Punicacea familyasına ait meyve türlerinden biri olan nar (Punica granatum Linn.), tropik ve subtropik iklim kuşağında yetişen ve biyoaktif bileşenler bakımından zengin bir meyvedir. Narın işlenmesi sonrası oluşan atık ürünler arasında nar kabuğu ve nar çekirdeği posası yer almaktadır. Narın tüketimi sonrası oluşan atık miktarı fazla olduğu için nar atıklarının besleyici ve biyoaktif bileşenlerini değerlendirmek, israfı önlemek ve çevreyi korumak adına yapılan çalışma sayısı artmaktadır. Nar meyvesinin içeriğinde fenolik bileşikler, vitamin, mineral, organik asitler, antosiyaninler gibi birçok biyoaktif bileşen bulunmaktadır. Nar çekirdeği yağındaki ana yağ asidi punisik asittir. Yapılan in vitro ve in vivo hayvan çalışmalarının sonuçlarına göre punisik asidin antiinflamatuar, antidiyabetik, antikanserojenik, antioksidan gibi birçok sağlık etkisi bulunmaktadır. Bu derlemede punisik asidin sağlık üzerindeki olası etkilerini açıklamak amaçlanmaktadır.
Derleme makale türündedir
Bulunmamaktadır
The pomegranate (Punica granatum Linn.), a fruit belonging to the Punicaceae family, is a fruit grown in tropical and subtropical climates and is rich in bioactive compounds. Among the waste products generated after processing pomegranate, there are pomegranate peel and pomegranate seed pulp. Since the amount of waste generated after pomegranate consumption is high, the number of studies aimed at evaluating the nutritional and bioactive components of pomegranate waste to prevent waste and protect the environment is increasing. Pomegranate fruit contains many bioactive compounds, such as phenolic compounds, vitamins, minerals, organic acids, and anthocyanins. The main fatty acid in pomegranate seed oil is punicic acid. According to the results of in vitro and in vivo animal studies, punicic acid has many health effects, including anti-inflammatory, anti-diabetic, anti-cancer, and antioxidant properties. This review aims to explain the potential effects of punicic acid on health.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutritional Science, Food Properties, Nutrition and Dietetics (Other) |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Early Pub Date | December 3, 2024 |
Publication Date | December 3, 2024 |
Submission Date | October 3, 2024 |
Acceptance Date | November 29, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 3 Issue: 2 |
Articles Published in Journal of Anadolu University Vocational Education and Practice (JAUVEP) are Licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY-NC 4.0).
Journal of Anadolu University Vocational Education and Practice (JAUVEP) provides immediate open-access to its content, reflecting its conviction in advancing global knowledge exchange. The opinions presented in the articles are the sole responsibility of their respective authors and do not present the views or opinions of Journal of Anadolu University Vocational Education and Practice (JAUVEP).