Aim: Recently, the resistance of pathogenic microorganisms due to the unconscious use of antibiotics has caused new antibiotic searches. In this study, it was aimed to determine the antimicrobial activity of ıstranca oak (Quercus hartwıssıana Steven) extracts against bacterial and fungal pathogens.
Materials and Methods: The plant was extracted with ethanol, formaldehyde, acetone, ethyl acetate and methanol solvents. After taking 50 μl of these extracts and injecting them into the sterile discs, the discs were dried in sterile environment for 24 h in order not to solvents present in the extracts affect the result. Antimicrobial activity was researched by disc diffusion method against Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella spp., methicillin resistant Staphylococcus aureus, methicillin susceptible Staphylococcus aureus (MSSA), Staphylococcus epidermidis, Enterococcus spp., Candida albicans, Candida glabrata and Candida tropicalis species.
Results: In the study, it was determined that the extract prepared with ethanol showed the widest zone diameter against Enterococcus spp. (8mm) and S.epidermidis (8mm); extracts prepared with formaldehyde and ethyl acetate showed the widest zone diameter against E.coli (16mm,28mm); extract prepared with acetone showed the widest zone diameter against Enterococcus spp. (21mm); extract prepared with methanol showed the widest zone diameter against MSSA (28mm). Among the yeasts; extract prepared with ethanol showed the widest zone diameter against C.glabrata (12mm); extract prepared with formaldehyde showed the widest zone diameter against C.albicans (28mm) and C.tropicalis (28mm); extracts prepared with acetone, ethyl acetate and methanol showed the widest zone diameter against C.albicans (19mm,30mm,22mm).
Discussion and Conclusion: The extract prepared with ethyl acetate of the plant had higher antimicrobial activity than the others. In addition, it is thought that it is important to conduct in vivo antimicrobial studies on the antimicrobial effect of the naturally grown in our country because of the wide zone diameter of ıstranca oak was found to be against E.coli, S.aureus and C.albicans strains.
Amaç: Son zamanlarda antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımı ile patojen
mikroorganizmaların direnç kazanması, yeni antibiyotik arayışlarına neden
olmaktadır. Bu çalışmada, ıstranca meşesi (Quercus hartwıssıana Steven)
kabuğu ekstraktlarının, bakteriyel ve fungal patojenlere karşı antimikrobiyal
aktivitesinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler:
Istranca meşesinin, etanol, formaldehit,
aseton, etil asetat ve metanol çözücüleri ile ekstraksiyonu
gerçekleştirilmiştir. Bu ekstraktlardan 50µl alınarak steril disklere emdirildikten
sonra ekstraktlarda bulunan çözücülerin sonucu etkilememesi amacıyla diskler 24
saat steril ortamda kurutulmuştur. Disk difüzyon yöntemi ile Pseudomonas
aeruginosa, Acinetobacter baumannii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae,
Salmonella spp., metisilin dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), metisilin duyarlı
Staphylococcus aureus (MSSA), Staphylococcus epidermidis,
Enterococcus spp., Candida albicans, Candida glabrata ve Candida
tropicalis türlerine karşı antimikrobiyal aktivite araştırılmıştır
Bulgular: Çalışmada,
etanolle hazırlanan ekstraktın en geniş zon çapını Enterococcus spp.(8
mm) ve S. epidermidis (8 mm) suşlarında; formaldehit ve etil
asetatla hazırlanan ekstraktların en geniş zon çapını E. coli suşunda
(16 mm, 28 mm); asetonla hazırlanan ekstraktın en geniş zon çapını Enterococcus
spp. suşunda (21 mm); metanolle hazırlanan ekstraktın ise en geniş zon
çapını MSSA suşunda (28 mm) oluşturduğu belirlenmiştir. Mayalarda ise, etanolle
hazırlanan ekstraktın en geniş zon çapını C. glabrata suşunda (12
mm); formaldehitle hazırlanan ekstraktın en geniş zon çapını C.
albicans (28 mm) ve C. tropicalis (28 mm) suşlarında; aseton, etil asetat ve metanolle
hazırlanan ekstraktların en geniş zon çapını C. albicans suşunda(19
mm, 30 mm, 22 mm) oluşturduğu saptanmıştır.
Sonuç::
Istranca meşesinin etil asetat ile elde edilen ekstraktının diğer
çözücülerle elde edilen ekstraktlara oranla, çalışmaya alınan suşlarda daha
geniş duyarlılık zon çapı oluşturduğu saptanmıştır. Ayrıca en geniş zon çapını E.coli,
S.aureus ve C.albicans türlerinde oluşturduğundan,
ülkemizde doğal olarak yetişen ıstranca meşesinin inhibe edici etkisine yönelik
in vivo antimikrobiyal çalışmalar yapılmasının önemli olduğu
düşünülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | ORIGINAL ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | September 26, 2018 |
Acceptance Date | May 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 23 Issue: 3 |
This Journal licensed under a CC BY-NC (Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0) International License.