Research Article

Kamu Görevlilerinin Kıyafet Özgürlüğü Üzerine Düşünceler

Volume: 2 Number: 3 May 31, 2016
Serkan Kızılyel
TR EN

Kamu Görevlilerinin Kıyafet Özgürlüğü Üzerine Düşünceler

Abstract

Kıyafet özgürlüğü bireyin renk, form, stil ve modaya göre kısmen ya da tamamen giyinmesi, süslenmesi ve dış görünüşüne şekil vermesidir. Doğası gereği her birey kıyafet özgürlüğüne sahiptir. Bireyin kendi dış görünüşünü belirleyebilmesi kişiliğinin ve kimliğinin oluşumu için çok önemlidir. Kural olarak kamu görevlileri de kıyafet özgürlüğünden yararlanabilmektedir. Buna karşın, kamu görevlilerinin tarafsız ve yansız dış görünüşlerinin olması gerekmektedir. Bu nedenle, kamu görevlilerinin bir siyasi ya da felsefi düşünce lehine ya da aleyhine olabilecek kıyafetleri konusunda kısıtlamaya gidilebilir. Kamu görevlilerinin kıyafet özgürlüğünün kısıtlanmasında adil bir dengenin kurulması kaçınılmazdır. Bu dengenin sağlanabilmesi için kısıtlamanın demokratik toplumun gereklerine ve ölçülülük ilkesine uygun olması gerekmektedir.

Keywords

Kıyafet Özgürlüğü, Kamu Görevlileri, Bireysel Otonomi, Demokratik Toplum, İnsan Haklarının Kısıtlanması, Danıştay

References

  1. Akyılmaz, Bahtiyar, Sezginer, Murat ve Kaya, Cemil, Türk İdare Hukuku, 3. baskı, Ankara, Seçkin Yayıncılık, 2012.
  2. Aldanmaz, Orhan, “İnsan Onuru Işığında Kişisel Özerklik Ve Yerellik İlkesi”, Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt 14, sayı 1-2, 2010, s. 79-109.
  3. Allport, Alan, Freedom of Speech, Philadelphia, Chelsea House Publishers, 2003.
  4. Baloğlu, Hikmet, Açıklamalı Devlet Memurları Kanunu, Ankara, Nam Matbaası, 1970.
  5. Barendt, Eric, Freedom of Speech, 2. baskı, Oxford, Oxford University Press, 2005.
  6. Çağlayan, Ramazan, İdare Hukuku Dersleri, 2. baskı, Ankara, Adalet Yayınevi, 2014.
  7. Demitchell, Todd A. ve Fossey, Richard, The Challenges of Mandating School Uniforms in the Public Schools: Free Speech, Research, and Policy, Maryaland, Rowman&Littlefield, 2015.
  8. Devellioğlu, Ferit, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat, Ankara, Doğuş Matbaası, 1970.
  9. Duran, Lütfi, İdare Hukuku Ders Notları, İstanbul, Fakülteler Matbaası, 1982.
  10. Durmuş, A. Alper, Memur Disiplin Hukuku, 8. baskı, Ankara, Adalet Yayınevi, 2012.
APA
Kızılyel, S. (2016). Kamu Görevlilerinin Kıyafet Özgürlüğü Üzerine Düşünceler. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2(3), 283-303. https://izlik.org/JA86KS68XP
AMA
1.Kızılyel S. Kamu Görevlilerinin Kıyafet Özgürlüğü Üzerine Düşünceler. AndHD. 2016;2(3):283-303. https://izlik.org/JA86KS68XP
Chicago
Kızılyel, Serkan. 2016. “Kamu Görevlilerinin Kıyafet Özgürlüğü Üzerine Düşünceler”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2 (3): 283-303. https://izlik.org/JA86KS68XP.
EndNote
Kızılyel S (May 1, 2016) Kamu Görevlilerinin Kıyafet Özgürlüğü Üzerine Düşünceler. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2 3 283–303.
IEEE
[1]S. Kızılyel, “Kamu Görevlilerinin Kıyafet Özgürlüğü Üzerine Düşünceler”, AndHD, vol. 2, no. 3, pp. 283–303, May 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA86KS68XP
ISNAD
Kızılyel, Serkan. “Kamu Görevlilerinin Kıyafet Özgürlüğü Üzerine Düşünceler”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 2/3 (May 1, 2016): 283-303. https://izlik.org/JA86KS68XP.
JAMA
1.Kızılyel S. Kamu Görevlilerinin Kıyafet Özgürlüğü Üzerine Düşünceler. AndHD. 2016;2:283–303.
MLA
Kızılyel, Serkan. “Kamu Görevlilerinin Kıyafet Özgürlüğü Üzerine Düşünceler”. Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 2, no. 3, May 2016, pp. 283-0, https://izlik.org/JA86KS68XP.
Vancouver
1.Serkan Kızılyel. Kamu Görevlilerinin Kıyafet Özgürlüğü Üzerine Düşünceler. AndHD [Internet]. 2016 May 1;2(3):283-30. Available from: https://izlik.org/JA86KS68XP