Bu çalışma 2007-2009 yetiştirme sezonunda Bursa ekolojik koşullarında değişik azot dozlarında (0,15,20,25,30,35 kg da-1) Gediz-75 makarnalık buğday ve Flamura-85 ekmeklik buğday çeşitleri kullanılarak yürütülmüştür. İki yıl süren bu çalışma sonucunda uygulanan azot dozu miktarları bitki boyu, başakta tane sayısı ve ağırlığı, m2'de başak sayısı ve protein oranı üzerinde farklılıklar gösterirken, dekara tane verimi,1000 tane ağırlığı ve hektolitre ağırlığı üzerindeki etkileri önemsiz olmuştur. Çalışma sonunda tavsiye edilebilecek ekonomik optimum azot dozu Gediz-75 çeşidi için 16 kg da-1 ve Flamura-85 çeşidi için ise 17 kg da-1olarak hesaplanmıştır. Ancak bu değerlerin her yıl değişen girdi fiyatları göz önüne alınarak yeniden hesaplanması gerekmektedir.
In this study, the effect of nitrogen doses on yield and quality characteristics of Gediz-75 durum wheat and Flamura-85 bread wheat varieties was investigated. The study was conducted in Bursa ecological conditions in 2007-2009 seasons using different nitrogen doses of 0, 15, 20, 25, 30, 35 kg da-1. As a result of two years in this study, while nitrogen doses show the differences on the plant height, number of grains and weight per spike, spike number per m2 and the rate of protein, have been negligible effects on, grain yield, 1000 kernel weight and hectoliter weight. At the end of the study could be recommended economic optimum nitrogen dose was determined for Gediz-75 16 kg da-1 and for Flamura-85 17 kg da-1, respectively. However, each year, these values must be recalculated taking into consideration the changing input rates.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 18, 2013 |
Submission Date | June 12, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).