Ownership structure is separated into types, such as personal belongings ownership, real property ownership and capital ownership and it also represents the qualitative characteristics of the shareholders, their relationship with management and whether they are dominant in the control of the company. In this respect, ownership structure may be effective on the capital structure decisions of the companies. In the study, it is tried to reveal the impact of ownership structure on capital structure decisions. In this regard, the data of companies, which showed continuous operation in Istanbul Stock Exchange 30 Index in the period between 2009 and 2015 was analyzed with panel regression analysis method. In the analysis, capital structure was represented as financial leverage rate whereas ownership structure was represented as the capital share of the first largest shareholder, capital share of the second largest shareholder, capital share of the third largest shareholder, capital share of the foreign shareholder, capital share of the corporate shareholder and free float rate. In the result of analysis, no statistically significant relationship was determined between ownership structure variables and capital structure decisions. Therefore, it can be said that the relationship between ownership structure and capital structure decisions of the companies is realized without depending on the concentration of capital and capital ownership type.
Sahiplik yapısının şahsi eşya sahipliği, taşınmaz sahipliği ve sermaye sahipliği gibi türlere ayrılmasının yanı sıra hissedarların niteliksel özelliklerini, yönetimle olan ilişkisini ve şirketin kontrolüne hâkim olup olmadıklarını da ifade etmektedir. Bu açıdan sahiplik yapısı, şirketlerin sermaye yapısı kararları üzerinde etkili olabilmektedir. Çalışmada, sahiplik yapısının sermaye yapısı kararları üzerindeki etkisi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda Borsa İstanbul 30 Endeksi’nde 2009-2015 döneminde faaliyet gösteren şirketlerin verileri, panel regresyon analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizde sermaye yapısı, finansal kaldıraç oranı ile temsil edilirken; sahiplik yapısı ise birinci en büyük ortağın sermaye payı, ikinci en büyük ortağın sermaye payı, üçüncü en büyük ortağın sermaye payı, yabancı ortağın sermaye payı, kurumsal ortağın sermaye payı ve halka açıklık oranı ile temsil edilmiştir. Analiz sonucunda sahiplik yapısı değişkenleri ile sermaye yapısı kararları arasında istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir ilişki tespit edilememiştir. Dolayısıyla şirketlerin sahiplik yapısı ile sermaye yapısı kararları arasındaki ilişkinin, sermaye yoğunlaşmasına ve sermaye sahipliği türüne bağlı olmadan gerçekleştiği söylenebilmektedir.
Journal Section | Research Article |
---|---|
Authors | |
Publication Date | July 1, 2017 |
Acceptance Date | March 25, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.