BibTex RIS Cite

Bir grup gümüş Tarsos sikkesinin nümismatik ve arkeometrik açıdan değerlendirilmesi

Year 2015, Issue: 41, 109 - 133, 01.05.2015

Abstract

Yurtdışına kaçak yollarla eser kaçırılması yıllardır engellenmeye çalışılan bir durumdur. 1999 yılında Türkiye’den İsviçre’ye gönderilirken Zürih Havalimanı’nda yakalanan bir grup sikke de şans eseri yakalanmış ve ülkemize geri verilmiştir. Burada, bu grup içinde bulunan ve Zürih Havalimanı’nda yakalanan ve bir define olduğu düşünülen 23 âdet gümüş Kilikia-Tarsos kent sikkesi çalışılmıştır. Tarsos, Roma egemenliği altında gümüş sikke basma ayrıcalığına sahip kentlerden biridir. İmparator Augustus’tan İmparator Macrinus’a kadar gümüş sikke basan kent, Traianus zamanında burada 4 örneğini göreceğimiz tetradrahmi, Hadrianus zamanında ise ağırlıklı olarak tridrahmi biriminde gümüş sikke basmıştır. Her iki imparatorun adına gümüş sikke basan diğer Anadolu kentlerinde de görülen unvan ve ikonografik özellikleri burada yayımlanan 23 adet sikkede de görmek mümkündür. Bu çalışmada incelenen Tarsos kent sikkeleri tahribatsız enerji dağılımlı X-ışını floresans spektrometresi (ED-XRF) ile analizleri yapılarak kimyasal kompozisyonu belirlenmiş ve analiz sonuçları aynı dönemin Roma darplarıyla karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda Tarsos gümüş sikkelerinin Roma darplarıyla benzer oranlarda gümüş içerdiği anlaşılmıştır

A NUMISMATIC AND ARCHAEOMETRIC STUDY ON A GROUP OF TARSOS SILVER COINS

Year 2015, Issue: 41, 109 - 133, 01.05.2015

Abstract

The fight against the illicit traffic of cultural heritage objects has been going on for years. In 1999 a group of coins stolen from Turkey and caught by chance at the Zurich airport was returned to Turkey. In this article we have studied twenty-three silver coins, which were supposedly a hoard minted in Cilicia-Tarsos; coins that were discovered and seized in the Zurich airport. Tarsos is one of the cities which had been granted the honour of minting silver coins, and the city minted silver coins from the reign of the Emperor Augustus to that of the Emperor Macrinus. The examples in this study are four tetradrachm silver coins from the reign of Trajan and nineteen mostly tridrachm silver coins from the reign of Hadrian. Appellations and iconographic properties of minted silver coins from provinces in Anatolia can also be observed on these twenty-three silver coins from Tarsos. The provincial coins of Tarsos studied in this article have been analyzed by using non-destructive energy dispersive X-ray fluorescence spectrometer (ED-XRF); their chemical compositions have been determined and compared with coins of the same age that were minted elsewhere in the Roman Empire. As a result of this comparison, the silver proportion of these Tarsos silver coins has been found to be similar to that of other Roman coinage

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Mahmut Aydın This is me

Ülkü Devecioğlu This is me

Publication Date May 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Issue: 41

Cite

Chicago Aydın, Mahmut, and Ülkü Devecioğlu. “Bir Grup gümüş Tarsos Sikkesinin nümismatik Ve Arkeometrik açıdan değerlendirilmesi”. Anatolia, no. 41 (May 2015): 109-33. https://doi.org/10. 1501/Andl_0000000423.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.