Abstract
Amaç: Bu çalışmada, migren atağına bağlı başağrısı şikayetiyle acil servise (AS) başvuran hastalarda ilk başvuruda ölçülen serum C-Reaktif Protein (CRP)/Albumin ve Nötrofil/lenfosit (NLO) oranlarının, MIDAS (Migrene bağlı iş kaybı değerlendirme ölçeği) skoru ile ölçülen migren ilişkili iş göremezlik durumunun derecesini tahmin etmedeki rolünün araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Haziran 2019-Ağustos 2019 tarihleri arasında acil service başvuran ve migren atak tanısı konulan hastalar dahil edildi. Hastalar MIDAS skoruna göre gruplara ayrıldı. Ayrıca auralı ve aurasız migren atak hastaları olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Gruplar arasında yaş, serum CRP/Albumin ve NLO değerleri karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya 45’i erkek (%17,9), 207’si kadın (%82,1) olmak üzere toplam 252 migren atak tanısı konulan hasta dahil edildi. Aurası olan hastaların yaş ortalaması 39,6±11,9 yıl (yaş aralığı; 18-80), aurası olmayan hastaların yaş ortalaması 35,8±9,4 yıl (yaş aralığı; 18-89) olup, her iki grupta yaş ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0,005). Ancak ortalama serum CRP/Albumin ve NLO düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. MIDAS skoruna göre gruplar arasında yaş ortalaması açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p<0,001). Ek olarak, MIDAS skoru ile yaş arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı (rho=0,242 ve p<0,001). Ancak ortalama serum CRP/Albumin ve NLO düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,794 ve p=0,266, sırasıyla).
Sonuç: Migren atağı ile acil servise başvuran hastalarda serum CRP/Albumin ve NLO düzeyleri MIDAS skoru ile ölçülen migren ilişkili iş göremezlik durumunun şiddetini tahmin etmede yararlı değildir. Ancak yaş artıkça migren ilişkili iş göremezlik durumunun şiddetinin arttığı söylenebilir.