Review
BibTex RIS Cite

Covid 19 Pandemisi Sebebiyle Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Amaçlı Tüketilen Propolis İçeren Takviye Edici Gıdaların Özellikleri ve Kullanımı

Year 2022, Volume: 1 Issue: 1, 36 - 52, 24.06.2022

Abstract

COVID-19 ilk olarak Çin’de gözlenmiştir ve kısa sürede tüm dünyaya hızla yayılmıştır. Bu durum Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 salgınını küresel bir pandemi olarak açıklamasına yol açmıştır. COVID-19 pandemisinin sebep olduğu yüksek sayıda ölümler ve diğer türde zararlar dikkate alındığında, yeni koronavirüsü potansiyel olarak durdurabilecek, güvenilir, bulaşıcılığını azaltacak ve/veya enfeksiyon semptomlarını hafifletebilecek tedavilerin bulunmasına acil ihtiyaç duyulmaktadır. Propolisin içerdiği flavonoidlerin pek çok antiviral etkileri olduğu önceki araştırmalarda tespit edilmiştir ve antiviral mekanizması sebebiyle 2019’da çok hızlı yayılan COVID-19 tedavisi sürecinde kullanılabilirliği konusunda araştırılması gereken bir bileşen olarak görülmüştür. Biyoaktif bitki parçaları ve reçineden arılar tarafından yapılan doğal bir ürün olan propolis, bağışıklık sistemini düzenleyici etkisiyle sağlığı destekleyici olarak bilinirliği sebebiyle, önceden beri dünyanın pek çok bölgesinde büyük oranda kullanılmaktadır. Ham propolisin kimyasal bileşimi ve biyolojik aktiviteleri bitki türü kaynağına, arı türüne, iklim özellikleri gibi çevresel faktörlere, propolisin hasat zamanı ve tekniğine göre, hatta kullanılan ekstraksiyon sıvısı ve metoduna göre değişkenlik göstermektedir. Propolisin botanik kaynağının tespit edilmesi, propolisi tanımlamada ve propolis standartlaştırma çalışmalarında çok önemlidir. Genel olarak propolis, polifenol (flavonoidler, fenolik asitler ve esterler), fenolik aldehitler ve ketonlar, vb. içermektedir. Propolis ile yapılan diğer laboratuvar araştırmaları propolisin; antiseptik, antienflamatuar, antioksidan, antibakteriyel, antimikotik, antifungal, natiülser, antikanser, yara iyileştirici ve bağışıklığı düzenleyici özellikler gibi pek çok biyolojik etkinliğe sahip olduğunu kaydetmiştir. Propolis ekstraksiyon metodları son ürün özelliklerini etkileyebilmektedir çünkü farklı çözücüler farklı bileşenleri çözmekte ve ekstrakte etmektedir. Propolis içeren gıda takviyelerinin güvenilirliği tüketiciler için oldukça önemlidir.

Thanks

Bu çalışma Fatma Özenen’in “Covid 19 Pandemisi Sebebiyle Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Amaçlı Tüketilen Propolis İçeren Takviye Edici Gıdaların Ülkemizde ve Diğer Ülkelerde Kullanımı ve Denetim Süreçleri” isimli Yüksek Lisans Tezinden üretilmiştir. Bu çalışmaya katkılarından dolayı sayın Dr. Öğr. Üyesi Murat Soyseven’e teşekkürlerimi sunarım.

References

  • Aldana-Mejía, J. A., Ccana-Ccapatinta, G. V., Ribeiro, V. P., Arruda, C., Veneziani, R. C., Ambrósio, S. R., & Bastos, J. K. (2021). A validated HPLC-UV method for the analysis of phenolic compounds in Brazilian red propolis and Dalbergia ecastaphyllum. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 198, 114029.
  • Anjum, S. I., Ullah, A., Khan, K. A., Attaullah, M., Khan, H., Ali, H., . . . Ghramh, H. A. (2019). Composition and functional properties of propolis (bee glue): A review. Saudi Journal of Biological Sciences, 26(7), 1695-1703.
  • Ayseli, Y. I., Aytekin, N., Buyukkayhan, D., Aslan, I., & Ayseli, M. T. (2020). Food policy, nutrition and nutraceuticals in the prevention and management of COVID-19: Advice for healthcare professionals. Trends in Food Science & Technology, 105, 186-199.
  • Bankova, V. (2005). Chemical diversity of propolis and the problem of standardization. Journal of Ethnopharmacology, 100(1-2), 114-117.
  • Barreca, D., Trombetta, D., Smeriglio, A., Mandalari, G., Romeo, O., Felice, M. R., . . . Nabavi, S. M. (2021). Food flavonols: Nutraceuticals with complex health benefits and functionalities. Trends in Food Science & Technology, 117, 194-204.
  • Berretta, A. A., Silveira, M. A. D., Capcha, J. M. C., & De Jong, D. (2020). Propolis and its potential against SARS-CoV-2 infection mechanisms and COVID-19 disease: Running title: Propolis against SARS-CoV-2 infection and COVID-19. Biomedicine & Pharmacotherapy, 131, 110622.
  • Celik, C., Gencay, A., & Ocsoy, I. (2021). Can food and food supplements be deployed in the fight against the COVID 19 pandemic? Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects, 1865(2), 129801.
  • Cui, J., Duan, X., Ke, L., Pan, X., Liu, J., Song, X., . . . Fan, Y. (2021). Extraction, purification, structural character and biological properties of propolis flavonoids: A review. Fitoterapia, 105106.
  • Guzelmeric, E., Yuksel, P. I., Yaman, B. K., Sipahi, H., Celik, C., Kırmızıbekmez, H., . . . Yesilada, E. (2021). Comparison of antioxidant and anti-inflammatory activity profiles of various chemically characterized Turkish propolis sub-types: Which propolis type is a promising source for pharmaceutical product development? Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 203, 114196.
  • Irigoiti, Y., Navarro, A., Yamul, D., Libonatti, C., Tabera, A., & Basualdo, M. (2021). The use of propolis as a functional food ingredient: A review. Trends in Food Science & Technology, 115, 297-306.
  • Kutluca, S. (2003). Propolis üretim yöntemlerinin koloni performansı ve propolisin kimyasal özellikleri üzerine etkileri. Atatürk Üniv. Fen Bil. Enst. Zootekni Anabilim Dalı (Doktora Tezi), Erzurum.
  • Montenegro-Landívar, M. F., Tapia-Quirós, P., Vecino, X., Reig, M., Valderrama, C., Granados, M., . . . Saurina, J. (2021). Polyphenols and their potential role to fight viral diseases: An overview. Science of the Total Environment, 801, 149719.
  • Ozdal, T., Ceylan, F. D., Eroglu, N., Kaplan, M., Olgun, E. O., & Capanoglu, E. (2019). Investigation of antioxidant capacity, bioaccessibility and LC-MS/MS phenolic profile of Turkish propolis. Food Research International, 122, 528-536.
  • Özkök, A., Keskin, M., Samancı, A. E. T., Önder, E. Y., & Takma, Ç. (2021). Determination of antioxidant activity and phenolic compounds for basic standardization of Turkish propolis. Applied Biological Chemistry, 64(1), 1-10.
  • Ristivojević, P., Dimkić, I., Guzelmeric, E., Trifković, J., Knežević, M., Berić, T., . . . Stanković, S. (2018). Profiling of Turkish propolis subtypes: Comparative evaluation of their phytochemical compositions, antioxidant and antimicrobial activities. LWT, 95, 367-379.
  • Rojczyk, E., Klama-Baryła, A., Łabuś, W., Wilemska-Kucharzewska, K., & Kucharzewski, M. (2020). Historical and modern research on propolis and its application in wound healing and other fields of medicine and contributions by Polish studies. Journal of Ethnopharmacology, 262, 113159.
  • Russo, M., Moccia, S., Spagnuolo, C., Tedesco, I., & Russo, G. L. (2020). Roles of flavonoids against coronavirus infection. Chemico-biological interactions, 328, 109211.
  • Sforcin, J. (2007). Propolis and the immune system: a review. Journal of Ethnopharmacology, 113(1), 1-14.
  • Sforcin, J. M., & Bankova, V. (2011). Propolis: is there a potential for the development of new drugs? Journal of Ethnopharmacology, 133(2), 253-260.
  • Silveira, M. A. D., De Jong, D., Berretta, A. A., dos Santos Galvão, E. B., Ribeiro, J. C., Cerqueira-Silva, T., . . . Teixeira, M. B. (2021). Efficacy of Brazilian green propolis (EPP-AF®) as an adjunct treatment for hospitalized COVID-19 patients: A randomized, controlled clinical trial. Biomedicine & Pharmacotherapy, 138, 111526.
  • Sorkun, K., Yılmaz, B., Özkırım, A., Özkök, A., Gençay, Ö. 2012. Yaşam İçin Arılar. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yayın No:5. Önder Matbaacılık Ltd. Şti, Ankara
  • Yeşilada, E. (2019). Apiterapi. (4. Baskı). İstanbul: Hayykitap.
Year 2022, Volume: 1 Issue: 1, 36 - 52, 24.06.2022

Abstract

References

  • Aldana-Mejía, J. A., Ccana-Ccapatinta, G. V., Ribeiro, V. P., Arruda, C., Veneziani, R. C., Ambrósio, S. R., & Bastos, J. K. (2021). A validated HPLC-UV method for the analysis of phenolic compounds in Brazilian red propolis and Dalbergia ecastaphyllum. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 198, 114029.
  • Anjum, S. I., Ullah, A., Khan, K. A., Attaullah, M., Khan, H., Ali, H., . . . Ghramh, H. A. (2019). Composition and functional properties of propolis (bee glue): A review. Saudi Journal of Biological Sciences, 26(7), 1695-1703.
  • Ayseli, Y. I., Aytekin, N., Buyukkayhan, D., Aslan, I., & Ayseli, M. T. (2020). Food policy, nutrition and nutraceuticals in the prevention and management of COVID-19: Advice for healthcare professionals. Trends in Food Science & Technology, 105, 186-199.
  • Bankova, V. (2005). Chemical diversity of propolis and the problem of standardization. Journal of Ethnopharmacology, 100(1-2), 114-117.
  • Barreca, D., Trombetta, D., Smeriglio, A., Mandalari, G., Romeo, O., Felice, M. R., . . . Nabavi, S. M. (2021). Food flavonols: Nutraceuticals with complex health benefits and functionalities. Trends in Food Science & Technology, 117, 194-204.
  • Berretta, A. A., Silveira, M. A. D., Capcha, J. M. C., & De Jong, D. (2020). Propolis and its potential against SARS-CoV-2 infection mechanisms and COVID-19 disease: Running title: Propolis against SARS-CoV-2 infection and COVID-19. Biomedicine & Pharmacotherapy, 131, 110622.
  • Celik, C., Gencay, A., & Ocsoy, I. (2021). Can food and food supplements be deployed in the fight against the COVID 19 pandemic? Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects, 1865(2), 129801.
  • Cui, J., Duan, X., Ke, L., Pan, X., Liu, J., Song, X., . . . Fan, Y. (2021). Extraction, purification, structural character and biological properties of propolis flavonoids: A review. Fitoterapia, 105106.
  • Guzelmeric, E., Yuksel, P. I., Yaman, B. K., Sipahi, H., Celik, C., Kırmızıbekmez, H., . . . Yesilada, E. (2021). Comparison of antioxidant and anti-inflammatory activity profiles of various chemically characterized Turkish propolis sub-types: Which propolis type is a promising source for pharmaceutical product development? Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 203, 114196.
  • Irigoiti, Y., Navarro, A., Yamul, D., Libonatti, C., Tabera, A., & Basualdo, M. (2021). The use of propolis as a functional food ingredient: A review. Trends in Food Science & Technology, 115, 297-306.
  • Kutluca, S. (2003). Propolis üretim yöntemlerinin koloni performansı ve propolisin kimyasal özellikleri üzerine etkileri. Atatürk Üniv. Fen Bil. Enst. Zootekni Anabilim Dalı (Doktora Tezi), Erzurum.
  • Montenegro-Landívar, M. F., Tapia-Quirós, P., Vecino, X., Reig, M., Valderrama, C., Granados, M., . . . Saurina, J. (2021). Polyphenols and their potential role to fight viral diseases: An overview. Science of the Total Environment, 801, 149719.
  • Ozdal, T., Ceylan, F. D., Eroglu, N., Kaplan, M., Olgun, E. O., & Capanoglu, E. (2019). Investigation of antioxidant capacity, bioaccessibility and LC-MS/MS phenolic profile of Turkish propolis. Food Research International, 122, 528-536.
  • Özkök, A., Keskin, M., Samancı, A. E. T., Önder, E. Y., & Takma, Ç. (2021). Determination of antioxidant activity and phenolic compounds for basic standardization of Turkish propolis. Applied Biological Chemistry, 64(1), 1-10.
  • Ristivojević, P., Dimkić, I., Guzelmeric, E., Trifković, J., Knežević, M., Berić, T., . . . Stanković, S. (2018). Profiling of Turkish propolis subtypes: Comparative evaluation of their phytochemical compositions, antioxidant and antimicrobial activities. LWT, 95, 367-379.
  • Rojczyk, E., Klama-Baryła, A., Łabuś, W., Wilemska-Kucharzewska, K., & Kucharzewski, M. (2020). Historical and modern research on propolis and its application in wound healing and other fields of medicine and contributions by Polish studies. Journal of Ethnopharmacology, 262, 113159.
  • Russo, M., Moccia, S., Spagnuolo, C., Tedesco, I., & Russo, G. L. (2020). Roles of flavonoids against coronavirus infection. Chemico-biological interactions, 328, 109211.
  • Sforcin, J. (2007). Propolis and the immune system: a review. Journal of Ethnopharmacology, 113(1), 1-14.
  • Sforcin, J. M., & Bankova, V. (2011). Propolis: is there a potential for the development of new drugs? Journal of Ethnopharmacology, 133(2), 253-260.
  • Silveira, M. A. D., De Jong, D., Berretta, A. A., dos Santos Galvão, E. B., Ribeiro, J. C., Cerqueira-Silva, T., . . . Teixeira, M. B. (2021). Efficacy of Brazilian green propolis (EPP-AF®) as an adjunct treatment for hospitalized COVID-19 patients: A randomized, controlled clinical trial. Biomedicine & Pharmacotherapy, 138, 111526.
  • Sorkun, K., Yılmaz, B., Özkırım, A., Özkök, A., Gençay, Ö. 2012. Yaşam İçin Arılar. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yayın No:5. Önder Matbaacılık Ltd. Şti, Ankara
  • Yeşilada, E. (2019). Apiterapi. (4. Baskı). İstanbul: Hayykitap.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Reviews
Authors

Fatma Özenen This is me 0000-0001-7597-3323

Göksel Arli 0000-0003-2559-1196

Publication Date June 24, 2022
Submission Date May 16, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Özenen, F., & Arli, G. (2022). Covid 19 Pandemisi Sebebiyle Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Amaçlı Tüketilen Propolis İçeren Takviye Edici Gıdaların Özellikleri ve Kullanımı. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim Ve Uygulama Dergisi, 1(1), 36-52.
AMA Özenen F, Arli G. Covid 19 Pandemisi Sebebiyle Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Amaçlı Tüketilen Propolis İçeren Takviye Edici Gıdaların Özellikleri ve Kullanımı. ANAMEUD. June 2022;1(1):36-52.
Chicago Özenen, Fatma, and Göksel Arli. “Covid 19 Pandemisi Sebebiyle Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Amaçlı Tüketilen Propolis İçeren Takviye Edici Gıdaların Özellikleri Ve Kullanımı”. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim Ve Uygulama Dergisi 1, no. 1 (June 2022): 36-52.
EndNote Özenen F, Arli G (June 1, 2022) Covid 19 Pandemisi Sebebiyle Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Amaçlı Tüketilen Propolis İçeren Takviye Edici Gıdaların Özellikleri ve Kullanımı. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi 1 1 36–52.
IEEE F. Özenen and G. Arli, “Covid 19 Pandemisi Sebebiyle Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Amaçlı Tüketilen Propolis İçeren Takviye Edici Gıdaların Özellikleri ve Kullanımı”, ANAMEUD, vol. 1, no. 1, pp. 36–52, 2022.
ISNAD Özenen, Fatma - Arli, Göksel. “Covid 19 Pandemisi Sebebiyle Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Amaçlı Tüketilen Propolis İçeren Takviye Edici Gıdaların Özellikleri Ve Kullanımı”. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim ve Uygulama Dergisi 1/1 (June 2022), 36-52.
JAMA Özenen F, Arli G. Covid 19 Pandemisi Sebebiyle Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Amaçlı Tüketilen Propolis İçeren Takviye Edici Gıdaların Özellikleri ve Kullanımı. ANAMEUD. 2022;1:36–52.
MLA Özenen, Fatma and Göksel Arli. “Covid 19 Pandemisi Sebebiyle Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Amaçlı Tüketilen Propolis İçeren Takviye Edici Gıdaların Özellikleri Ve Kullanımı”. Anadolu Üniversitesi Mesleki Eğitim Ve Uygulama Dergisi, vol. 1, no. 1, 2022, pp. 36-52.
Vancouver Özenen F, Arli G. Covid 19 Pandemisi Sebebiyle Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Amaçlı Tüketilen Propolis İçeren Takviye Edici Gıdaların Özellikleri ve Kullanımı. ANAMEUD. 2022;1(1):36-52.

Articles Published in Journal of Anadolu University Vocational Education and Practice (JAUVEP) are Licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).

31919

Journal of Anadolu University Vocational Education and Practice (JAUVEP) provides immediate open-access to its content, reflecting its conviction in advancing global knowledge exchange. The opinions presented in the articles are the sole responsibility of their respective authors and do not present the views or opinions of Journal of Anadolu University Vocational Education and Practice (JAUVEP).

32067       32066