Research Article
BibTex RIS Cite

GASTRONOMİ TURİZMİ KAPSAMINDA BULGARİSTAN GÖÇMENLERİNİN YEMEK KÜLTÜRÜ

Year 2019, Issue: 8, 73 - 88, 31.05.2019
https://doi.org/10.33404/anasay.521996

Abstract

Hayatın devamını sağlayan beslenme alışkanlığı
günümüzde farklı şekillerde boyut kazanmıştır. Doyumun yeni hazzı farklı,
değişik lezzetleri tatmak deneyimlemek veya yapılışını görmek, izletmek şeklinde
gerçekleşmiştir. Bu anlamda gastronomi bilim olarak eskilere dayansa da turizm çatısı
altında değerlendirilmesi yeni bir buluştur. Ülkemizde her bölgenin kendine has
yöresel tatları bulunmaktadır. Ülkenin farklı yerlerine yerleşen Bulgaristan göçmenleri
ise bu zengin lezzet mozaiğinin yalnızca bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu
bağlamda ele alınan araştırmanın temel amacı
, Antalya ilinde yaşayan Bulgaristan göçmenlerinin
zengin yemek kültürünü kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak ve
gastronomi turizmi kapsamında değerlendirerek Bulgaristan göçmen mutfağının
önemini ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi
benimsenerek, kartopu örnekleme yoluyla Antalya ilinde yaşayan Bulgaristan göçmenleriyle
yüz yüze görüşmeler yapılmış ve göçmenlere ait yemek kültürüne ilişkin
çalışmalar taranmış, betimsel ve içerik analizi yapılmıştır.  Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, yöre
bazında birçok yemek çeşidi ve yapılışı benzer olarak Bulgaristan göçmenleri
tarafından bilinmekte ve yapılmaktadır. Kimi yörelerde aynı malzemeyle yapılan
yemekler farklı adlandırılmıştır. Araştırma süresince genç neslin yöresel
yemekler konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığı, daha çok üçüncü yaş grubuna
ait bireylerin göçmen mutfağına hakim olduğu ve bu yöresel yemekleri
torunlarına yaptığı araştırmanın bir diğer sonucudur. Bu mutfağın gastronomik
açıdan bilinmesi ve menülerde yer alması gastronomi turizmi bakımından ülkemizin
yararına olacaktır.

References

  • 1. Gilbert, E. (2006). Eat, Pray, Love. Penguin Books Limited, A Penguin Random House Company, England.
  • 2. Artun, E. (2007). “Güney-Doğu Avrupa’da Osmanlı ve Osmanlı SonrasıTürkUygarlıklarının Öteki Uygarlıklara Halk Kültürü yönünden Karşılıklı Etkileşimi”,Uluslararası Güneydoğu Avrupa Türkoloji Sempozyumu, Zagreb.
  • 3. Kahraman C., Güneş, İ. ve Kahraman, N. (2017). 1989 Göçü Sonrası Bulgaristan Göçmenlerinin Yemek Kültüründeki Değişim. Göç Dergisi, 4 (2): 227-245.
  • 4. Bibina, Y. (2012). “Kuhnya: Ot kjufteto do Bulamaça”, Turtsite v Bulgaria- İstoria, Traditsiii Kultura, Vagabond Media, Sofya.
Year 2019, Issue: 8, 73 - 88, 31.05.2019
https://doi.org/10.33404/anasay.521996

Abstract

References

  • 1. Gilbert, E. (2006). Eat, Pray, Love. Penguin Books Limited, A Penguin Random House Company, England.
  • 2. Artun, E. (2007). “Güney-Doğu Avrupa’da Osmanlı ve Osmanlı SonrasıTürkUygarlıklarının Öteki Uygarlıklara Halk Kültürü yönünden Karşılıklı Etkileşimi”,Uluslararası Güneydoğu Avrupa Türkoloji Sempozyumu, Zagreb.
  • 3. Kahraman C., Güneş, İ. ve Kahraman, N. (2017). 1989 Göçü Sonrası Bulgaristan Göçmenlerinin Yemek Kültüründeki Değişim. Göç Dergisi, 4 (2): 227-245.
  • 4. Bibina, Y. (2012). “Kuhnya: Ot kjufteto do Bulamaça”, Turtsite v Bulgaria- İstoria, Traditsiii Kultura, Vagabond Media, Sofya.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section MAKALELER
Authors

Dilara Bahtiyar Sarı 0000-0002-0645-0585

Nilüfer Tetik 0000-0001-6434-8039

Publication Date May 31, 2019
Published in Issue Year 2019 Issue: 8

Cite

APA Bahtiyar Sarı, D., & Tetik, N. (2019). GASTRONOMİ TURİZMİ KAPSAMINDA BULGARİSTAN GÖÇMENLERİNİN YEMEK KÜLTÜRÜ. Anasay(8), 73-88. https://doi.org/10.33404/anasay.521996

TARANDIĞIMIZ DİZİNLER

140841397813979139801398113982139831398413986139871398813989 13990139911399215260152611526216020160211620516241


21251




20598

Creative Commons Lisansı