Research Article

Neoklasik Realizmin “Dış Politikayı” Açıklama Gücü

Volume: 9 Number: 1 February 22, 2021
TR EN

Neoklasik Realizmin “Dış Politikayı” Açıklama Gücü

Öz

Dış politika kavramı uluslararası ilişkiler teorilerinin odak noktalarından birini oluşturmaktadır. Kavram çoğu zaman devletlerin dış politikalarına indirgenmiştir. Küreselleşme ile uluslararası sistemde aktör çeşitliliği ortaya çıkmıştır. Bu sebepten dış politika kavramı da farklı bir boyutta ele alınmaya başlanmıştır. Neoklasik realizm dış politika kavramını açıklama iddiasında olan bir meta teori olarak görülmektedir. Teori dış politika açıklamasını çok boyutlu biçimde ele almaktadır. Dış politika kurucu bir unsur olarak, pek çok faktörün bir araya gelmesiyle oluşan bir süreç çıktısı olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada neoklasik realizmin teorik zemininin dış politikayı açıklama gücü tartışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Alessandri, E. (2008). “Reviving Liberalism. A New Course for US Foreign Policy”. The International Spectator, 43 (2), 119-121.
  2. Ashley, R.K. (1986). “The Poverty of Neorealism”. Robert Keohane (Ed). Neorealism and Its Critics (ss. 225-286) içinde. New York: Columbia University Pres.
  3. Ashley, R.K. (1987). “Foreign Policy as Political Performance”. International Studies Notes, 3 (2), 51-54.
  4. Campbell, D. (1992). Writing Security United States Foreign Policy and the Politics on Identity. Manchester: Manchester University Pres.
  5. Checkel, J. T. (2008). “Constructivism and Foreign Policy”. Steve Smith, Amelia Hadfield ve Tim Dunne (Ed). Foreign Policy: Theory, Actors and Cases. (ss. 71- 82) içinde. Oxford: Oxford University Press.
  6. Çuhadar, E. (2012). “Dış Politikada Karar Birimleri Açısından Karar Alma Süreçleri ve Türkiye Örneği”. Ertan Efegil ve Rıdvan Kalaycı (Ed). Dış Politika Teorileri Bağlamında Türk Dış Politikasının Analizi. (ss. 289-315) içinde. Ankara: Nobel Yayınevi.
  7. Dahl, R. (1957). “The Concept of Power”. Behavioral Scince 2 (3): 201-215.
  8. Ereker, F. (2013). “Dış Politikayı Analiz Etmek: Dış Politika Analizinde Yapan-Yapı Sorunu”. Uluslararası İlişkiler, 9 (36), 45-71.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

February 22, 2021

Submission Date

November 1, 2020

Acceptance Date

January 11, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 9 Number: 1

APA
Çakırca, B. (2021). Neoklasik Realizmin “Dış Politikayı” Açıklama Gücü. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(1), 231-239. https://doi.org/10.18506/anemon.819231

Cited By