Amaç: Supraglottik hava yolu cihazı ile havayolu güvenliğin sağladığımız çalışmamızda fentanil ve remifentanil gibi iki farklı opiodin probe küretaj ogularında uyanma parametreleri, hemodinamik etkiler, anestezi sonrası bakım ünitesi (PACU)’ da kalış süresi, ağrı ve bulantı kusma üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık.
Yöntemler: Probe küretaj cerrahisi planlanan 66 hasta Fentanil (Grup F, n = 33) ve Remifentanil (Grup R, n = 33) guruplarına randomize olarak dağıtıldı. Anestezi indüksiyonunda her iki grupta 2.5 mg/kg propofol i.v, Grup F’ de 2.5 mcg/kg fentanil i.v, Grup R’ de ise 2-4 mcg/kg i.v remifentanil bolus olarak uygulandı ve kas gevşetici bir ajan kullanılmadı. Hastanın vücut ağırlığına göre laringeal maske boyutu seçildi ve kaf basıncı bir manometre kullanılarak 60 cm H2O’ya ayarlandı. Anestezi indüksiyonunda her iki grupta 2.5 mg/kg propofol, Grup F’ de 2.5 mcg/kg fentanil, Grup R’ de ise 2-4 mcg/kg i.v remifentanil bolus olarak uygulandı ve kas gevşetici bir ajan kullanılmadı. Hastanın vücut ağırlığına göre laringeal maske boyutu seçildi ve kaf basıncı bir manometre kullanılarak 60 cm H2 O’ya ayarlandı.
Bulgular: Çalışmamızda her iki grubun demografik verileri benzerdi. Ekstübasyon ve uyanma süresi Grup R’de daha kısaydı. Gruplararası fark anlamlı idi (p<0,001). Hemodinamik verilerden ortalama arter basıncı (MAP) değerleri; T1, T3, T5 zaman aralığında Grup R’ de daha düşüktü. Kalp atış hızı (HR) değerleri Grup R’de anlamlı olarak daha düşüktü. Her iki zaman aralığında gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark vardı (p: 0,014, p: 0,037)
Sonuçlar: Çalışmamızda edilen probe küretaj olgularında remifentanilin fentanile göre daha iyi bir hemodinamik stabilite sağladığı, ekstübasyon ve uyanma sürelerini daha kısa olduğu, bulantı kusma insidansının daha az olduğu görüldü. Bu nedenle supraglottik hava yolu cihazlarıyla birlikte remifentanil kullanımının anestezi yönetiminde iyi bir alternatif olduğunu düşünmekteyiz.
Aim: We aimed to investigate the effects of two different opioids, fentanyl, and remifentanil, on waking parameters, hemodynamic effects, duration of stay in the post-anesthesia care unit (PACU), pain and nausea and vomiting in patients undergoing probe curettage surgery.
Methods: Sixty-six patients scheduled for probe curettage surgery were randomly divided into Fentanyl (Group F, n = 33) and Remifentanil (Group R, n = 33) groups. For induction of anesthesia, 2.5 mg/kg propofol was administered as a bolus in both groups, 2.5 mcg/kg fentanyl in Group F and 2-4 mcg/kg i.v. remifentanil in Group R. No muscle relaxant agent was used. The laryngeal mask size was selected according to the patient’s body weight. For induction of anesthesia, 2.5 mg/kg propofol was administered as a bolus in both groups, 2.5 mcg/kg fentanyl in Group F, and 2-4 mcg/kg i.v. remifentanil in Group R. No muscle relaxant was used. The laryngeal mask size was selected according to the patient’s body weight and the cuff pressure was adjusted to 60 cm H2O using a manometer.
Results: The demographic data of both groups were similar in our study. Extubation time was shorter in Group R. The difference between the groups was significant (p<0.001). The awakening time was also significantly shorter in Group R (p<0.001). Among the hemodynamic data, MAP values were lower in Group R at T1, T3, and T5 time intervals. HR values were significantly lower in Group R. There was a statistically significant difference between the groups in both time intervals (p: 0.014, p: 0.037)
Conclusions: In our study, remifentanil provided better hemodynamic stability, shorter extubation and awakening times, and lower incidence of nausea and vomiting than fentanyl in probe curettage cases. Therefore, we suggest that the use of remifentanil with supraglottic airway devices is a good alternative in anesthesia management.
Awakening from anesthesia curettage day surgery fentanyl laryngeal mask airway remifentanyl
Conflict-of-Interest and Financial Disclosure The authors declare that they have no conflict of interest to disclose. The authors also declare that they did not receive any financial support for the study.
No
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Anaesthesiology |
Journal Section | ORIGINAL ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | September 23, 2024 |
Submission Date | May 29, 2024 |
Acceptance Date | July 10, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |
This Journal licensed under a CC BY-NC (Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0) International License.