This study was conducted in Yalova to determine the agromorphological characteristics of the locally grown Çaltı garlic genotype between 2019-2021. “Taşköprü 56” garlic variety was used as control. In the study, it was determined that the foliage of çaltı garlic was dense and erect. The leaves had medium waxiness and were 37.80 cm long with plant length if 63.30 cm. The width of the slightly concave leaves was 19.70 mm. The anthocyanin density was strong in the pseudostem which had a thickness of 10.35 mm. The most clear characteristic of this genotype was a flower stalk and the large size of the bulbils formed on the flower stalk on the pseudostem. The average flower stem length was 10.35 cm and the bulbils’ weight was 0.80 g. The average weight of the ellipse-oval bulbs was 39.90 g, the bulb diameter was 50.28 and the bulb length was 41.14 cm. The average number of cloves in the bulbs of Çaltı garlic, which has compact bulbs, was 9.80 and the clove weight was 3.41 g. Eight different sulfur compounds, including diallyl disulphide (37.99%), disulfide methyl 2-propenyl (17.62%) and sulfide allyl methyl (17.22%), were detected in the essential oil of Çaltı garlic. With the data obtained at the end of the study, Çaltı garlic received a geographical indication.
An ethics committee decision is not required to conduct the study that is the subject of the article titled "Agromorphological Characterization of Domestic Çaltı Garlic".
TAGEM ve T.C. Isparta Valiliği Özel İdare Müdürlüğü
TAGEM/TBAD/Ü/18/A7/P9/766
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi laboratuvarları çalışanlarına teşekkür ederiz.
Bu çalışma, yöresel olarak üretimi yapılan Çaltı sarımsağı genotipinin agromorfolojik özelliklerini belirlemek amacı ile Yalova koşullarında 2019-2021 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışmada ‘‘Taşköprü 56’’ sarımsak çeşidi şahit olarak kullanılmıştır. Çaltı sarımsağının agromorfolojik özellikleri değerlendirildiğinde; söz konusu genotipe ait bitkilerin yeşil aksamının oldukça yoğun olduğu ve dik gelişim gösterdiği belirlenmiştir. Orta derecede mumluluğa sahip olan bitkilerin ortalama yaprak uzunluğu 37,80 cm olup, toprak seviyesinden itibaren bitki boyu uzunluğu 63,30 cm olarak saptanmıştır. Hafif konkav yapıda olan yaprakların genişliği 19,70 mm’dir. Yalancı gövdede antosiyanin yoğunluğu fazla olan bitkilerin bu bölgedeki kalınlığı 10,35 mm’dir. Bu genotipin en belirgin özelliği, çiçek sapı oluşturması ve yalancı gövdede çiçek sapında oluşan dişçiklerin iriliğidir. Çiçek sapı uzunluğu ortalama 10,35 cm olup, dişcik ağırlığı ortalama 0,80 g’dır. Elips oval yapıda olan başların ortalama ağırlığı 39,90 g, baş çapı 50,28 ve baş yüksekliği 41,14 cm’dir. Sıkı başlara sahip olan Çaltı sarımsağı baslarında ortalama diş sayısı 9,80 adet olup diş ağırlığı 3,41 g’dır. Çaltı sarımsağının uçucu yağında başta diallyl disulphide (%37,99), disulfide methyl 2-propenyl (17,62) ve sulfide allyl methyl (%17,22) olmak üzere 8 farklı kükürtlü bileşik tespit edilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen veriler ile Çaltı sarımsağı coğrafi işaret almıştır.
“Çaltı Sarımsağının Agromorfolojik Karakterizasyonu” isimli makalenin hazırlanmasına konu olan çalışmanın yapılması için etik kurulu kararına ihtiyaç yoktur.
TAGEM/TBAD/Ü/18/A7/P9/766
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Post Harvest Horticultural Technologies (Incl. Transportation and Storage) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | TAGEM/TBAD/Ü/18/A7/P9/766 |
Publication Date | May 30, 2024 |
Submission Date | November 30, 2023 |
Acceptance Date | January 3, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 34 Issue: Özel Sayı |