Research Article

Şeyh Gâlib’in Leylâ ve Mecnûn Hikâyesi Üzerine Bir İnceleme

Volume: 8 Number: 2 March 16, 2020
EN TR

Şeyh Gâlib’in Leylâ ve Mecnûn Hikâyesi Üzerine Bir İnceleme

Öz

Arap coğrafyasında teşekkül eden Leylâ ve Mecnûn hikâyesi; Fars, Türk ve Urdu edebiyatlarında birçok şairin dikkatini çekmiş ve bu mevzuda eserler kaleme alınmıştır. Birçok şair tarafından mesnevi nazım biçimiyle kaleme alınan hikâye, aynı zamanda mısra aralarında telmih yoluyla da zikredilmiştir. 18. yüzyılın zirve şairi kabul edilen Şeyh Gâlib de şiirlerinde değişik vesilelerle Leylâ ve Mecnûn aşkına değinmiştir. Gâlib, Divan’ında Leylâ ve Mecnûn isimlerini zikretmekle yetinmemiş, mesnevi nazım şekliyle kısa bir “Hikâye-i Leylâ vü Mecnûn” da kaleme almıştır. Leylâ ve Mecnûn hikâyesinin özü görünümünde olan manzume 18 beyitten oluşur. Şairin kısa da olsa bir Leylâ ve Mecnûn mesnevisi yazması edebiyat tarihi açısından değerlidir. Bu çalışmada, Şeyh Galib Divanı’ında bulunan “Hikâye-i Leylâ vü Mecnûn” adlı manzume, muhteva yönüyle incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Abdelmaksoud, B. S. M. (2004). Leylâ ile Mecnûn Mesnevisinin Arap, Fars ve Türk Edebiyatında Ele Alınış Biçimi ve Larendeli Hamdî'nin Eseri. Doktora Tezi. C. 1-2. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
  2. Alışık, G. S. (2002). “Azerbaycan Türkçesi”. Türkler Ansiklopedisi. C.19. Ankara: Yeni Türkiye Yayınları. 227–243.
  3. Ayan, H. (2016). Leylâ vü Mecnûn Fuzûlî. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  4. Ayverdi, İlhan (2010). Misalli Büyük Türkçe Sözlük. İstanbul: Kubbealtı Yayınları.
  5. Baydemir, H. (2009). “Fazıl Yoldaşoğlu’nun Leylâ İle Mecnûn Hikâyesi Üzerine Bir İnceleme”. Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 4/3. s.319-337.
  6. Canım, R. (2009). “Fuzûlî’den Yirmi Birinci Asra Bir Tuhfe: Leylâ ile Mecnûn”. Bu Alâmet ile Bulur Beni Soran Fuzûlî Kitabı, İstanbul: Kesit Yay. s. 363-372.
  7. Doğan, M. N. (2000). Fuzûlî, Leylâ ve Mecnûn, Metin, Düzyazıyaya Çeviri, Notlar ve Açıklamalar. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  8. Erbay, N. (2012). Edirneli Şâhidî’nin Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) Mesnevisi (İnceleme - Tenkitli Metin). Doktora Tezi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 16, 2020

Submission Date

September 1, 2019

Acceptance Date

December 6, 2019

Published in Issue

Year 2020 Volume: 8 Number: 2

APA
Işık, İ. (2020). Şeyh Gâlib’in Leylâ ve Mecnûn Hikâyesi Üzerine Bir İnceleme. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 345-352. https://doi.org/10.18506/anemon.613848