Amaç: Birinci basamak sağlık hizmetleri, obezitenin yönetimi ve önlenmesi amacıyla sağlığın teşviki, tıbbi beslenme tedavisi, sağlık eğitimi ve tıbbi/disiplinler arası bakım gibi hizmetleri kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı, birinci basamak sağlık hizmet birimlerinde sunulan beslenme ve diyet danışmanlığı müdahalelerinin etkinliğini araştırmaktır.
Yöntem: Çalışma, Karabük ve ilçelerindeki Sağlıklı Hayat Merkezi Diyabet ve Obezite Danışma Birimi’ne başvuran 446 bireyin (24 erkek, 422 kadın) 16 haftalık verilerinin değerlendirilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların demografik bilgileri, aile öyküleri, beslenme/vitamin takviyesi kullanımı, hastalık ve ilaç bilgileri ile antropometrik ölçümleri veri tabanına kaydedilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin %94,6’sı kadın, %5,4’ü erkek, yaş ortalaması 45,7±11,6 yıldır. Başlangıçta katılımcıların %31,4’ü fazla kilolu, %58,7’si obez, %9,9’u morbid obez olarak sınıflandırılmıştır. 16. haftanın sonunda bu oranlar sırasıyla %3,8 normal kilolu, %34,3 fazla kilolu, %53,6 obez ve %8,3 morbid obez olarak değişmiştir (p<0,05). Beden kitle indeksi (BKİ) ile ilişkili durumları etkileyen faktörler incelendiğinde, hipertansiyon varlığı ve ilaç kullanımı ile anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Hipertansiyonu olan bireylerin %66,2’si, ilaç kullananların ise %59,0’ı obezdir (p<0,05). Ayrıca başlangıç ağırlığı ile kilo kaybı arasında yapılan t-testi sonucunda anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,01). Başlangıçta daha yüksek ağırlığa sahip katılımcıların, süreci daha fazla kilo kaybederek tamamladıkları gözlemlenmiştir. Diğer korelasyon analizleri de katılımcıların 16. haftadaki ağırlıkları ile kilo kaybı miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki göstermiştir (p<0,01).
Sonuç: Çalışmada, bireylerin tıbbi beslenme tedavisine uyum sağladığı ve bu süreçte antropometrik ölçümlerde anlamlı değişimlerin meydana geldiği görülmüştür. Birinci basamakta obezite yönetimine dair ağırlık yönetimi hizmetlerinin etkinliğini araştıran daha geniş örneklemlerle yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Aim: Primary health care units include services such as health promotion, medical nutrition therapy, health education, medical and interdisciplinary care for the management and prevention of obesity. The main aim of this study was to investigate the effectiveness of nutrition and diet counselling interventions in primary health care units.
Method: The study was conducted by evaluating the 16-week data of 446 individuals (24 males, 422 females) who applied to the dietitian at the Healthy Life Centre Diabetes and Obesity Counselling Unit in Karabük and the districts of Karabük. Demographic information, family history, nutritional/vitamin supplementation status, disease and medication information, and anthropometric measurements of the individuals were entered into the database.
Results: Of the individuals who participated in the study, 94.6% were female, 5.4% were male, and the mean age was 45.7±11.6 years. At baseline, 31.4% of the participants were classified as overweight, 58.7% as obese, 9.9% as morbidly obese, and at the end of the 16th week, 3.8% were classified as normal, 34.3% as overweight, 53.6% as obese, and 8.3% as morbidly obese (p<0.05). When the factors affecting BMI-related conditions were analysed, a significant relationship was found with the presence of hypertension and drug use. While 66.2% of individuals with hypertension were obese, 59.0% of those taking medication were obese (p<0.05). In addition, a significant relationship was found between baseline weight and the amount of weight loss as a result of t-test (p<0.01). Participants with higher starting weight completed the process with more weight loss. In other correlation analyses, a statistically significant correlation was found between the participants’ weight at the end of the 16th week and the amount of weight loss, initial weight and follow-up period (p<0.01).
Conclusions: In the study, it was observed that individuals complied with medical nutrition treatments and significant changes occurred in anthropometric measurements in this process. Future studies on obesity management in weight management services in primary care need to be conducted with larger samples.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Services and Systems (Other) |
Journal Section | ORIGINAL ARTICLE |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2025 |
Submission Date | July 10, 2024 |
Acceptance Date | April 28, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 30 Issue: 3 |
This Journal licensed under a CC BY-NC (Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0) International License.