Research Article
BibTex RIS Cite

From the Dipteros of Polykrates to the Pseudodipteros of Hermogenes

Year 2013, Issue: 39, 0 - 0, 01.05.2013
https://doi.org/10.1501/andl_0000000406

Abstract

Zusammenfassung: Man nihert sich dem 40. Jubilium der Grabungen in Magnesia mit Ergebnissen von vielen neuentdeckten Bauten, ohne aber Wesentliches für die Erforschung von Hermogenes zu leisten. Es wurden nur einige Hypothesen aufgestellt, die sich auf seine Errungenschaften beziehen (s. Anm.). In diesem Artikel wird zum ersten Mal seine gepriesene Leistung, nimlich Licht und Schatteneffekt zu erzielen, abgelehnt. Das Argument dafür sind die dreidimensionalen Real Time Rekonstruktionen des Tempels, durch die man einwandfrei sehen kann, dass der Tempel nie dem Gedanken entsprechend durch das Sonnenlicht beleuchtet wird. Das Hauptaugenmerk seines Schaffens wird nun bei der weiten Pteroma des neuen Tempeltypus, des Pseudodipteros und seiner reichen Gestaltung der Bauglieder gesucht.

From the Dipteros of Polykrates to the Pseudodipteros of Hermogenes

Year 2013, Issue: 39, 0 - 0, 01.05.2013
https://doi.org/10.1501/andl_0000000406

Abstract

Magnesia kazılarının en büyük amacı Hermogenes'in yapılarını incelemek olmasına karşın 1984'den bu yana sürdürülen kazılarda bu amaç doğrultusunda fazla yol alındığı söylenemez. Buna karşın ortaya çıkarılan yeni yapılar üzerinde yapılan çalışmalarla önemli sonuçlara ulaşılmıştır. Hermogenes yapılarıyla olmasa da ona bağlanan yapılarda bu varsayım irdelenmiştir. Vitruvius'tan edindiğimiz verilere gore Hermogenes "pseudodipteros" olarak tanımlanan tapınağı ilk planlayan ve uygulayan mimardır ve bu yapı Vitruvius'a gore Magnesia'daki Artemis Tapınağı'dır. Çalışmalarımızda elde ettiğimiz veriler doğrultusunda, Hermogenes'in bu tapınak tipini belirleme nedenleri konusunda şimdiye kadar çeşitli bilim adamlarınca çeşitli yorumlar ortaya koyulmuş ve bu uygulama genellikle ışık/gölge karşıtlığının uygulanmasına dayandırılmıştır. Bu makalede de aynı nedenler sorgulanmakta ve ışık/gölge karşıtlığının geçerli bir varsayım olamayacağı gösterilmeye çalışılmaktadır. Gerçek zamana dayanan üç boyutlu görüntülerde tapınağın hiçbir zaman ve hiçbir şekilde varsayıldığı kadar ışık/gölge üretecek bir özelliğe sahip olmadığı gösterilmektedir. Bu durumda Vitruvius'un sözlerinden de anlaşılan "pteron'u güzelleştirmek" konusunda Hermogenes'in neler yaptığı konusu üzerinde durulmakta ve pseudodipteros tapınak planının bulunuş ve uygulanış nedeni bu sonuca bağlanmaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Archaeology
Journal Section Research Article
Authors

Orhan Bingöl This is me

Publication Date May 1, 2013
Submission Date January 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Issue: 39

Cite

Chicago Bingöl, Orhan. “From the Dipteros of Polykrates to the Pseudodipteros of Hermogenes”. Anadolu, no. 39 (May 2013). https://doi.org/10.1501/andl_0000000406.

Anatolia Dergisi Başvuru Tarihleri:

Makalelerin teslimi 01 Ocak ile 15 Eylül tarihleri arasındadır.

Dergipark sisteminde problem yaşanması halinde lütfen makalelerinizi anatolia@ankara.edu.tr mail adresine bu tarih aralığında gönderiniz; posta veya kargo kabul edilmeyecektir. Başvurular 15 Eylül'e kadar yapılmalıdır.

Anadolu Anatolia Dergisi, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.