Buğday, Arpa ve Çavdar’da Girdi Talebi: Erzurum Örneği

Volume: 16 Number: 3 September 5, 2010
TR

Buğday, Arpa ve Çavdar’da Girdi Talebi: Erzurum Örneği

Abstract

Bu araştırmada, Erzurum ilinde buğday, arpa ve çavdar üretiminde makine sahibi olan (I. grup) ve olmayan (II. grup) işletmelerden anketlerle elde edilen veriler kullanılmıştır.  İşgücü, arazi, gübre, yakıt ve makine kirası girdi politikalarında anahtar rol teşkil eder. Bunlar için translog maliyet fonksiyonu kullanılarak fiyat, çapraz ve Morishima teknik ikame esneklikleri hesaplanmıştır. Model çözümleri Görünüşte İlgisiz Regresyon (SUR) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları, buğday, arpa ve çavdar üreten üreticilerin tüm girdi fiyatlarına gösterdiği duyarlılığın inelastik olduğunu göstermiştir. İkame esnekliklerine göre makine kiralamak yerine makine sahibi olup yakıt almanın daha avantajlı olduğu tespit edilmiştir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

September 5, 2010

Submission Date

May 21, 2010

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Volume: 16 Number: 3

APA
Kumbasaroğlu, H. (2010). Buğday, Arpa ve Çavdar’da Girdi Talebi: Erzurum Örneği. Journal of Agricultural Sciences, 16(3). https://izlik.org/JA25HT99YZ
AMA
1.Kumbasaroğlu H. Buğday, Arpa ve Çavdar’da Girdi Talebi: Erzurum Örneği. J Agr Sci-Tarim Bili. 2010;16(3). https://izlik.org/JA25HT99YZ
Chicago
Kumbasaroğlu, Hediye. 2010. “Buğday, Arpa Ve Çavdar’da Girdi Talebi: Erzurum Örneği”. Journal of Agricultural Sciences 16 (3). https://izlik.org/JA25HT99YZ.
EndNote
Kumbasaroğlu H (September 1, 2010) Buğday, Arpa ve Çavdar’da Girdi Talebi: Erzurum Örneği. Journal of Agricultural Sciences 16 3
IEEE
[1]H. Kumbasaroğlu, “Buğday, Arpa ve Çavdar’da Girdi Talebi: Erzurum Örneği”, J Agr Sci-Tarim Bili, vol. 16, no. 3, Sept. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA25HT99YZ
ISNAD
Kumbasaroğlu, Hediye. “Buğday, Arpa Ve Çavdar’da Girdi Talebi: Erzurum Örneği”. Journal of Agricultural Sciences 16/3 (September 1, 2010). https://izlik.org/JA25HT99YZ.
JAMA
1.Kumbasaroğlu H. Buğday, Arpa ve Çavdar’da Girdi Talebi: Erzurum Örneği. J Agr Sci-Tarim Bili. 2010;16. Available at https://izlik.org/JA25HT99YZ.
MLA
Kumbasaroğlu, Hediye. “Buğday, Arpa Ve Çavdar’da Girdi Talebi: Erzurum Örneği”. Journal of Agricultural Sciences, vol. 16, no. 3, Sept. 2010, https://izlik.org/JA25HT99YZ.
Vancouver
1.Hediye Kumbasaroğlu. Buğday, Arpa ve Çavdar’da Girdi Talebi: Erzurum Örneği. J Agr Sci-Tarim Bili [Internet]. 2010 Sep. 1;16(3). Available from: https://izlik.org/JA25HT99YZ

Journal of Agricultural Sciences is published as open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).