Chewing, defined as the grinding of food with the teeth and its mixture with saliva and transformation into a swallowable bolus, requires coordinated operation of many structures including bone, muscle, and soft tissues. For accurate assessment, identification of possible causes, and determination of a patient-specific therapeutic approach, it is essential that the structures, developmental changes, and neurological control mechanisms involved in chewing be known well. The present study reviews information on all these factors.
Yiyeceklerin dişler ile öğütülmesi ve tükürük ile karıştırılarak yutulabilir bolus haline getirilmesi olarak tanımlanan çiğneme, kemik, kas ve yumuşak dokular gibi birçok yapının koordinasyon içinde çalışmasını gerektirir. Çiğneme bozukluğunda doğru değerlendirme, olası nedenlerin tanımlanması ve hastaya özel tedavi yaklaşımının belirlenmesi için çiğnemede görevli yapıların, büyümeye bağlı değişikliklerin ve nörolojik kontrol mekanizmalarının iyi bilinmesi şarttır. Bu çalışmada tüm bu etmenlere dair bilgiler derlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | REVİEW |
Authors | |
Publication Date | January 29, 2022 |
Acceptance Date | April 15, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 |
This Journal licensed under a CC BY-NC (Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0) International License.