Some works of art are a kind of term analysing products. By reading or examining them we can have an idea about the era they were created in. In this context, Jean Rhys, in her masterpiece Wide Sargasso Sea, gives very detailed information about Creole women’s life and mishaps they lived. Indeed, we can read this novel as a premise of Charlotte Brontee’s Jane Eyre. There is a Creole character named as Bertha Mason, namely the woman in the attic. Jean Rhys, as a Creole herself, looks for the reasons of imprisonment of Bertha Mason to the attic. Although she is a white woman she is condemned to the attic in her husband Mr. Rochester’s house. Of course the time Bertha Mason lived in, the puritanic life style was dominant, yet there is not any link between her imprisonment and it. Bertha, as a Creole, could not gain admission in English society due to not being full-blooded white. Because of this, she is neither English nor slave. Because of being a post-colonial work, reader can see the clash between ‘black and white negros’. Here, ‘the white niggers’ are Creoles who had slaves and lands lang syne. We can analyse Wide Sargasso Sea from many perspectives, yet to me the most important one is the othering of others by otherised people. The othering layer is Creoles and specifically women, the otherised are blacks, and the others in this study are also blacks but then men. I will not discriminate between black or white men. In this study I will examine the othering of women in English society eventhough the Kingdom is governed by a Queen in that time. I will touch the reasons that compel women to stay at home and, if they are not full-blooded white, to the attics like a mad person. And also, I will try to scrutinize the causes of maddening of woman in that era.
Bazı sanat eserleri, bir tür dönem analizi ürünleridir. Bu eserleri okuyarak veya inceleyerek üretildikleri çağ hakkında fikir sahibi olabiliriz. Bu bağlamda Jean Rhys, başyapıtı olan Wide Sargasso Sea adlı romanında Kreole kadınların hayatı ve yaşadıkları talihsizlikler hakkında çok detaylı bilgiler verir. Aslında bu romanı Charlotte Bronte'nin Jane Eyre adlı romanının bir öncülü olarak da okuyabiliriz. Romanda Bertha Mason adında bir Kreole bulunmaktadır yani çatı katındaki kadın. Kendisi de bir Kreole olan Jean Rhys Bertha Mason'ın tavan arasına hapsedilmesinin nedenlerini araştırır. Beyaz bir kadın olmasına rağmen kocası Bay Rochester'ın evinde tavan arasına mahkûm edilir. Elbette Bertha Mason'ın yaşadığı dönemde püriten yaşam tarzı hakimdir, ancak onun tavan arasına hapsedilmesiyle bu dönem yaşam tarzı arasında hiçbir bağlantı yoktur. Bertha, bir Kreole olarak, safkan beyaz olmadığı için İngiliz toplumunda kabul görmez. Bu nedenle ne tam bir İngiliz ne de tam bir köledir. Post-kolonyal bir eser olması nedeniyle, okuyucu siyah ve beyaz zenciler arasındaki çatışmayı açıkça gözlemleyebilir. Burada bahsi edilen beyaz zenciler bir zamanlar köleleri ve toprakları olan Kreollerdir. Wide Sargasso Sea’yi pek çok açıdan inceleyebiliriz ama bana göre en önemli konu ötekileştirilmiş insanlar tarafından ötekilerin ötekileştirilmesidir. Ötekileştirilen toplum Kreoller ve özellikle kadınlardır, ötekileştirenler ise kendileri de İngilizler tarafından ötekileştirilen siyahlar, özellikle siyah erkeklerdir. Siyah veya beyaz erkek ayrımı yapmayacağım. Bu çalışmada, Krallık o dönem bir Kraliçe tarafından yönetildiği halde, İngiliz toplumunda kadınların ötekileştirilmesini inceleyeceğim. Kadınları evde kalmaya, safkan beyaz değilse, çatı katlarına deli gibi iten sebeplere değineceğim. Ayrıca o dönemde kadının çıldırmasının nedenlerini de incelemeye çalışacağım.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2022 |
Acceptance Date | December 3, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.