the chemistry, yield and quality characteristics,
and economic value of dill and its components were discussed.
ÖZ: Son
yıllarda, tıbbi ve aromatik bitkilerin yeni kullanım alanlarının oluşması ve
doğal ürünlere olan talebin artmasına bağlı olarak, bu bitkilerin kullanım
hacmi her geçen gün artmaktadır. Bu bitkilerden birisi de Apiaceae (Umbelliferae)
familyasından genellikle tek yıllık bir bitki olan dereotu (Anethum graveolans L.)’dur. Anavatanı
Asya olup, Akdeniz havzasında da doğal olarak yetiştiğinden, ülkemizde yaygın
bir şekilde görülmektedir. En önemli üreticileri Hindistan ve Pakistan’dır.
Aynı zamanda, ABD, İngiltere, Macaristan, Almanya, Meksika ve Hollanda gibi
ülkelerde de yüksek miktarlarda üretilmektedir. Ülkemizde doğal olarak
yetişmesinin yanı sıra, bahçelerde de sıklıkla yetiştirilen bir bitki türüdür. Türkiye'de
2017 yılında dereotu 7387 da alanda yetiştirilmiş ve 7208 ton üretilmiştir. 2017
yılında 84 da alan örtü altı yetiştiriciliğinde (alçak tünel, plastic sera ve
yüksek tünel) 111 ton üretilmiştir. Türkiye’de en fazla 4113 da alan ve 4061
ton üretimi ile Akdeniz bölgesinde, yetiştirilirken, bu bölgeyi Marmara, Ege ve
İç Anadolu bölgeleri takip etmiştir. Bu derleme de, dereotu bitkisinin kimyasal
yapısı, verim ve kalite kriterleri, ekonomik değeri ve bileşenleri
tartışılmıştır.
Anethum graveolans L. dereotu ekim alanı ekonomik değer kalite kriterleri verim ve bileşenleri.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 15, 2018 |
Submission Date | May 29, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 28 Issue: 1 |