BibTex RIS Cite

AKHİSAR-MANİSA BÖLGESİNDE DAĞDERE YERLEŞİMİ ORTA KALKOLİTİK BULUNTULARI

Year 2017, Issue: 43, 1 - 13, 01.05.2017
https://doi.org/10.1501/Andl_0000000437

Abstract

Bu çalışma Akhisar/Manisa yöresinde Dağdere Köyü’ne 500 metre güneyinde tespit edilen ve büyük oranda kömür ocağı faaliyetleri sebebiyle tahrip olan aynı adlı prehistorik yerleşimde tespit edilen mermer buluntuları ve onlarla beraber bulunan çanak çömlek buluntularını değerlendirir. Söz konusu Dağdere yüzey buluntuları genel anlamda Orta Kalkolitik dönem içinde M.Ö. 5. bin yıl ortalarına tarihlenebilir. Dağdere yerleşimi yüzeyinde ele geçen tüm Kilya heykelciği, konik rhyton ve kase parçalarının bitmiş ürünlere ait olması bu eserlerin yaklaşık olarak 30 km uzaklıkta bulunan bölgenin önemli mermer atölyelerinden Kulaksızlar ürünü olabileceklerini düşündürmektedir. Kulaksızlar mermer atölyesi zanaatkârlarının mermer heykelcik ve kapları kim için ürettiği ve bu ürünlerin neden üretim yerlerinden uzak yerleşimlerde el geçtiği konusu ilgi çekici olma özelliğini korurken Dağdere yerleşimi buluntuları bölge içinde Orta Kalkolitik dönemde Kulaksızlar ve onun çevresinde bulunan yerleşimler arasında bir tür iletişim ağı olduğuna işaret etmektedir. Bu veri bu bakımdan daha önce gösterilen Kulaksızlar mermer atölyesi ürünlerinin uzak mesafelere dağılımını sağlayan bir iletişim ağı dışında bölge içinde farklı bir iletişim ağının daha parçası olduğunu gösterir

MIDDLE CHALCOLITHIC FINDS FROM DAGDERE IN THE AKHISAR-MANISA REGION

Year 2017, Issue: 43, 1 - 13, 01.05.2017
https://doi.org/10.1501/Andl_0000000437

Abstract

This paper aims to examine a small assemblage of marble objects and related pot sherds identified on the surface of the prehistoric site of Dağdere lying about 500 m south of the homonymous village. These finds were collected from the site after the ground subsided due to the modern coal mining activity. The assemblage in general could broadly be dated to the mid fifth millennium BC in the Middle Chalcolithic period. Because all the fragments of marble Kilia figurines, conical rhyta and bowls found on the surface of Dağdere once belonged to finished objects, it may be assumed that they were actually imports from the region’s well-known marble workshop site of Kulaksızlar, located nearly 30 km from the site. Considering the question of who the craftsmen of Kulaksızlar produced these marble figurines and vessels for, and why these objects appear at places far from their workshop, the Dağdere finds could be accepted as archaeological manifestation of intra-regional exchange between the settlers of Kulaksızlar and other settlements located around it in the Akhisar-Manisa region during the Middle Chalcolithic period. This data complements our knowledge of the existence of a developed network of inter-regional interaction involving the marble products of Kulaksızlar workshop

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Turan Takaoğlu This is me

Publication Date May 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Issue: 43

Cite

Chicago Takaoğlu, Turan. “AKHİSAR-MANİSA BÖLGESİNDE DAĞDERE YERLEŞİMİ ORTA KALKOLİTİK BULUNTULARI”. Anadolu, no. 43 (May 2017): 1-13. https://doi.org/10.1501/Andl_0000000437.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.