Research Article
BibTex RIS Cite

Sera Sebze Üreticilerinin Topraksız Teknikleri Kullanma Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir’in Menderes İlçesi Örneği

Year 2024, Volume: 34 Issue: 2, 109 - 119, 31.12.2024
https://doi.org/10.18615/anadolu.1514390

Abstract

Bu araştırmanın temel amacı, İzmir’in Menderes ilçesinde serada sebze üretimi yapan üreticilerin topraksız teknikleri kullanma eğilimini etkileyen faktörleri analiz etmektir. Araştırmada veriler oransal örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 94 üreticiden yüz yüze anketler yapılarak elde edilmiştir. Araştırmada ilk olarak üreticilerin sosyo-ekonomik özellikleri incelenmiş, ardından üreticilerin topraklı koşullarda geleneksel yöntemlerle hıyar üretiminin teknik ve ekonomik yönleri analiz edilmiştir. Üreticilerin serada topraksız tekniklerle sebze üretme eğilimini etkileyen faktörlerin analizinde lojistik regresyon (logit) modellerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, üreticilerin yaşı ortalama 46,94, eğitim süresi ise ortalama 9,30 yıl olarak belirlenmiştir. Üreticilerin seracılık deneyimi ortalama 16,28 yıldır. İşletmelerde ortalama sera alanı 5,78 dekar, ortalama sera sayısı ise 5,40’dır. Lojistik regresyon modeline göre etkili ve istatistiksel olarak anlamlı bulunan değişkenler üretici yaşı ve üreticinin topraksız tekniklerle ilgili bilgi düzeyi olarak belirlenmiştir. Üretici yaşı arttıkça topraksız teknikleri kullanma eğilimi 1,032 kat azalmaktadır. Topraksız tekniklerle ilgili bilgisi olmayan üreticilerin bu teknikleri kullanma eğilimi 4,651 kat azalmaktadır. Dolayısıyla, üreticilere topraksız tarım tekniklerinin avantajları ile uygulama yöntemleri hakkında bilgi verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, topraksız tarım yöntemlerinde gerekli olan sistemler ve otomasyonun kurulum maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle, üreticilere bu konuda destek ve teşvikler de sağlanmalıdır.

Ethical Statement

Araştırma öncesi Ege Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Bilimsel Araştırma ve Yayın Etik Kurul Başkanlığının Tarih; 25.04.2022, Toplantı/Karar Sayısı; 04/05 ve Protokol No: 1459 sayılı kararı ile Etik Kurul Onayı alınmıştır.

References

  • Abul-Soud, M.A., M.S.A. Emam, and A. M. H. Hawash. 2021. The Potential of Soilless Culture Systems in Producing Tomato and Cucumber Under Greenhouse Conditions. International Journal of Plant and Soil Science 33(7): 67-85.
  • Al-Khateeb, S.A., F.I. Zeineldin, N.A. Elmulthum, K.M. Al-Barrak, M.N. Sattar, T.A. Mohammad, and A.S. Mohmand. 2024. Assessment of Water Productivity and Economic Viability of Greenhouse-Grown Tomatoes under Soilless and Soil-Based Cultivations. Water 16(7):987.
  • Anonim. 2023. Türkiye ve Dünyada Topraksız Tarım Yatırımları. https://www.paradergi.com.tr/sektorler/2023/08/28/turkiye-ve-dunyada-topraksiz-tarim-yatirimlari, Erişim: Haziran 2024.
  • Athearn, K.R., R.C. Hochmuth, W.L. Laughlin, and J.L. Clark. 2018. Economic Analysis of Small-scale Greenhouse Tomato Production in Florida. Proceedings of the Florida State Horticultural Society. 131:99-102.
  • Aydın Can, B., ve S. Engindeniz. 2019. Tarımda Alternatif Girişimcilik Alanı: Serada Topraksız Yetiştiricilik. Uluslararası Marmara Fen ve Sosyal Bilimler Kongresi (Bahar). 26-28 Nisan 2019. Kocaeli-Türkiye. s.2302-2309.
  • Başar, H. 2000. Bazı Topraksız Yetiştiricilik Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Anadolu Dergisi 10(2):169-182.
  • Baytorun, N., and Z. Zaimoğlu. 2023. Analyzing the Economic Viability and Energy Requirements of Soilless Greenhouse Tomato Cultivation in the Context of Climate Change in the Mediterranean Basin. International Journal of Environment and Climate Change 13(11): 3478-3488.
  • D’Amico, A., A. De Boni, G.O. Palmisano, C. Acciani, and R. Roma. 2023. Environmental Analysis of Soilless Tomato Production in A High-Tech Greenhouse. Cleaner Environmental Systems 11(8):100137.
  • Demirsoy, L., D. Mısır, ve N. Adak. 2017. Topraksız Tarımda Çilek Yetiştiriciliği. Anadolu Dergisi 27(1):71-80.
  • Eltez, R.Z., ve Y. Tüzel. 2007. Merdiven Tipi Sistemde Farklı Topraksız Tarım Tekniklerinin Sera Çilek Yetiştiriciliğinde Verim ve Kaliteye Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 44 (1): 15-27.
  • Eltez, S., ve R.Z. Eltez. 2005. Bergama ve Dikili İlçeleri (İzmir) Sera Potansiyeli ve Seracılık Faaliyetleri Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. 42(2):203-214.
  • Engindeniz, S. 2002. Serada Topraksız Kültürle Sebze Yetiştirmenin Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. Türkiye 5.Tarım Ekonomisi Kongresi.18-20 Eylül 2002. Erzurum. s.163-169.
  • Engindeniz, S. 2004. The Economic Analysis of Growing Greenhouse Cucumber with Soilless Culture System: The Case of Türkiye. Journal of Sustainable Agriculture 23(3):5-19.
  • Engindeniz, S., and A. Gül. 2009. Economic Analysis of Soilless and Soil-Based Greenhouse Cucumber Production in Türkiye. Scientia Agricola 66(5):606-614.
  • Engindeniz, S., İ. Yılmaz, E. Durmuşoğlu, B. Yağmur, R.Z. Eltez, B. Demirtaş, D. Yücel Engindeniz, ve A.H. Tatarhan. 2009. Seralarda Güvenli Sebze Üretiminin Geliştirilmesi Açısından Girdi Kullanımının Analizi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yayınları No:3. İzmir.
  • Engindeniz, S., ve A. Gül, 2002. Serada Topraksız Tarım Tekniği İle Sebze Üretim Ekonomsi: İzmir'in Menderes İlçesinde Hıyar Örneği. TZOB Yayın No:232. Ankara.
  • Fields, J.S., J.S. Owen, A. Lamm, J. Altland, B. Jackson, L. Oki, J.B. Samtani, Y. Zheng, K.S. Criscione. 2023. Surveying North American Specialty Crop Growers’ Current Use of Soilless Substrates and Future Research and Education Needs. Agriculture 13, 1727. https://doi.org/10.3390 /agriculture13091727.
  • Fussy, A., and J. Papenbrock. 2022. An Overview of Soil and Soilless Cultivation Techniques-Chances, Challenges and the Neglected Question of Sustainability. Plants 11(9): 1153. https://doi.org/10.3390/plants11091153.
  • Ghanayem, A.A., S. Almohamed, A.A. Assaf, and M. Majdalawi. 2022. Socioeconomic Analysis of Soilless Farming System: An Comparative Evidence from Jordan, The Middle East. International Journal of Food and Agricultural Economics 10(3): 205-223.
  • Gözener, B., and H. Dereli. 2018. Greenhouse Tomato Producers‘ Views on Soilless Agriculture in Antalya. Turkish Journal of Agriculture -Food Science and Technology 6(4):460-463.
  • Grafiadellis, I., K. Mattas, E. Maloupa, I. Tzouramani, and K. Galanopoulos. 2000. An Economic analysis of soilless culture in gerbera production. HortScience 35(2): 300-303.
  • Gruda, N.S., 2012. Sustainable Peat Alternative Growing Media. Acta Horticulturae 927(2):973–980. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2012.927.120.
  • Gujarati, D.N. 1995. Basic Econometrics, 3rd Edition. McGraw-Hill, Inc. New York. 838p. Gül, A. 2008. Topraksız Tarım. Hasad Yayıncılık. İstanbul.
  • Gül, A., S. Engindeniz, and N. Aykut. 2007b. Can Closed Substrate Culture Be An Alternative for Small Scale Farmers?. Acta Horticulturae 747:83-89.
  • Gül, A., S. Engindeniz, R.Z. Eltez, N. Aykut, and H. Gülçin. 2007a. Adaptation of Closed Substrate Culture By Small-Scale Farmers. Acta Horticulturae 729:261-266.
  • Gül, A., Y. Tüzel, A. Sevgican, Ö. Tuncay, F. Öztan, S. Engindeniz, İ.H. Tüzel, D. Anaç, B. Okur, B. Yağmur, A. R. Ongun, R. Z. Eltez, N. Aykut, ve H. Gülçin. 2002. Tahtalı Barajı Koruma Havzasındaki Seralarda Topraksız Tarım Tekniğinin Kullanımı. TÜBİTAK 2580-2 No’lu proje. İzmir.
  • Hazar, D. ve İ. Baktır. 2013. Topraksız Tarım Kesme Gül Yetiştiriciliği. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17(2): 21-28.
  • Hochmuth, R.C., L.L. Davis, D. Dinkins, and M. Sweat. 1999. The Development and Demonstration of an Outdoor Hydroponic Specialty Crop Production System for North Florida. University of Florida, Cooperative Extension Service. Report No: 99-12.
  • Hood, K., and R. Snyder. 1999. Budget for Greenhouse Tomatoes. Extension Service of Mississippi State University, Mississippi. 6 p.
  • Hosmer, D.W., and S. Lemeshow. 2000. Applied Logistic Regression, Second Edition. John Wiley and Sons, Inc.
  • Ilaslan, G., R.W. Langhans, and G.B. White. 2000. The Investment Analysis of Cea Hydroponic System Growing Boston Lettuce. ISHS Acta Horticulturae 536:269-276.
  • İlbasmış, E. ve B. Özkan. 2024. Economic Analysis of Tomato Production in Soilless Greenhouse in Antalya Province. 3rd International Conference on Sustainable Ecological Agriculture, March 6-8, 2024, Konya-Türkiye, pp.727-735.
  • Kilim, M., E. Yörük, E. Hazneci, H. Özer, and G.A.K. Gürdil. 2022. The Effect of Used Different Waste Growing Media on Soilless Lettuce Cultivation. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 37 (2): 373-386.
  • Kurklu, A. 2022. A Feasibility Study for Different Crops in a High-tech Greenhouse in Türkiye. World Journal of Agriculture and Soil Science 8(3):1-10.
  • Majdalawi, M.L., A.A. Ghanayem, A.A. Alassaf, S. Schlüter, M.A. Tabieh, A.Z. Salman, M.W. Akash, and R.C. Pedroso, 2023. Economic Efficient Use of Soilless Techniques to Maximize Benefits for Farmers. AIMS Agriculture and Food 8(4):1038-1051.
  • Mir, M. S., N. B. Naikoo, R. H. Kanth, F. A. Bahar, M. A. Bhat, A. Nazir, S.S. Mahdi, Z. Amin, L. Singh, W. Raja, A. Saad, T.A. Bhat, T. Palmo, and T.A. Ahngar, 2022. Vertical farming: The future of agriculture: A review. The Pharma Innovation Journal 11(2):1175-1195.
  • Nejatian, A., A.S. Ganan, and A.O. Belgacem. 2016. Factors Affecting the Adoption of Soilless Production System in UAE. International Journal of Agricultural Extension 4(02):119-131.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International. New Jersey.
  • Ölmez, A., V. Demircan, and A. Dalgıç. 2021. Economic Analysis of Tomato Production in Geothermal Greenhouses: A Case Study of Afyonkarahisar Province, Türkiye. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development 21(3):623-631.
  • Salisu, M.A., Y.O. Oyebamiji, O.K. Ahmed, N.A. Shamsudin, Y.S. Fairuz, O. Yusuff, M.R. Yusop, Z. Sulaiman and F. Arolu.. 2024. A Systematic Review of Emerging Trends in Crop Cultivation Using Soilless Techniques For Sustainable Agriculture And Food Security in Post-Pandemic. AIMS Agriculture and Food 9(2): 666–692.
  • Sipahioğlu, C., and T. Tipi. 2016. Cost Analysis of Farms That Produce Tomato in Soilless Greenhouses. Journal of Agricultural Faculty of Uludag University 30(Special Issue):24-32.
  • Sukprasert, P. and E. Wattanapreechanon. 2015. Situation and Adoption of Soilless Culture Technology for Vegetable Production in Thailand. Khon Kaen Agriculture Journal 43 (1) : 181-190.
  • TÜİK. 2023. Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/ Erişim Tarihi: 07.12.2023.
  • Türkten, H., and V. Ceyhan. 2023. Environmental Efficiency in Greenhouse Tomato Production Using Soilless Farming Technology. Journal of Cleaner Production 398:136482.
  • Tüzel, Y., A. Gül, G.B. Öztekin, S. Engindeniz, F. Boyacı, H. Duyar, E. Cebeci, ve T. Durdu. 2020. Türkiye’de Örtüaltı Yetiştiriciliği ve Yeni Gelişmeler. TMMOB Türkiye Ziraat Mühendisliği IX.Teknik Kongresi. 13-17 Ocak 2020. Ankara-Türkiye. s.725-750.
  • Tüzel, Y., A. Gül, H.Y. Daşgan, G.B. Öztekin, S. Engindeniz, ve H. F. Boyacı. 2015. Örtüaltı Yetiştiriciliğinde Değişimler ve Yeni Arayışlar. TMMOB Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi. 12-16 Ocak 2015. Ankara-Türkiye. s.685-709.
  • Varoğlu, S.T. 2022. Iğdır İli Tarım Üreticilerinin Sürdürülebilir Tarıma Olan Yaklaşımları. Doktora Tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü-Bursa.
  • Velasco, M.S.E., H.J.A. Lanot, J.M. Robles, K.M.D. Sacriz, M.B. Temporal, and E.R. Basilio. 2023. Understanding the Perceptions of Small-Scale Farmers Towards Hydroponics: A Thematic Analysis. International Journal of Environment, Engineering and Education. 5(2):56-62.
  • Yavuz, K., O. Toksoz, and D. Berber. 2023. Are Soilless Agriculture Technologies A Sustainable Solution for the Future? Frontiers in Life Sciences and Related Technologies 4(3):157-170.
  • Yücel Engindeniz, D. 2013. Recent Developments in Greenhouse Vegetable Production and Marketing in Türkiye. 24th International Scientific-Expert Conference on Agriculture and Food Industry. September 25-29, 2013. Sarajevo/Bosna and Herzegovina. 304-308 pp.
  • Yücel Engindeniz, D. 2017. Serada Hıyar Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yönleri ve Yatırım Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi 23(1):123-132.
  • Yücel Engindeniz, D., and K. Uçar, 2015. Economic Aspects of Greenhouse Tomato Production in Türkiye. 26th International Scientific-Expert Conference on Agriculture and Food Industry. September 27-30, 2015. Sarajevo/Bosna and Herzegovina. 377-381 pp.

Analysis of Factors Affecting the Tendency of Greenhouse Vegetable Growers to Use Soilless Techniques: The Case of Menderes District of Izmir Province

Year 2024, Volume: 34 Issue: 2, 109 - 119, 31.12.2024
https://doi.org/10.18615/anadolu.1514390

Abstract

The main purpose of this study is to analyze the factors affecting the tendency of growers who produce vegetables in greenhouses to use soilless techniques in the Menderes district of Izmir province. Study data were compiled by face-to-face survey method from 94 growers with proportional sampling. In the study, first of all, the socio-economic characteristics of the growers were examined. Then, the technical and economic aspects of cucumber production by traditional methods under soil conditions of the growers were analyzed. Logistic regression (logit) models were used to analyze the factors affecting the tendency of producers to produce vegetables with soilless techniques in greenhouses. According to the research results, the average age of the growers was determined as 46.94 years and the average education period was 9.30 years. The average greenhouse growing experience of the growers was 16.28 years. The average greenhouse area in the farms was 5.78 decares and the average number of greenhouses was 5.40. According to the logistic regression model, the variables that were found to be effective and statistically significant were determined as the grower's age and the grower’s level of knowledge about soilless techniques. As the age of the grower increased, the tendency to use soilless techniques decreased by 1.032-fold. The tendency of growers who did not have knowledge about soilless techniques to use these techniques decreased by 4.651-fold. Therefore, growers need to be informed about the advantages of soilless growing techniques and application methods. In addition, due to the high installation costs of the systems and automation required in soilless growing techniques, growers should be provided with support and incentives in this regard.

References

  • Abul-Soud, M.A., M.S.A. Emam, and A. M. H. Hawash. 2021. The Potential of Soilless Culture Systems in Producing Tomato and Cucumber Under Greenhouse Conditions. International Journal of Plant and Soil Science 33(7): 67-85.
  • Al-Khateeb, S.A., F.I. Zeineldin, N.A. Elmulthum, K.M. Al-Barrak, M.N. Sattar, T.A. Mohammad, and A.S. Mohmand. 2024. Assessment of Water Productivity and Economic Viability of Greenhouse-Grown Tomatoes under Soilless and Soil-Based Cultivations. Water 16(7):987.
  • Anonim. 2023. Türkiye ve Dünyada Topraksız Tarım Yatırımları. https://www.paradergi.com.tr/sektorler/2023/08/28/turkiye-ve-dunyada-topraksiz-tarim-yatirimlari, Erişim: Haziran 2024.
  • Athearn, K.R., R.C. Hochmuth, W.L. Laughlin, and J.L. Clark. 2018. Economic Analysis of Small-scale Greenhouse Tomato Production in Florida. Proceedings of the Florida State Horticultural Society. 131:99-102.
  • Aydın Can, B., ve S. Engindeniz. 2019. Tarımda Alternatif Girişimcilik Alanı: Serada Topraksız Yetiştiricilik. Uluslararası Marmara Fen ve Sosyal Bilimler Kongresi (Bahar). 26-28 Nisan 2019. Kocaeli-Türkiye. s.2302-2309.
  • Başar, H. 2000. Bazı Topraksız Yetiştiricilik Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Anadolu Dergisi 10(2):169-182.
  • Baytorun, N., and Z. Zaimoğlu. 2023. Analyzing the Economic Viability and Energy Requirements of Soilless Greenhouse Tomato Cultivation in the Context of Climate Change in the Mediterranean Basin. International Journal of Environment and Climate Change 13(11): 3478-3488.
  • D’Amico, A., A. De Boni, G.O. Palmisano, C. Acciani, and R. Roma. 2023. Environmental Analysis of Soilless Tomato Production in A High-Tech Greenhouse. Cleaner Environmental Systems 11(8):100137.
  • Demirsoy, L., D. Mısır, ve N. Adak. 2017. Topraksız Tarımda Çilek Yetiştiriciliği. Anadolu Dergisi 27(1):71-80.
  • Eltez, R.Z., ve Y. Tüzel. 2007. Merdiven Tipi Sistemde Farklı Topraksız Tarım Tekniklerinin Sera Çilek Yetiştiriciliğinde Verim ve Kaliteye Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 44 (1): 15-27.
  • Eltez, S., ve R.Z. Eltez. 2005. Bergama ve Dikili İlçeleri (İzmir) Sera Potansiyeli ve Seracılık Faaliyetleri Üzerine Bir Araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg. 42(2):203-214.
  • Engindeniz, S. 2002. Serada Topraksız Kültürle Sebze Yetiştirmenin Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi. Türkiye 5.Tarım Ekonomisi Kongresi.18-20 Eylül 2002. Erzurum. s.163-169.
  • Engindeniz, S. 2004. The Economic Analysis of Growing Greenhouse Cucumber with Soilless Culture System: The Case of Türkiye. Journal of Sustainable Agriculture 23(3):5-19.
  • Engindeniz, S., and A. Gül. 2009. Economic Analysis of Soilless and Soil-Based Greenhouse Cucumber Production in Türkiye. Scientia Agricola 66(5):606-614.
  • Engindeniz, S., İ. Yılmaz, E. Durmuşoğlu, B. Yağmur, R.Z. Eltez, B. Demirtaş, D. Yücel Engindeniz, ve A.H. Tatarhan. 2009. Seralarda Güvenli Sebze Üretiminin Geliştirilmesi Açısından Girdi Kullanımının Analizi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yayınları No:3. İzmir.
  • Engindeniz, S., ve A. Gül, 2002. Serada Topraksız Tarım Tekniği İle Sebze Üretim Ekonomsi: İzmir'in Menderes İlçesinde Hıyar Örneği. TZOB Yayın No:232. Ankara.
  • Fields, J.S., J.S. Owen, A. Lamm, J. Altland, B. Jackson, L. Oki, J.B. Samtani, Y. Zheng, K.S. Criscione. 2023. Surveying North American Specialty Crop Growers’ Current Use of Soilless Substrates and Future Research and Education Needs. Agriculture 13, 1727. https://doi.org/10.3390 /agriculture13091727.
  • Fussy, A., and J. Papenbrock. 2022. An Overview of Soil and Soilless Cultivation Techniques-Chances, Challenges and the Neglected Question of Sustainability. Plants 11(9): 1153. https://doi.org/10.3390/plants11091153.
  • Ghanayem, A.A., S. Almohamed, A.A. Assaf, and M. Majdalawi. 2022. Socioeconomic Analysis of Soilless Farming System: An Comparative Evidence from Jordan, The Middle East. International Journal of Food and Agricultural Economics 10(3): 205-223.
  • Gözener, B., and H. Dereli. 2018. Greenhouse Tomato Producers‘ Views on Soilless Agriculture in Antalya. Turkish Journal of Agriculture -Food Science and Technology 6(4):460-463.
  • Grafiadellis, I., K. Mattas, E. Maloupa, I. Tzouramani, and K. Galanopoulos. 2000. An Economic analysis of soilless culture in gerbera production. HortScience 35(2): 300-303.
  • Gruda, N.S., 2012. Sustainable Peat Alternative Growing Media. Acta Horticulturae 927(2):973–980. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2012.927.120.
  • Gujarati, D.N. 1995. Basic Econometrics, 3rd Edition. McGraw-Hill, Inc. New York. 838p. Gül, A. 2008. Topraksız Tarım. Hasad Yayıncılık. İstanbul.
  • Gül, A., S. Engindeniz, and N. Aykut. 2007b. Can Closed Substrate Culture Be An Alternative for Small Scale Farmers?. Acta Horticulturae 747:83-89.
  • Gül, A., S. Engindeniz, R.Z. Eltez, N. Aykut, and H. Gülçin. 2007a. Adaptation of Closed Substrate Culture By Small-Scale Farmers. Acta Horticulturae 729:261-266.
  • Gül, A., Y. Tüzel, A. Sevgican, Ö. Tuncay, F. Öztan, S. Engindeniz, İ.H. Tüzel, D. Anaç, B. Okur, B. Yağmur, A. R. Ongun, R. Z. Eltez, N. Aykut, ve H. Gülçin. 2002. Tahtalı Barajı Koruma Havzasındaki Seralarda Topraksız Tarım Tekniğinin Kullanımı. TÜBİTAK 2580-2 No’lu proje. İzmir.
  • Hazar, D. ve İ. Baktır. 2013. Topraksız Tarım Kesme Gül Yetiştiriciliği. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 17(2): 21-28.
  • Hochmuth, R.C., L.L. Davis, D. Dinkins, and M. Sweat. 1999. The Development and Demonstration of an Outdoor Hydroponic Specialty Crop Production System for North Florida. University of Florida, Cooperative Extension Service. Report No: 99-12.
  • Hood, K., and R. Snyder. 1999. Budget for Greenhouse Tomatoes. Extension Service of Mississippi State University, Mississippi. 6 p.
  • Hosmer, D.W., and S. Lemeshow. 2000. Applied Logistic Regression, Second Edition. John Wiley and Sons, Inc.
  • Ilaslan, G., R.W. Langhans, and G.B. White. 2000. The Investment Analysis of Cea Hydroponic System Growing Boston Lettuce. ISHS Acta Horticulturae 536:269-276.
  • İlbasmış, E. ve B. Özkan. 2024. Economic Analysis of Tomato Production in Soilless Greenhouse in Antalya Province. 3rd International Conference on Sustainable Ecological Agriculture, March 6-8, 2024, Konya-Türkiye, pp.727-735.
  • Kilim, M., E. Yörük, E. Hazneci, H. Özer, and G.A.K. Gürdil. 2022. The Effect of Used Different Waste Growing Media on Soilless Lettuce Cultivation. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi 37 (2): 373-386.
  • Kurklu, A. 2022. A Feasibility Study for Different Crops in a High-tech Greenhouse in Türkiye. World Journal of Agriculture and Soil Science 8(3):1-10.
  • Majdalawi, M.L., A.A. Ghanayem, A.A. Alassaf, S. Schlüter, M.A. Tabieh, A.Z. Salman, M.W. Akash, and R.C. Pedroso, 2023. Economic Efficient Use of Soilless Techniques to Maximize Benefits for Farmers. AIMS Agriculture and Food 8(4):1038-1051.
  • Mir, M. S., N. B. Naikoo, R. H. Kanth, F. A. Bahar, M. A. Bhat, A. Nazir, S.S. Mahdi, Z. Amin, L. Singh, W. Raja, A. Saad, T.A. Bhat, T. Palmo, and T.A. Ahngar, 2022. Vertical farming: The future of agriculture: A review. The Pharma Innovation Journal 11(2):1175-1195.
  • Nejatian, A., A.S. Ganan, and A.O. Belgacem. 2016. Factors Affecting the Adoption of Soilless Production System in UAE. International Journal of Agricultural Extension 4(02):119-131.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice-Hall International. New Jersey.
  • Ölmez, A., V. Demircan, and A. Dalgıç. 2021. Economic Analysis of Tomato Production in Geothermal Greenhouses: A Case Study of Afyonkarahisar Province, Türkiye. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development 21(3):623-631.
  • Salisu, M.A., Y.O. Oyebamiji, O.K. Ahmed, N.A. Shamsudin, Y.S. Fairuz, O. Yusuff, M.R. Yusop, Z. Sulaiman and F. Arolu.. 2024. A Systematic Review of Emerging Trends in Crop Cultivation Using Soilless Techniques For Sustainable Agriculture And Food Security in Post-Pandemic. AIMS Agriculture and Food 9(2): 666–692.
  • Sipahioğlu, C., and T. Tipi. 2016. Cost Analysis of Farms That Produce Tomato in Soilless Greenhouses. Journal of Agricultural Faculty of Uludag University 30(Special Issue):24-32.
  • Sukprasert, P. and E. Wattanapreechanon. 2015. Situation and Adoption of Soilless Culture Technology for Vegetable Production in Thailand. Khon Kaen Agriculture Journal 43 (1) : 181-190.
  • TÜİK. 2023. Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/ Erişim Tarihi: 07.12.2023.
  • Türkten, H., and V. Ceyhan. 2023. Environmental Efficiency in Greenhouse Tomato Production Using Soilless Farming Technology. Journal of Cleaner Production 398:136482.
  • Tüzel, Y., A. Gül, G.B. Öztekin, S. Engindeniz, F. Boyacı, H. Duyar, E. Cebeci, ve T. Durdu. 2020. Türkiye’de Örtüaltı Yetiştiriciliği ve Yeni Gelişmeler. TMMOB Türkiye Ziraat Mühendisliği IX.Teknik Kongresi. 13-17 Ocak 2020. Ankara-Türkiye. s.725-750.
  • Tüzel, Y., A. Gül, H.Y. Daşgan, G.B. Öztekin, S. Engindeniz, ve H. F. Boyacı. 2015. Örtüaltı Yetiştiriciliğinde Değişimler ve Yeni Arayışlar. TMMOB Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi. 12-16 Ocak 2015. Ankara-Türkiye. s.685-709.
  • Varoğlu, S.T. 2022. Iğdır İli Tarım Üreticilerinin Sürdürülebilir Tarıma Olan Yaklaşımları. Doktora Tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü-Bursa.
  • Velasco, M.S.E., H.J.A. Lanot, J.M. Robles, K.M.D. Sacriz, M.B. Temporal, and E.R. Basilio. 2023. Understanding the Perceptions of Small-Scale Farmers Towards Hydroponics: A Thematic Analysis. International Journal of Environment, Engineering and Education. 5(2):56-62.
  • Yavuz, K., O. Toksoz, and D. Berber. 2023. Are Soilless Agriculture Technologies A Sustainable Solution for the Future? Frontiers in Life Sciences and Related Technologies 4(3):157-170.
  • Yücel Engindeniz, D. 2013. Recent Developments in Greenhouse Vegetable Production and Marketing in Türkiye. 24th International Scientific-Expert Conference on Agriculture and Food Industry. September 25-29, 2013. Sarajevo/Bosna and Herzegovina. 304-308 pp.
  • Yücel Engindeniz, D. 2017. Serada Hıyar Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yönleri ve Yatırım Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi 23(1):123-132.
  • Yücel Engindeniz, D., and K. Uçar, 2015. Economic Aspects of Greenhouse Tomato Production in Türkiye. 26th International Scientific-Expert Conference on Agriculture and Food Industry. September 27-30, 2015. Sarajevo/Bosna and Herzegovina. 377-381 pp.
There are 52 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Farm Enterprises
Journal Section Makaleler
Authors

Mustafa Özgür 0000-0002-8544-1918

Sait Engindeniz 0000-0002-7371-3330

Görkem Öztürk 0000-0003-3767-0537

Publication Date December 31, 2024
Submission Date July 11, 2024
Acceptance Date September 18, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 34 Issue: 2

Cite

APA Özgür, M., Engindeniz, S., & Öztürk, G. (2024). Sera Sebze Üreticilerinin Topraksız Teknikleri Kullanma Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir’in Menderes İlçesi Örneği. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 34(2), 109-119. https://doi.org/10.18615/anadolu.1514390
AMA Özgür M, Engindeniz S, Öztürk G. Sera Sebze Üreticilerinin Topraksız Teknikleri Kullanma Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir’in Menderes İlçesi Örneği. ANADOLU. December 2024;34(2):109-119. doi:10.18615/anadolu.1514390
Chicago Özgür, Mustafa, Sait Engindeniz, and Görkem Öztürk. “Sera Sebze Üreticilerinin Topraksız Teknikleri Kullanma Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir’in Menderes İlçesi Örneği”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 34, no. 2 (December 2024): 109-19. https://doi.org/10.18615/anadolu.1514390.
EndNote Özgür M, Engindeniz S, Öztürk G (December 1, 2024) Sera Sebze Üreticilerinin Topraksız Teknikleri Kullanma Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir’in Menderes İlçesi Örneği. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 34 2 109–119.
IEEE M. Özgür, S. Engindeniz, and G. Öztürk, “Sera Sebze Üreticilerinin Topraksız Teknikleri Kullanma Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir’in Menderes İlçesi Örneği”, ANADOLU, vol. 34, no. 2, pp. 109–119, 2024, doi: 10.18615/anadolu.1514390.
ISNAD Özgür, Mustafa et al. “Sera Sebze Üreticilerinin Topraksız Teknikleri Kullanma Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir’in Menderes İlçesi Örneği”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 34/2 (December 2024), 109-119. https://doi.org/10.18615/anadolu.1514390.
JAMA Özgür M, Engindeniz S, Öztürk G. Sera Sebze Üreticilerinin Topraksız Teknikleri Kullanma Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir’in Menderes İlçesi Örneği. ANADOLU. 2024;34:109–119.
MLA Özgür, Mustafa et al. “Sera Sebze Üreticilerinin Topraksız Teknikleri Kullanma Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir’in Menderes İlçesi Örneği”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 34, no. 2, 2024, pp. 109-1, doi:10.18615/anadolu.1514390.
Vancouver Özgür M, Engindeniz S, Öztürk G. Sera Sebze Üreticilerinin Topraksız Teknikleri Kullanma Eğilimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir’in Menderes İlçesi Örneği. ANADOLU. 2024;34(2):109-1.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016