ÖZ: Çalışmanın amacını, büyüme analizinde kullanılan
parametrelerin buğdayın geç döneminde zamansal eğilimini belirlemek ve büyüme
parametreleri ile verim arasındaki korelasyon katsayılarını saptamak
oluşturmuştur. Ege Bölgesi’ne uygun 6 ekmeklik buğday çeşidinde bayrak yaprağı
çıkışı (zadoks 37-39) ile olgunlaşma (zadoks 85-91) arasında büyüme
parametreleri saptanmıştır. Toplam kuru maddede tane dolum dönemine kadar
sürekli artış ve sonrasında azalış; yaprak alanı indeksinde ise çiçeklenme
başlangıcından sonra sürekli azalış gözlenmiştir. Bu iki parametreye bağlı
olarak net asimilasyon oranı ve oransal büyüme oranında ikinci dereceden polinomial
azalan eğilim çizgisi elde edilmiştir. Yaprak alanı indeksi ile verim arasında
tüm gelişme dönemlerinde pozitif ve önemli korelasyon katsayıları saptanmıştır.
Yaprak alanı oranının (LAR) ileri gelişme dönemlerinde yeşil kalma süresinin
verim ve verim komponentleri üzerindeki olumlu ve önemli ilişkisini doğrular
nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır.
ABSTRACT: The purposes of this study are to determine the growth parameters using in growth analysis of late period of wheat and to estimate the correlation coefficient between growth parameters and yield and yield components. In six bread wheat varieties suitable for Aegean Region, growth parameters were determined between flag leaf just visible (zadox 37-39) and ripening (zadox 85-91). The total dry matter increased until the milk and dough development period and then decreased, while leaf area index continuously declined after beginning of anthesis. A decreasing second-degree polynomial was described for net assimilation rate and relative growth rate due to dry matter and leaf area index. The positive and significant correlation coefficients were estimated between yield and leaf area index. It should be concluded that the (LAR) confirms the positive and significant relation of the duration of greenness on the yield and yield components during further development periods.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 24, 2019 |
Submission Date | July 26, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 29 Issue: 1 |