BANKA BİRLEŞMELERİ VE TÜRKİYE'DE BANKA BİRLEŞMELERİNİN OLASI ETKİLERİ
Abstract
1980'1i yılların başından itibaren, hem Avrupa'da hem de ABD'de makroekonomik gelişmeler ve mevzuat değişmeleri ile banka birleşmelerinin sayısı artmıştır.
Türkiye'de yapılan son düzenlemeler ile bankaların birleşmeleri kolaylaştırılmış ve banka birleşmeleri için önemli vergi teşvikleri getirilmiştir.
Bu çalışmada, öncelikle banka birleşmelerinin çeşitleri ve amaçları, gelişmiş ülkelerdeki banka birleşmelerinin gelişimi ve sonuçları incelenmiştir. Daha sonra, Türk bankacılık sistemi ile AB bankacılık sistemi karşılaştırılarak, Türkiye'de son yıllarda başlayan banka birleşmelerinin muhtemel sonuçları belirlenmiştir.
Keywords
References
- ERGER, Ailen N., "The Efficiency of Financial lnstitutions", Journal of Banking and Finance, 1973, N.17.
- BRIGHAM, Eugene F., Fundamentals of Financial Management, The Tryden Press, Orlando, 1992.
- EKİNCİOGLU, Yavuz, "Banka Birleşmeleri, Sorunlar, Önlemler ve Öneriler", Denizbank A.Ş., Ekim 2000.
- ERDÖNMEZ, A.Pelin, "Sistemik Banka Yeniden Yapılandırmasına Teorik Olarak Yaklaşım", TBB, Haziran 2001.
- HAWAWINI, Gabrial A., Mergers and Acquistions in The U.S. Banking lndustry:Euidence From The Capital Market, Elsevier Science Publishers, 1990.
- HOUSTON, John F., RYNGAERT, Michael O., "The Overall Gains From Large Bank Mergers", Journal of Banking and Finance, N.18, 1994.
- LINDER, Jane C. CRANE, Dwight b., "Bank Mergers:lntegration and Profitablity", Journal of Financial Services Researcçh, N.7, 1992.
- PALIA, Dairus, "Recent Evidence on Bank Megers", Financial Markets lnstitutions lnstruments, V.3, N.5, 1994.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Finance
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
December 1, 2002
Submission Date
December 30, 1899
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2002 Volume: 18 Number: 1