Research Article

Gemi Adamlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinde Farklılık Olan Demografik Faktörlerin Hiyerarşisi

Volume: 8 Number: 4 August 24, 2020
EN TR

Gemi Adamlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinde Farklılık Olan Demografik Faktörlerin Hiyerarşisi

Abstract

Bu araştırma gemi adamlarının örgütsel bağlılık ve iş tatmini düzeylerinin, sahip oldukları demografik özellikleri ile etkileşimini nicel olarak incelemeyi hedefleyen bir çalışmadır. Örneklem grubunu farklı pozisyonlarda çalışan gemi adamları oluşturmuştur. Araştırmanın çözümleme aşamasında, Minnesota İş Tatmin Ölçeğinden ve Allen ve Meyer Örgütsel Bağlılık Ölçeğinden faydalanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar göstermiştir ki; gemi adamlarının iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeyleri demografik faktörlere göre farklılık göstermektedir. Örgütsel bağlılık alt boyutlarına bakıldığında ise çalışanların devamlılık ve duygusal bağlılık düzeylerinin yüksek olduğu görülmektedir. İş tatmini açısından ise, örgütsel düzeydeki iş tatmininin yüksek olduğu ortaya çıkmaktadır. Çalışma, gemi adamlarının hangi demografik özelliklerinin iş tatminlerini ve örgütsel bağlılıklarını daha fazla etkilediğini ortaya koymak yönüyle literatüre katkıda bulunmaktadır.

Keywords

References

  1. Allen, N. J., Meyer, J. P., & John P. (1990). The Measurement and Antecedents of Affective, Continuance and Normative Commitment to the Organization. Journal of Occupational Psychology, 63, 1-18.
  2. Baycan, A. (1985). An Analysis Of The Several Aspects Of Job Satisfaction Between Different Occupational Groups, Yayımlanmamış Doktora Tezi. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi.
  3. Bülbül, S. (2016). Örgütsel bağlılık ve İş tatmini: Bir Kamu Kurumunda Uygulaması, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Nişantaşı Üniversitesi.
  4. Erdil, O., & Keskin, H. (2003). Güçlendirmeyle İş Tatmini, İş Stresi ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkiler: Bir Alan Çalışması, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 32 (1),7-24.
  5. Fan, L., Fei, J.,, Schriever, U., & Fan, S. (2017). The communicative competence of Chinese seafarers and their employability in the international maritime labour market. Marine Policy, 83:137–145.
  6. International Maritime Organization, (2008). Go to sea! A Campaign to attract entrants to the shipping industry. Campaign document, In: Organization, I.M. (Ed.).
  7. International Maritime Organization, (2017). Day of the seafarer 2017, Campaign document. In: Organization, I.M. (Ed.). http://www.imo.org/en/About/Events/dayoftheseafarer/Pages/Day-of-the-Seafarer-20.
  8. Meyer, J. P., & Allen, N. J. A. (1991). Three-Component Conceptualization of Organizational Commitment, Human Resource Management Review, 1 (1), 61-89.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 24, 2020

Submission Date

January 1, 2020

Acceptance Date

April 20, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 8 Number: 4

APA
Bal Besıkcı, E., & Şıhmantepe, A. (2020). Gemi Adamlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinde Farklılık Olan Demografik Faktörlerin Hiyerarşisi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(4), 1255-1265. https://doi.org/10.18506/anemon.668893
AMA
1.Bal Besıkcı E, Şıhmantepe A. Gemi Adamlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinde Farklılık Olan Demografik Faktörlerin Hiyerarşisi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;8(4):1255-1265. doi:10.18506/anemon.668893
Chicago
Bal Besıkcı, Elif, and Aydın Şıhmantepe. 2020. “Gemi Adamlarının İş Tatmini Ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinde Farklılık Olan Demografik Faktörlerin Hiyerarşisi”. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 (4): 1255-65. https://doi.org/10.18506/anemon.668893.
EndNote
Bal Besıkcı E, Şıhmantepe A (August 1, 2020) Gemi Adamlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinde Farklılık Olan Demografik Faktörlerin Hiyerarşisi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 4 1255–1265.
IEEE
[1]E. Bal Besıkcı and A. Şıhmantepe, “Gemi Adamlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinde Farklılık Olan Demografik Faktörlerin Hiyerarşisi”, Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 8, no. 4, pp. 1255–1265, Aug. 2020, doi: 10.18506/anemon.668893.
ISNAD
Bal Besıkcı, Elif - Şıhmantepe, Aydın. “Gemi Adamlarının İş Tatmini Ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinde Farklılık Olan Demografik Faktörlerin Hiyerarşisi”. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8/4 (August 1, 2020): 1255-1265. https://doi.org/10.18506/anemon.668893.
JAMA
1.Bal Besıkcı E, Şıhmantepe A. Gemi Adamlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinde Farklılık Olan Demografik Faktörlerin Hiyerarşisi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;8:1255–1265.
MLA
Bal Besıkcı, Elif, and Aydın Şıhmantepe. “Gemi Adamlarının İş Tatmini Ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinde Farklılık Olan Demografik Faktörlerin Hiyerarşisi”. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 8, no. 4, Aug. 2020, pp. 1255-6, doi:10.18506/anemon.668893.
Vancouver
1.Elif Bal Besıkcı, Aydın Şıhmantepe. Gemi Adamlarının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Düzeylerinde Farklılık Olan Demografik Faktörlerin Hiyerarşisi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020 Aug. 1;8(4):1255-6. doi:10.18506/anemon.668893

Cited By